IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

„Режим, основан на престъпността и корупцията“ 

Все пак резултатите са отрезвяващи. Голямо мнозинство от населението подкрепя Путин. Малко мнозинство подкрепя войната. В по-голямата си част руснаците изглежда не се интересуват от страданията на украинското цивилно население. Тези, които са против войната, я критикуват главно заради последиците за собствения им живот.

Как е възможно руското общество да е толкова „мъртво“? Какво могат да постигнат западните санкции при тези условия? Има ли изобщо някаква надежда, че Русия ще се отклони от курса на войната по своя собствена воля - или ще преодолее системата на Путин?

Кристиан Мьолинг не се надява на смяна на режима в Москва, която би могла да сложи край на войната. „Няма да има щастлив край", казва ръководителят на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения (DGAP). Проблемът, казва той, е, че в момента в Русия няма граждански структури. И така дори един наследник на Путин би могъл да действа изцяло по неговата линия: „Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията“. 

Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията.
Кристиан Мьолинг
ръководител на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения

Ясавеев, който иска да остане в Русия, се опитва да намери обяснение: „Хората разбират рисковете, знаят, че ще бъдат арестувани, ако излязат на улицата". В Казан например редовно се провеждат индивидуални протести. „Тогава обикновено не те арестуват директно, но трябва да платиш глоба“. 

Едва в неделя, например, 30 души са се събрали на митинг за свободата на словото и срещу цензурата на книгите. Хората в Русия не са лоши сами по себе си, убеден е социологът: „Те са трансформирани от институциите на руския авторитаризъм“. 

Самият Путин играе ключова роля за това. Година след инвазията в Украйна президентът се показва като циничен и закоравял. На една жена, чийто син е загинал в боевете в Източна Украйна през 2019 г., Путин казва на руския Ден на майката: „Вашият син живя. Той постигна целта си". Като майка тя можело да се радва, че синът ѝ е загинал в бой, а не от прекомерна консумация на водка, казва президентът. 

Путин е загрижен за сакрализирането на държавната власт като най-висша ценност, за абсолютния приоритет на това, което той определя като „държавни интереси", заяви Ян Рачински, когато в средата на декември прие Нобеловата награда за мир за забранената вече руска група за защита на човешките права „Мемориал" в Осло. „Хората са само ненужен материал за решаване на държавните проблеми", каза представителят на организацията, която от десетилетия се занимава с престъпленията от епохата на Сталин - при условия, които стават все по-трудни. 

Смесица от страх и омраза

Днешният властелин на Кремъл вече прилича в някои отношения на самия жесток съветски диктатор - като изключим геноцида на последния над милиони от собствения му народ. Подобно на Сталин и Путин е трудно достъпен дори за някогашните си близки съратници.

Поне така го описват високопоставени руски политици и бизнес лидери, които имат или са имали достъп до вътрешния ръководен кръг на Путин. Сред различните лагери, които са следили отблизо Путин през различните етапи на неговото управление, сега се е оформила смесица от „омраза и страх" към президента.

Страх от отхвърляне, подобно на бившия вицепремиер, а сега хладнокръвен Дмитрий Козак. Путин беше отрекъл договореното от него споразумение с Украйна и нареди нападението.

Омраза, каквато някои от бизнес магнатите, наричани „олигарси", изразяват при закрити врата, защото войната на Путин в Украйна затруднява безгрижния им луксозен живот между Москва, Лондон и Ибиса. И защото представителите на така наречените „силовици", органите за сигурност на полицията, прокуратурата, армията и тайните служби, вече се отбиват при тях все по-открито и искат дялове в бизнеса им. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Представители на чуждестранни компании, които са преустановили дейността си в Русия, но все още не са напуснали страната, също съобщават: „Почти всеки ден ни се обаждат, че искат да ни превземат" и: „Сред тях има и много еполети", тоест представители на органите за сигурност.

Надеждите, че западните санкции бързо ще доведат до срив на руската икономика и по този начин до разклащане на управлението на Путин, не се сбъднаха. През лятото Международният валутен фонд (МВФ) все още предполагаше, че през 2022 г. икономиката на Русия ще се свие с шест процента.

Днес МВФ очаква за 2022 г. спад само от 2,2 процента. За 2023 г. той прогнозира ръст от 0,3 процента за Русия, а за 2024 г. - дори 2,1 процента.

Въпреки това санкциите не останаха без ефект в Русия. В неотдавнашен анализ експертите на DGAP Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер стигат до заключението, че западните санкции „значително са отслабили способността на Русия да води война", наред с другото и защото западните високотехнологични стоки, които са важни за много оръжейни системи, вече не са достъпни както преди. 

