IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът прие окончателно част от Пакта за финансова стабилност

Бюджетният дефицит след 2011 г. по закон няма да може да надвишава 2% от БВП

11:15 | 30.06.11 г. 72
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие окончателно част от Пакта за финансова стабилност

Народното събрание днес одобри окончателно промените в Закона за устройството на държавния бюджет, свързани с предложения от Министерството на финансите Пакт за финансова стабилност.

Клаузите бяха гласувани във вида, приет преди това от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Мярката от пакта, свързана с промени в Конституцията, засега е приета само от бюджетната парламентарна комисия на първо четене. 

С измененията се ограничава равнището на бюджетния дефицит до 2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Според другата нова законова клауза, разходите по консолидираната фискална програма не трябва да надвишават 40% от прогнозния БВП.

Посочените промени ще влязат в сила от 1 януари 2012 година.

„Тези (фискални) правила ни предпазват от необмислени ходове и гарантират стабилни условия за растеж”, подчерта финансовият министър пред народните представители. По думите му, така правителството поема ясна отговорност за фискалната политика, към която се придържа.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър Румен Овчаров обаче заяви в изказването си пред парламента, че приемането на посочените текстове е „самоцелно действие“. „Не виждам никаква логика в тяхното прилагане в този вид и този размер, а и нямат отношение към фискалната стабилност“, коментира той, цитиран от БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Да, възможно е и това да стане. Обаче ако забелязваш, повечето развити страни, и без фискален борд, също са заплашени от подобно развитие на ситуацията (фалит на банки, а и на държави). В края на краищата обаче, както е карано досега не може да продължава. Ще трябва икономиката да се научи да функционира без (или с доста по-малко) дългове. Което значи и по-малко балони защото балоните са резултат точно от безумно поети и инвестирани дългове. Да, като няма лесни кредити ще е болезнено да се гони ефективност и стотинката да се цепи на две, но нали това е идеята на пазарната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 3
ravnovesie
преди 13 години
Не говоря за тези закони, за които си мислиш. Говоря за тези които са отдолу в основата на пазарната икономика, там където се образува една амалгама от парична, фискална и валутна политика от една страна и взаимодействието на тази смес с икономическите решения на микро ниво, от фирми и потребители. И където общата смес на всичко това при така зададените условия в икономиката ни от валутен борд, фискален борд и ниво на социална защита и трудово законодателство, ще доведе до силна нестабилност на траекторията на икономиката ни. С редуване на брутални балони и дълбоки и дълги сривове. Ако този фискален борд просъществува това е бъдещето на икономиката ни. Като в даден момент тук ще се случи това което се случи в Ирландия. Няма да ни фалира държавата, ще ни фалират банките. Само където държавата няма да успее да ги спаси - заради този фискален борд и така ще ни фалират и гражданите. 1996 ще се повтори - като в основата на това повторение ще е този фискален борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Просто си има неотменяеми икономически закони, които са като гравитацията - не прощават.. "--------------------------Е тук не си прав. Тия закони си зависят изцяло от хората. А хората действат както ги научиш. Ако ги научиш да чакат на държавната ясла, там ще чакат. Ако ги научиш (и им дадеш възможност!) да разчитат на себе си, така ще бъде. Естествено, второто е по-трудно и затова много напъване трябва. Но общо взето няма алтернатива и така или иначе трябва да се случи. И колкото по-рано, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 5
ravnovesie
преди 13 години
Аз не споря :) приеми го като пророкуване. Аз знам че този фискален борд ще ни стъжни положението. Просто си има неотменяеми икономически закони, които са като гравитацията - не прощават.. И като промениш правилата на играта в игра, която не разбираш - а Дянков е пълен некадърник и нищо не разбира - ти си играеш с огъня. Това прави Дянков в момента - залага основите на бъдещета голяма българска икономическа депресия. А той изкова и настоящата ни икономическа депресия. Изобщо много продуктивен лош дух. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Пич, спориш, но и ти не знаеш за какво! Приказваш пълните глупости! Този т.нар. "фискален борд" е нещо прекрасно, и показва сигурност на потенциалните инвеститори, които биха желали да дойдат в Бг! Тези, които окрадаха и докараха фирмите, потребителите, и държавата до "технически фалит" в момента опонират на тази реформа, за която Дянков заслужава аплодисменти! Колкото по-голям дефицит, толкова по-голпма задлъжнялост. Просто е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 3
ravnovesie
преди 13 години
Нормално е, нарича се фалит на фирма и става като цяло относително често. но виж демократична държава с пазарна икономика, която при това не е обявила официално фалит и съвсем лесно може да си плаща задълженията, но въпреки това да не ги плаща - ето това не е нормално. Ти така май си нямаш понятие от нашата борса. Какви облигации по 7-8% ти се въртят в главата. Ако на някоя фирма облигациите и минат на 7-8% то това означава че банка ще и даде кредит на euribor+3 да кажем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
sensei
преди 13 години
Не, никак и никъде не е нормално една фирма да не си плати. Хайде нека да не правим екстраполация на българската практика като световна такава. Ние, първо, нямаме истинска пазарна икономика. И второ, защо българските фирми не се финансират чрез борсата с емисии на облигации, след като знаят, че кредитите от банките са над 12-13%, а тези по облигациите ще бъдат около 7-8%, т. е. повече, отколкото депозитите в банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 2
ravnovesie
преди 13 години
Задълженията между бизнеси са си нормална практика. Също както е нормално и някоя фирма да се издъни и да не плати. Но НЕ Е нормално държавата да не си плаща. Пак казвам това е фалит на държава. Какво ми се хвали Дянков със спреда по CDS ни при положение че всъщност вкара насила държавата в технически фалит. Как може да твърди че провежда дясна политика, след като поставя държавата толкова над останалите субекти в тази икономика, че си позволява да не плаща, да изнудва, да иска отстъпки за да плати. Това надминава дори и патерналистичния възглед за държавата. Това е просто мутренско управление. И сега като му се ослади и какво прави. Ами вкарва тази практика в закон. Защото пак казвам - как ще стане така че ще се свият разходите при положение че вече си направил поръчките и фирмите и гражданите са си вложили някакъв труд, време и така нат. Как ще стане реално това свиване на тези разходи и то в рамките на самата година. Защото това е според този закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
sensei
преди 13 години
Далеч съм от мисълта да ставам адвокат на това правителство, но статистиката показва , че още към края на 2008 г. задълженията в икономиката са достигнали 160 млрд.лева. В сравнение с края на 2007 г. увеличението с 38.3 млрд.лева е 31.5%. Дори и да приемем, че то да има някаква вина, то тя е, да речем, за допълнителните 40 млрд. лв. А останалите? Няма защо да се лъжем и да си затваряме очите, че в момента големите не плащат на по-малките, те на следващите по-малки и т. н. по веригата, докато се стигне до хората, които не си получават заплатите с месеци. А после бизнеса пищи, че нямало покупателна способност. Е, как ще има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 5
ravnovesie
преди 13 години
Хайде да го видим как Дянков ще функционира при пропагандираната от либералните икономисти включително и Милтън Фридмън равнопоставеност на държавата като икономически субект. Ми че то веднага една камара фирми ще му запорират сметките на Министерството на финансите и ще искат обявяване на фалит. Много ми е интересно ако не мислеше че може да действа от позиция на силата дали щеше да прокарва такива идеи като "ясни правила". За кого са тези правила за държавата или за фирмите. Защото по този Пакт държавата всъщност може да извива ръцете и на фирми и на граждани, без за нея да има никакви неприятни последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още