IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът прие окончателно част от Пакта за финансова стабилност

Бюджетният дефицит след 2011 г. по закон няма да може да надвишава 2% от БВП

11:15 | 30.06.11 г. 72
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие окончателно част от Пакта за финансова стабилност

Народното събрание днес одобри окончателно промените в Закона за устройството на държавния бюджет, свързани с предложения от Министерството на финансите Пакт за финансова стабилност.

Клаузите бяха гласувани във вида, приет преди това от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Мярката от пакта, свързана с промени в Конституцията, засега е приета само от бюджетната парламентарна комисия на първо четене. 

С измененията се ограничава равнището на бюджетния дефицит до 2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Според другата нова законова клауза, разходите по консолидираната фискална програма не трябва да надвишават 40% от прогнозния БВП.

Посочените промени ще влязат в сила от 1 януари 2012 година.

„Тези (фискални) правила ни предпазват от необмислени ходове и гарантират стабилни условия за растеж”, подчерта финансовият министър пред народните представители. По думите му, така правителството поема ясна отговорност за фискалната политика, към която се придържа.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър Румен Овчаров обаче заяви в изказването си пред парламента, че приемането на посочените текстове е „самоцелно действие“. „Не виждам никаква логика в тяхното прилагане в този вид и този размер, а и нямат отношение към фискалната стабилност“, коментира той, цитиран от БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader2
преди 13 години
ЕЦБ може да печата пари , ние не можем . Евро плюс е глупост в която не са влезнали всички държави а само една част и плюс това там дефицитът не е 2 % А ПО-ВИСОК . така че недей да дрънкаш измишлютини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"я ми обесно коя страна в света си вързва ръцете в с 2 борда"-------------------------Ами изглежда не си забелязал, но на практика това е новата политика на целия ЕС - монетарната политика е в ръцете на ЕЦБ (което не е същото като да си имаш своя централна банка, защото все пак там думата имат и останалите), а фискалната политика се ограничава от пакта за стабилност "Евро Плюс".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Населението и бизнеса изобщо не са много задлъжнели - кредита като процент от БВП в момента е далеч под средното за ЕС"--------------------Извинявай, ама средното за ЕС не е меродавен показател или измерител! Както се вижда това е проблем и там и не ние трябва да увеличаваме, а те трябва да намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Е ако БНБ не е успяла през 2004-2005-та, то сега ще трябва да се постарае повече и да успее. А ако не й достигат инструменти, то държавата да се погрижи да й осигури такива. Залогът е голям и просто няма място за слабохарактерност.А това дето банка не можело да фалира във валутен борд не го разбрах. Защо да не може? Фалита на банка (както и всеки друг) все пак е фалит на собствениците й и не води до пълна загуба на активите й. И ако БНБ е наложила поддържане на достатъчно собствен капитал, то загубите могат да се сведат и понесат основно от акционерите на банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 13 години
големи глупости колега - големи . я ми обесно коя страна в света си вързва ръцете в с 2 борда едновременно че не ми е ясно . пак ще влезнем в световните новини пи иконмика с поредната си криза , а и не ми цитрай Милтън Фридмън защото именно неговият неолиберализъм ни съсипа и доведе до криза в Щатите . ама ти не знаеш какво е неолиберализъм така като гледам . научете нещо по иконмика пълк тогава дрънкайте глупости наляво - надясно . при валутен борд - БНБ НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ САМОСТЯТЕЛНА МОНЕТАРНА ПОЛИТИКА , ПРИ ФИСКАЛЕН - ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ НИКАКВА ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА , ТОВА ЛИ МУ ВИКАШ ИКОНОМИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ ??????????ТОВА СА ДВАТА НАЧИНА ПО КОИТО СЕ ВОДИ МАКРОИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА - ФИСКАЛНА И МОНЕТАРНА , А НИЕ СЕГА ТАКА СИ ВЪРЗАХМЕ РЪЦЕТЕ ,ЧЕ НЕ МОЖЕМ НИЩО ДА ПРАВИМ. ЧЕСТИТО АМА ЧЕ ГЛУПАВ НАРОД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 1
ravnovesie
преди 13 години
