IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

„Режим, основан на престъпността и корупцията“ 

Все пак резултатите са отрезвяващи. Голямо мнозинство от населението подкрепя Путин. Малко мнозинство подкрепя войната. В по-голямата си част руснаците изглежда не се интересуват от страданията на украинското цивилно население. Тези, които са против войната, я критикуват главно заради последиците за собствения им живот.

Как е възможно руското общество да е толкова „мъртво“? Какво могат да постигнат западните санкции при тези условия? Има ли изобщо някаква надежда, че Русия ще се отклони от курса на войната по своя собствена воля - или ще преодолее системата на Путин?

Кристиан Мьолинг не се надява на смяна на режима в Москва, която би могла да сложи край на войната. „Няма да има щастлив край", казва ръководителят на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения (DGAP). Проблемът, казва той, е, че в момента в Русия няма граждански структури. И така дори един наследник на Путин би могъл да действа изцяло по неговата линия: „Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията“. 

Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията.
Кристиан Мьолинг
ръководител на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения

Ясавеев, който иска да остане в Русия, се опитва да намери обяснение: „Хората разбират рисковете, знаят, че ще бъдат арестувани, ако излязат на улицата". В Казан например редовно се провеждат индивидуални протести. „Тогава обикновено не те арестуват директно, но трябва да платиш глоба“. 

Едва в неделя, например, 30 души са се събрали на митинг за свободата на словото и срещу цензурата на книгите. Хората в Русия не са лоши сами по себе си, убеден е социологът: „Те са трансформирани от институциите на руския авторитаризъм“. 

Самият Путин играе ключова роля за това. Година след инвазията в Украйна президентът се показва като циничен и закоравял. На една жена, чийто син е загинал в боевете в Източна Украйна през 2019 г., Путин казва на руския Ден на майката: „Вашият син живя. Той постигна целта си". Като майка тя можело да се радва, че синът ѝ е загинал в бой, а не от прекомерна консумация на водка, казва президентът. 

Путин е загрижен за сакрализирането на държавната власт като най-висша ценност, за абсолютния приоритет на това, което той определя като „държавни интереси", заяви Ян Рачински, когато в средата на декември прие Нобеловата награда за мир за забранената вече руска група за защита на човешките права „Мемориал" в Осло. „Хората са само ненужен материал за решаване на държавните проблеми", каза представителят на организацията, която от десетилетия се занимава с престъпленията от епохата на Сталин - при условия, които стават все по-трудни. 

Смесица от страх и омраза

Днешният властелин на Кремъл вече прилича в някои отношения на самия жесток съветски диктатор - като изключим геноцида на последния над милиони от собствения му народ. Подобно на Сталин и Путин е трудно достъпен дори за някогашните си близки съратници.

Поне така го описват високопоставени руски политици и бизнес лидери, които имат или са имали достъп до вътрешния ръководен кръг на Путин. Сред различните лагери, които са следили отблизо Путин през различните етапи на неговото управление, сега се е оформила смесица от „омраза и страх" към президента.

Страх от отхвърляне, подобно на бившия вицепремиер, а сега хладнокръвен Дмитрий Козак. Путин беше отрекъл договореното от него споразумение с Украйна и нареди нападението.

Омраза, каквато някои от бизнес магнатите, наричани „олигарси", изразяват при закрити врата, защото войната на Путин в Украйна затруднява безгрижния им луксозен живот между Москва, Лондон и Ибиса. И защото представителите на така наречените „силовици", органите за сигурност на полицията, прокуратурата, армията и тайните служби, вече се отбиват при тях все по-открито и искат дялове в бизнеса им. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Представители на чуждестранни компании, които са преустановили дейността си в Русия, но все още не са напуснали страната, също съобщават: „Почти всеки ден ни се обаждат, че искат да ни превземат" и: „Сред тях има и много еполети", тоест представители на органите за сигурност.

Надеждите, че западните санкции бързо ще доведат до срив на руската икономика и по този начин до разклащане на управлението на Путин, не се сбъднаха. През лятото Международният валутен фонд (МВФ) все още предполагаше, че през 2022 г. икономиката на Русия ще се свие с шест процента.

Днес МВФ очаква за 2022 г. спад само от 2,2 процента. За 2023 г. той прогнозира ръст от 0,3 процента за Русия, а за 2024 г. - дори 2,1 процента.

Въпреки това санкциите не останаха без ефект в Русия. В неотдавнашен анализ експертите на DGAP Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер стигат до заключението, че западните санкции „значително са отслабили способността на Русия да води война", наред с другото и защото западните високотехнологични стоки, които са важни за много оръжейни системи, вече не са достъпни както преди. 

