IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточената империя - Русия една година след началото на инвазията

Противно на надеждите на Запада не се формира съществена опозиция срещу военния курс на Кремъл. Има ли все пак шансове за „смяна на режима" в Москва?

08:16 | 24.02.23 г. 69
Автор - снимка
Създател
Снимка: MAXIM SHIPENKOV
Снимка: MAXIM SHIPENKOV

„Режим, основан на престъпността и корупцията“ 

Все пак резултатите са отрезвяващи. Голямо мнозинство от населението подкрепя Путин. Малко мнозинство подкрепя войната. В по-голямата си част руснаците изглежда не се интересуват от страданията на украинското цивилно население. Тези, които са против войната, я критикуват главно заради последиците за собствения им живот.

Как е възможно руското общество да е толкова „мъртво“? Какво могат да постигнат западните санкции при тези условия? Има ли изобщо някаква надежда, че Русия ще се отклони от курса на войната по своя собствена воля - или ще преодолее системата на Путин?

Кристиан Мьолинг не се надява на смяна на режима в Москва, която би могла да сложи край на войната. „Няма да има щастлив край", казва ръководителят на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения (DGAP). Проблемът, казва той, е, че в момента в Русия няма граждански структури. И така дори един наследник на Путин би могъл да действа изцяло по неговата линия: „Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията“. 

Тук имаме режим, който се основава на престъпността и корупцията.
Кристиан Мьолинг
ръководител на Центъра за сигурност и отбрана към Германския съвет за външни отношения

Ясавеев, който иска да остане в Русия, се опитва да намери обяснение: „Хората разбират рисковете, знаят, че ще бъдат арестувани, ако излязат на улицата". В Казан например редовно се провеждат индивидуални протести. „Тогава обикновено не те арестуват директно, но трябва да платиш глоба“. 

Едва в неделя, например, 30 души са се събрали на митинг за свободата на словото и срещу цензурата на книгите. Хората в Русия не са лоши сами по себе си, убеден е социологът: „Те са трансформирани от институциите на руския авторитаризъм“. 

Самият Путин играе ключова роля за това. Година след инвазията в Украйна президентът се показва като циничен и закоравял. На една жена, чийто син е загинал в боевете в Източна Украйна през 2019 г., Путин казва на руския Ден на майката: „Вашият син живя. Той постигна целта си". Като майка тя можело да се радва, че синът ѝ е загинал в бой, а не от прекомерна консумация на водка, казва президентът. 

Путин е загрижен за сакрализирането на държавната власт като най-висша ценност, за абсолютния приоритет на това, което той определя като „държавни интереси", заяви Ян Рачински, когато в средата на декември прие Нобеловата награда за мир за забранената вече руска група за защита на човешките права „Мемориал" в Осло. „Хората са само ненужен материал за решаване на държавните проблеми", каза представителят на организацията, която от десетилетия се занимава с престъпленията от епохата на Сталин - при условия, които стават все по-трудни. 

Смесица от страх и омраза

Днешният властелин на Кремъл вече прилича в някои отношения на самия жесток съветски диктатор - като изключим геноцида на последния над милиони от собствения му народ. Подобно на Сталин и Путин е трудно достъпен дори за някогашните си близки съратници.

Поне така го описват високопоставени руски политици и бизнес лидери, които имат или са имали достъп до вътрешния ръководен кръг на Путин. Сред различните лагери, които са следили отблизо Путин през различните етапи на неговото управление, сега се е оформила смесица от „омраза и страх" към президента.

Страх от отхвърляне, подобно на бившия вицепремиер, а сега хладнокръвен Дмитрий Козак. Путин беше отрекъл договореното от него споразумение с Украйна и нареди нападението.

Омраза, каквато някои от бизнес магнатите, наричани „олигарси", изразяват при закрити врата, защото войната на Путин в Украйна затруднява безгрижния им луксозен живот между Москва, Лондон и Ибиса. И защото представителите на така наречените „силовици", органите за сигурност на полицията, прокуратурата, армията и тайните служби, вече се отбиват при тях все по-открито и искат дялове в бизнеса им. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Представители на чуждестранни компании, които са преустановили дейността си в Русия, но все още не са напуснали страната, също съобщават: „Почти всеки ден ни се обаждат, че искат да ни превземат" и: „Сред тях има и много еполети", тоест представители на органите за сигурност.