Санкциите значително са отслабили способността на Русия да води война.
Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер
експерти на DGAP

Икономиката се е свила много по-малко, отколкото се предполагаше първоначално, отчасти защото най-важните източници на доходи на Русия - петролът и газът - останаха до голяма степен незасегнати от санкциите за дълъг период от време. Ограничението на цените на петрола влезе в сила едва през декември.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

49
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: data: Тази война можеше да бъде избегната. Достатъчно беше през януари 2014 САЩ да бяха натиснали опозицията в Киев да спази споразумението, което клекна и подписа Янукович - разпускане на парламента и нови избори под международен контрол. Тогава нямаше Русия да вземе Крим, нямаше да има бунтове и размирици, референдуми за отделяне н Донецк и Луганск. Защо американците допуснаха, или по-скоро насърчиха шайката вандали да изтърбушат Киев и да свалят с метеж властите, с които се договориха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 ''...и си представяй, че е хетеросексуална жена - адвокат с 22 годишна практика...'' В случая представата отговаря на обективната действителност, а е жалко за теб, ако не допускаш, че и една жена може да има интелектуалният капацитет да мисли логично. Да- не съм всяка жена, защото айкюто ми е малко по-високо, но това не би следвало да е проблем при един спор, в който си заел губещата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: khao Той е само рупор, ретранслатор, не може да разбере логическата несъстоятелност и вътрешната противоречивост на съдържанието на руССките опорки. Както се вижда, при всеки мой елементар въпрос, построен върху логиката, няма отговор от него. Получава се малко като с един обвиняем- има право да не дава обяснения, ако те биха уличили в лъжа него или някой от близките му;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нещо каза ли? Извинявай, но едва ли е нещо, което си струва четенето. Гледам, че и аверчето ти нещо ми пише, но аз него и слънчевия мускул ги пропускам поради признаци на деббилиззъм. Общувай си с него и си представяй, че е хетеросексуална жена - адвокат с 22 годишна практика. Добра двойка ще сте - високоплатен инжИнер и високоплатен адвокат, и двамата с неограничено време за писане на глууппости в някакъв сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: baybay11 днес е петък, няма да се занимавам много с тоя глиист! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: baybay11 от първия ден ги следя, гледам и руските клипове...заради тая война спрях да следя строежа на базата на спейс екс :):) и много добре се вижда как в първите месеци имаха повече техника, самите войници бяха по адекватни (като гледаш клипчета от GoPro), личеше че са професионални военни и са тренирали, обаче вече ги няма ... сега вече са разюздена команда от предимно мобилизирани... тоест обикновенни хора! ... и тоя ми твърди че още не били загрели... а те изгореха! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: data: Ако проблемът на САЩ, защото те запалиха мейдана, беше Путин и Русия, нямаше да ръчкат и Китай. Всъщност, туриха чержето под Русия в Украйна, за да я накажат, че отказа да влезе в съюза срещу Китай. Проблемът на САЩ е Китай и това, че светът още не е покрит с ядрена пепел се дължи на здравите нерви на Путин и Си - и двамата знаят, че янките няма да ги оставят да дишат, но не бързат да затрият планетата - за това все 10-15 минути ще се намерят, за да въведат кодовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 40 ''... Войните са за завоюване на нещо - територии, ресурси, пазари, влияние. ..'' Ахааа- значи си признавате, че в УКРАЙНА НЯМА НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ И НАЦИЗЪМ, А РУССКАТА АГРЕСИВНА ВОЙНА В НЕЯ Е ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И ЗА ЗАГРАБВАНЕ НА УКРАИНСКА ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ ОТ РУССИЯ;0 Ами това е и моето становище от 1вия час на тази война, което винаги съм го публикувала;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
До: khao Умишлено и аз изгледах руССките клипчета и да- вижда се, че мпс-то е с руССка регистрация, а не с украинска- местата на националните флагове и надписите на имената на 2те държави върху регистрационните табели, са разлопожени в различни части на табелите. Това е толкова елементарен фейк, че повече няма накъде. В България при късогледство носим очила, а явно масово в руССия руССнаците не могат да си ги позволят и не ги носят;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: data: Войната не се води, само за да си мерят пушките военните. Войните са за завоюване на нещо - територии, ресурси, пазари, влияние. Няма никакво значение с какво оръжие си постигнал целите си, ако си ги постигнал. Статията не е за войната, а за целите на Русия в нея. Русия не е Ирак и няма да допусне да бъде пребита. Този, който е заложил на сила срещу Русия, си играе с огъня, но явно нищо друго не му остава. Перспективата за бавна агония под планините от дългове също не е добра опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още