Санкциите значително са отслабили способността на Русия да води война.
Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер
експерти на DGAP

Икономиката се е свила много по-малко, отколкото се предполагаше първоначално, отчасти защото най-важните източници на доходи на Русия - петролът и газът - останаха до голяма степен незасегнати от санкциите за дълъг период от време. Ограничението на цените на петрола влезе в сила едва през декември.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

39
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ей го пак с дебелата опорка.... ама на тия клипове се виждаше как ги влачат в коли с руска регисрация, нали другия тъъъпанр валентин ги сподели тук ... басиии наглия тъъъпегьоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: baybay11 така е, и аз съм го забелязъл... или сменя и разводнява темата хващйки се за някоя дума! И понеже е увреден и няма да се оправи... реших да не се хабя и направо да го псууувам и храня! Възпитан, с възпитаните, а на зло куче... зъл прът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 34- Глупости- украинците защитават собствената им държава, собствените им домове, гробовете на роднините си, децата си и земята си от руССките нашественици- това е простичката истина, която никой руССки ''застъпник'' не иска да признае, камо ли да напише...Ако утре руССия обяви Варна за ''историческа руССка територия'' и се пробва да я ''анексира'', ти лично кого ще защитаваш- България/ Варна или руССия,м и то- БЕЗ да те мобилизират- като сам поискаш да станеш доброволец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 класически русооороб. Ти го плюеш, а той мисли, че дъжд го вали ... не мажа по форума, а по опорките и лъжите, които постоянно бълваш! Кой ли не се пробва да те обори с факти, но ти го преби с нахалство и упоритост! Истински герой на социалистическия труд и виден полезен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007. защо газпром създаде собствено чвк; защо газпром вече не вкарва 44 процента приходи от продажбата на руССки енерговносители в руССкия държавен федерален бюджет, а само някакви си мижави 10-12 процента; защо руССките войници от башкортостан не знаят какво е тоалетна чиния и затова крадат тоалетните чинии от вътрешните тоалетни от домовете на украинските селяни, а уж руССия била икономически рай за хората и те живеели в нея отлично и много други такива ''защо'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: data #28: Защитават всички, които не са успели да избягат навън и да се скрият от мобилизацията. Пълно е из украински източници в нета с клипове, как мобилизационните патрули влачат кого хванат по улиците за крака и ръце като чували и ги тъпчат в коли и бусове и директно на фронта. Никой не ги пита за кого са гласували през 2012 г. и като какви се определят. За разлика от Русия, в Украйна няма *не искам*, няма *недей* - или *Слава Нации*, или на****.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Украйна е нападната държава- нормално е един вероломен/ юридически термин/ агресор като руССия да намали числения състав на въоръжените й сили при започната агресивна война от агресора. А ти не си ли задаваш същите въпроси за руССката армия- кому са необходими 29 чвк-та, след като руССката армия е чак толкова велика и има свръх/супер модерно въоръжение; защо младите руССнаци бягат от могилизация, а не отиват с песен на уста да се бият в Украйна,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: data #27: Вие с Търчилъжи сте като куче с кокал - ще го жвакате с часове, без да погледнете кофата с месо. Ударили украинците тук летище, ударили там карабъл, свалили самолети, потрошили танкове някакви или утрепали войници - голямата работа. А че ВСУ останаха без нищо и чакат патрони за АК отвън, че мобилизацията им заприлича на лов на неггри, че от 44 млн. останаха под 20, че от енергиен монстър стана дискотека, че от индустриален и аграрен гигант стигна до хуманитарни помощи, не виждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
Хахахах- май дадох изпреварващ отговор и пропагандаторите на руССката дезинформация нещо запецнаха- изпрварих ги стратегически;D Еми- дааа- моите коментари са вредни за руССката пропаганда- оказва се, че въпреки, че съм жена, имало малко акъл в мен и съм могла да мисля;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Теб някой, някога, успявал ли е да те откаже да мажеш феккалии тук по месиджборда? Сега ще се откажеш ли да ми отговориш, или пак ще се *изтроппаш*, за да *ми го туриш*? Нищо чудно, че си толкова доволен от европейското си настояще - няма къде другаде да пишеш по цял ден в някакъв чат нечленоразделно с речников фонд от 10 думи, 9 от които са нецензурни обиди и за това да ти плащат така, че да се хвалиш. Но и няма как такава икономическа, социална и културна среда дълго да прокопса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още