IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

„Режим, основан на престъпността и корупцията“ 

Все пак резултатите са отрезвяващи. Голямо мнозинство от населението подкрепя Путин. Малко мнозинство подкрепя войната. В по-голямата си част руснаците изглежда не се интересуват от страданията на украинското цивилно население. Тези, които са против войната, я критикуват главно заради последиците за собствения им живот.

Как е възможно руското общество да е толкова „мъртво“? Какво могат да постигнат западните санкции при тези условия? Има ли изобщо някаква надежда, че Русия ще се отклони от курса на войната по своя собствена воля - или ще преодолее системата на Путин?

Кристиан Мьолинг не се надява на смяна на режима в Москва, която би могла да сложи край на войната. „Няма да има щастлив край", казва ръководителят на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения (DGAP). Проблемът, казва той, е, че в момента в Русия няма граждански структури. И така дори един наследник на Путин би могъл да действа изцяло по неговата линия: „Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията“. 

Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията.
Кристиан Мьолинг
ръководител на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения

Ясавеев, който иска да остане в Русия, се опитва да намери обяснение: „Хората разбират рисковете, знаят, че ще бъдат арестувани, ако излязат на улицата". В Казан например редовно се провеждат индивидуални протести. „Тогава обикновено не те арестуват директно, но трябва да платиш глоба“. 

Едва в неделя, например, 30 души са се събрали на митинг за свободата на словото и срещу цензурата на книгите. Хората в Русия не са лоши сами по себе си, убеден е социологът: „Те са трансформирани от институциите на руския авторитаризъм“. 

Самият Путин играе ключова роля за това. Година след инвазията в Украйна президентът се показва като циничен и закоравял. На една жена, чийто син е загинал в боевете в Източна Украйна през 2019 г., Путин казва на руския Ден на майката: „Вашият син живя. Той постигна целта си". Като майка тя можело да се радва, че синът ѝ е загинал в бой, а не от прекомерна консумация на водка, казва президентът. 

Путин е загрижен за сакрализирането на държавната власт като най-висша ценност, за абсолютния приоритет на това, което той определя като „държавни интереси", заяви Ян Рачински, когато в средата на декември прие Нобеловата награда за мир за забранената вече руска група за защита на човешките права „Мемориал" в Осло. „Хората са само ненужен материал за решаване на държавните проблеми", каза представителят на организацията, която от десетилетия се занимава с престъпленията от епохата на Сталин - при условия, които стават все по-трудни. 

Смесица от страх и омраза

Днешният властелин на Кремъл вече прилича в някои отношения на самия жесток съветски диктатор - като изключим геноцида на последния над милиони от собствения му народ. Подобно на Сталин и Путин е трудно достъпен дори за някогашните си близки съратници.

Поне така го описват високопоставени руски политици и бизнес лидери, които имат или са имали достъп до вътрешния ръководен кръг на Путин. Сред различните лагери, които са следили отблизо Путин през различните етапи на неговото управление, сега се е оформила смесица от „омраза и страх" към президента.

Страх от отхвърляне, подобно на бившия вицепремиер, а сега хладнокръвен Дмитрий Козак. Путин беше отрекъл договореното от него споразумение с Украйна и нареди нападението.

Омраза, каквато някои от бизнес магнатите, наричани „олигарси", изразяват при закрити врата, защото войната на Путин в Украйна затруднява безгрижния им луксозен живот между Москва, Лондон и Ибиса. И защото представителите на така наречените „силовици", органите за сигурност на полицията, прокуратурата, армията и тайните служби, вече се отбиват при тях все по-открито и искат дялове в бизнеса им. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Представители на чуждестранни компании, които са преустановили дейността си в Русия, но все още не са напуснали страната, също съобщават: „Почти всеки ден ни се обаждат, че искат да ни превземат" и: „Сред тях има и много еполети", тоест представители на органите за сигурност.

Надеждите, че западните санкции бързо ще доведат до срив на руската икономика и по този начин до разклащане на управлението на Путин, не се сбъднаха. През лятото Международният валутен фонд (МВФ) все още предполагаше, че през 2022 г. икономиката на Русия ще се свие с шест процента.

Днес МВФ очаква за 2022 г. спад само от 2,2 процента. За 2023 г. той прогнозира ръст от 0,3 процента за Русия, а за 2024 г. - дори 2,1 процента.