Надеждите, че западните санкции бързо ще доведат до срив на руската икономика и по този начин до разклащане на управлението на Путин, не се сбъднаха. През лятото Международният валутен фонд (МВФ) все още предполагаше, че през 2022 г. икономиката на Русия ще се свие с шест процента.

Днес МВФ очаква за 2022 г. спад само от 2,2 процента. За 2023 г. той прогнозира ръст от 0,3 процента за Русия, а за 2024 г. - дори 2,1 процента.

Въпреки това санкциите не останаха без ефект в Русия. В неотдавнашен анализ експертите на DGAP Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер стигат до заключението, че западните санкции „значително са отслабили способността на Русия да води война", наред с другото и защото западните високотехнологични стоки, които са важни за много оръжейни системи, вече не са достъпни както преди. 

Санкциите значително са отслабили способността на Русия да води война.
Андраш Рач, Гунтрам Волф и Оле Шпилнер
експерти на DGAP

Икономиката се е свила много по-малко, отколкото се предполагаше първоначално, отчасти защото най-важните източници на доходи на Русия - петролът и газът - останаха до голяма степен незасегнати от санкциите за дълъг период от време. Ограничението на цените на петрола влезе в сила едва през декември.

Последна актуализация: 08:18 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

59
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Най-страшното е, че човек привиква към тези трагични моменти и си изработва имунитет. Най-тежко е, когато очакваш, че ще има удар. Но независимо от това, всички се държим. Имаме териториална отбрана, няколко линии, и се надяваме, че те няма да бъдат разкъсани. И мислим, че скоро ще има контранастъпление благодарение на силите, обединени против тази чума на 21-ви век", това каза Василий Митков от българската общност в украинския град Запорожие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 . Година след началото на войната той все още не може да си обясни парадокса човек да убива друг."Докато говорим в Запорожие сирените вият. И трябва да се махам, да отида до някакво убежище, но знам, че трябва да дам интервю и затова съм тук. Цяла година живея по такъв начин. Голям парадокс е в 21-ви век един човек да убива друг. По мое мнение причината е, че ставаме жертва на един недоразвит лидер", каза Митков в предаването "Денят започва" по БНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
И последно - в Запорожие има компактно население с български произход. Всъщност, руССкия агресор систематично изтребва точно това българско население в Украйна- точно както сталин е морил с голодомора същото население прз 30тте години на 20 век.Българин от Запорожие: Най-тежко е, когато очакваш удар, но страшното е, че се привиква 24 часа... Тази сутрин сирени за въздушна тревога огласиха града. Фронтовата линия е на 40 - 50 км от мястото, където живее Василий. ,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Член 51 Никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Защо руССия С;ЛОЖИ ВЕТО в Съвета за сигурност на ООН да се изпратят мироопазващи войници на ООН в Украйна, а- нали уж воювала срещу нацизма и фашизма в Украйна;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 3. Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Устав на ООН Член 2За постигане на целите, изложени в чл. 1 , организацията и нейните членове ще действат съгласно следните принципи:1. Организацията е основана върху принципа на суверенното равенство на всички нейни членове.2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 2. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Агресията води до международна отговорност.3. Никакво териториално придобиване или специална облага, получена в резултат на агресия, не е и не може да бъде призната за законна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Ето ти я истината, на която затваря устата на всеки руССки ''застъпник'' и той не може да й противоречи по никакъв начин- Определение на агресиятаУтвърдена резолюция 3314 (ХХIХ) на Генералната асамблея от 14 декември 1974 г. на ООНчлен 51. Никакви съображения от каквото и да е естество, независимо дали са политически, икономически, военни или други, не могат да оправдаят агресията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Истината е, че Украйна беше посочена още от Бжежински като тригър за събарянето на Русия. Всичко, което се случи в Украйна, в т.ч. и *Fucк the EU*, е част от глобален американски план за спасяването на собствената си доминация в досегашния световен ред. В целите за поразяване са двете основни заплахи за тях - ЕС и Китай. Русия и реактив и съпътстваща жертва. Детонатор. ЕС очаквано бързо падна. Сега тече процесът по подреждането на *Свой - Чужд*. Ударът по Китай във времето ще зависи Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 Била съм ***, а - затова не можеш да ми отговориш с логичен, вътрешно непротиворечив отговор на поне един мой въпрос, а;D Искрено се надявам да не си бг гражданин, защото не искам данъците ми и осигуровките ми като СОЛ да отиват за социална помощ при безработица при хора с твоят манталитет и ''мисловна'' дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още