БНБ няма много инструменти за действие. През 2004-2005, ако не ме лъже паметта , те се опитаха да ограничат кредитния ръст с тавани върху кредитите. Ефекта беше никакъв - просто банките изнесоха кредитите в чужбина, като ги махнаха от балансите си. При свободни капиталови потоци не може административно да се ограничава капитала - той просто си прави каквото иска. Населението и бизнеса изобщо не са много задлъжнели - кредита като процент от БВП в момента е далеч под средното за ЕС. Сега това тежи защото банките вдигнаха лихвите, докато сме в рецесия но при една инфлация от 7-8% и лихви по кредити от 9-10% на никой пак няма да пука за задлъжнялост. Реалната лихва като ти е 2-3% си обречен на ръст на кредита. А банка не може да се остави да фалира - особено голяма такава защото сме във валутен борд. А единствения начин борда да падне е точно като почнат да фалират банки. Резервите на БНБ покриват само М1, но не и М2. Така че борда всъщност не е това което хората масово си мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
На всичките тези неща може и смятам, че ще се противодейства активно. БНБ ще трябва да действа твърдо и да наложи поддържане на по-висока ликвидност и по-нисък ливъридж в банковата система. Второ, населението и бизнеса са ВЕЧЕ доста задлъжняли, има и много опарени, така че не смятам, че пак ще има такава треска за кредити. Не и толкова скоро. Трето, банките ще трябва сами да се ограничават и да внимават какво правят. Защото е крайно време да има банкови фалити в България и който не е внимавал да си заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 4
ravnovesie
преди 13 години
И в един момент ще имаме задъхващи се банки, скок на безработицата, рязък ръст на лошите кредити - това което се случи в момента. но за съжаление ще имаме и фискален борд. Т.е. ефекта ще бъде все едно че политиката на Дянков от четвъртото тримесечие на 2009 и първото на 2010 продължава и в последствие. дянков яко наду държавните харчове в последствие и така овладя сриването ни пропастта, към която той ни засили,макар и вече да бе убил надеждата за бърз растеж, .. но при фискален борд това няма да може да се направи. Ще навлизаме все по-дълбоко в спиралата на депресията което с голяма вероятност води до банкови фалити, банкова паника, масови фалити на фирми и население. 1929 г. в САЩ, но в български вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 4
ravnovesie
преди 13 години
До 5 години ще имаме ново балонизиране на недвимите имоти, борсата, заплатите. Като този път ще бъде много по-силно от това през 2007. Просто защото ще сме преживели една криза относително без сериозни поражения, което засилва усещането за сигурност. Фискалния борд също ще действа доста силно в тази посока като усилва тези тенденции. И в един момент нещо ще се случи. може да е външен шок, може и просто правителството изведнъж да реши да охлажда икономиката - инфлацията най-вероятно ще е двуцифрена - подхранвана от притока на горещи пари - срещу който просто не можем да направим нищо - просто защото нямаме парична политика. И това относително незначително събитие - елементарно охлаждане на икономиката може да доведе до катастрофални последици. Изведнъж горещите пари ще решат че тук доходността умира и ще започнат да се дърпат. Нищо особено - но ако са били в голям мащаб - което е възможно при балонизиране малкото дърпане ще повлича все повече и повече. Кризата ще започне да се разразява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 3
ravnovesie
преди 13 години
Дълговете нарастват поради една единствена причина - усещането за сигурност. Този фискален борд както казах ще доведе първо до балонизиране точно заради това усещане за сигурност което ще създаде. В момента в който мине кризата и чуждите банки отново ще започнат да изсипват пари в нашата банкова система. Има незначителен валутен риск - който този борд още повече ще смекчи, висока норма на възвращаемост - дори само защото ценовото ни равнище е обречено да се движи ускорено спрямо това в ЕС. Ще имаме по-висока инфлация и значителен ръст на доходите на населението - както поради демографската криза така и заради натиска от цените. До 3 години това ще доведе до връщане на старото усещане че сме обречени да растем и то бързо. Тази криза ще е в историята и хората ще се скъскват да харчат като ще харчат още повече защото ще взимат кредити на поразия. като липсата на задлъжнялост на самата държава ще подхранва наливането на все повече и повече пари към България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още