Въпреки това санкциите не останаха без ефект в Русия. В неотдавнашен анализ експертите на DGAP Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер стигат до заключението, че западните санкции „значително са отслабили способността на Русия да води война", наред с другото и защото западните високотехнологични стоки, които са важни за много оръжейни системи, вече не са достъпни както преди. 

Санкциите значително са отслабили способността на Русия да води война.
Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер
експерти на DGAP

Икономиката се е свила много по-малко, отколкото се предполагаше първоначално, отчасти защото най-важните източници на доходи на Русия - петролът и газът - останаха до голяма степен незасегнати от санкциите за дълъг период от време. Ограничението на цените на петрола влезе в сила едва през декември.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: data: Пишеш несъстоятелни неща. Първите сводки на Конашенков бяха за *завоюване на пълно господство във въздуха на Украйна*. Старите бараки са доста ефективни фронтови бомбардировачи, доста по-нови от A-10, които американците също си пазят и използват, а иракчаните им посвалиха с допотопното си ПВО. И пропускаш факта, че западното оръжие се доставя по неизбежнна необходимост, защото това, с което Украйна беше въоръжена до зъби, беше смляно от руснаците. Същото ще се случи и със западното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 8
data
преди 1 година
До: Tikva007Защото уважаема Тикво забравяш основата парадигма на западната политика към Русия : "Руснаците имат много пушки.Добре,тогава ще ги накарам да ядат пушки" Р.Рейгън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 9
data
преди 1 година
До: Tikva007:) Я пак ? Първо - руснаците изобщо не бяха планирали участие а авиацията в първата фаза щот смятаха че това е разходка . После вкараха старите бараки су-24-25 щот те съвремени самолети и без война си нямаха в достатъчно количество . Та от има няма 2-3 месеца са доставени съвременни пво в Украйна и публикацийте за авиационни рейдове съвсем заглъхнаха. Естествено уважавам вярата ти в "легендарная и несъкрушимая" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
Що се отнася до въздействието на санкциите върху руССката икономика, къде е сега петр толстой, който казваше в интервю за БНТ, че руССия вече е купила половин България и щяла да изкупи цялата ни държава- защо синът му не е на фронта и не е в руССия, а е във ''вражеския Запад'', живее си там и не иска да чува за руССия. Защо руССнаците масово си продават имотите в България, вместо да ни изкупят нашите имоти, а- да не би, защото санкциите нямали никакво, ама никакво значение за руССката икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: data: И защо, след като вече воюват почти само със западно оръжие, украинците не настъпват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 9
data
преди 1 година
До: zelka007Абе малко е тъпо , че жилото отново след 40 г им приземи хеликоптерите ,*** на някой люде не им е раздадено да се учат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: data: На по-сериозните от нас ни направи впечатление, че руската авиация утече още на 5-тия ден от войната, когато ВСУ имаха само руско ПВО. Утече и украинската авиация. Ако нещо стана ясно от тази война е, че и самолетите, и корабите при война между съвременни армии са лесно уязвими скъпи мишени. Дори крилатите и балистичните ракети са лесна мишена при добре структурирано и грамотно ПВО. Опитът ти за внушение, че западното оръжие е залогът за победата на Украйна е инфантилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
Освен това, руССия първа обяви България за неприятелска държава. Честно казано, изобщо не ме интересуват проблемите на врагът ни- интересува ме само България успешно да се защити от всички неблагоприятни последици, които произтичат от злоумишлените вредителски действия на врагът ни нацистка руССия. Ако щат руССнаците в руССия да започнат да се самоизтребват, за мен е все едно- за мен най-важна е БЪЛГАРИЯ и нашата ЗАЩИТА от нацисткият руССки агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
''...Ясавеев е един от многото...'' Не- той е един от малкото останали нормални хора в руССия. Вчерашната статия на инвестор ясно посочва, че над 75 процента от руСС наците в руССия, подкрепят войната и ***//лер и не искат да прекратят и 2те неща. Единичните случаи на нормално мислене в нацистка руССия не могат да променят нито съдържанието на вчерашната статия на инвестор, нито моето лично становище по този въпрос. РуССнаците са ВИНОВНИ, че държат ***/лер на власт и подкрепят руССката война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
Nuclear man
преди 1 година
Петоколонниците винаги са били, в момента са, и ще бъдат жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още