IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 36 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Сега ще ти го обясня с пример: имам български клиент, който месечно ми поръва 140 хил. Кутии за прах за пране с неговата марка и за тях ми плаща по примерно ( да не коментираме реални числа, че не е полезно) 0.20 лв/бр. Това са прахове, които продава в България. Отделно ми поръчва още 200 хил. С марката на негов партньор от Гърция, които ми плаща по 0.18 лв/бр. и ги продава на гърка от свое име за колкото си иска. Шпиони ми казаха, че им искал пак толкова, ама в евро. Аз съм доволен, щото съм ялдървото но гърци и не искам да ги виждам, той е доволин, явно и гъркът! И така... хаха! Чаткаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 36 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Ми да ти кажа не разбирам:) Значи *** ще инвестира десетки милиарди долара/евро (или стотици милиарди рублета, ако по ти харесва) за подводни тръби с капацитет 63 млрд м3, плюс сухоземни тръби и хъб, и от тях ще има гарантирани 14 млрд - а за другите ако някой иска.? Без клаузи take or pay, без всякакви други опции за влиание..??? Без сигурност и предвидимост на приходите и възвращаемоста на инвестицията?Ти сереизно ли? Вярваш ли го?Ако това е истина то това е не поражение, а катастрофа за Путин като политик!Що се отнася за предплащането - да пробва:) Ще бъде съден и осъден. И най много да стимулира най богатия си клиент да почне още по усилено да търси алтернатива. За Мистралите - има пълното право да съди Франция и ще я осъди. Там въпроса е политически и май Франция е готова да си плати цената?А и колко са 2-3 млрд ? колкото са мистралите сравнено със стотиците милиарди ? на колкото се оценяват Руските газови доставки за ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 38 rate down comment 13
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ .....!!!!.....удоволствие е да те ЧЕТЕ ЧОВЕК........!!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 40 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Юристке, тебе не те чета - немой да се мъчиш! Или беше червенкретен.... Вече ти загубих всичките проявления... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 40 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Щото ако наистина загрубеят нещата, а то натам отива, нали знаеш, че съдебните процедури стават малко неефективни. Ти оставаш без газ и ходи се оплаквай на арменския поп. според теб Русия как ще си върне парите от Мистралите - като чака справедливост от контролирана от Франция съдебна инстанция, или чрез изземане на френска собственост на територията на Русия - завода на Рено, напр?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 40 rate down comment 14
Ironhorse
преди 9 години
Ако желаеш прочети.Няма как да ти препредам цялата статия в сбит вид.Основното е, че дори Русия да спре транзита през България за Турция, ние можем и ще транспортираме азерски, туркменистански, а може би и ирански газ за Европа. Даже ще спечелим много повече !Когато се стремиш да правиш икономика с геололитически средства, накрая винаги губиш.Силата на ПАЗАРА е безгранична и СССР1 го разбра, но умря.Сега ще го разбере и СССР2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 39 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
"Кой ще го купува тоя газ при тия условия? И по кви тръби? И кой ще ги строй? Договори нещо има ли?"Ще го купува който иска и му трябва! Това не е вече грижа на Путин!По тръбите, които си построи този, на когото му трябва газ! Това не е грижа на Путин!Ще ги строи този, който реши, че му трябват и има кинти. Това не е вече грижа на Путин! И т. н....... Хаха! Анадъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 40 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Не бе момче, нещо не си разбрал! Путин каза, че пуска газа до Турция, защото турците го искат а ЕС не го иска. Когато ЕС го поиска, ще се разправя с Ердоган, защото не харесва Путин. Това е! Рускияг газ стига до Турция и Путин е до там - пуска толкова, колкото плати Ердоган, а дали Ердоган поръчва за Турция, Гърция или България, му е все тая в рамките на капацитета на тръбите. Анадъм? А какво ще тече по Дружба зависи от ЕС какво ще плати за себе си и за Украйна, нали? И Газпром може да мине за всички от ЕС на режим на предплата като отговор на санкциите, щото нали виждаш с Мистралите какво значение имат договорите... Хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 38 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
На форумните ***, Гечев, Овчаров, Гуце, Стойнев,Миков, Станишев ...четете бре маскари, четете ... самите руснаци захапаха Путин че е постъпил глупаво и вече газово оръжие за рекет НЯМАhttp://***.vedomosti.ru/opinion/news/36788501/tureckij-gambit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 38 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Не нямаше. ЮП има смисъл само като проект на и за ЕС. А простотиите, че ефендито от Босфора щял да купува 63м3 кубика, да полза 14, а останалите да ни продава на нас в ЕС през Гърция не ми се коментират :) Кой ще го купува тоя газ при тия условия? И по кви тръби? И кой ще ги строй? Договори нещо има ли? Има нъцки. Ида сигне Гърция тя пак е в ЕС и за нея ще важат същите правила и ще е под същия натиск като нас сега, защото тогава те ще са входната точка в ЕС. Или ще ми кажете ще спре Хаяско Дружба и ще каже купувайте от Турция? Първо тогава ще имаме такива козове и ще го осъдим във всеки съд, а второ - тогава няма да може да оползотворява обема. Ако иска да продава на Сърби, унгарци, хървати и т.н пак ще тр през нас да мине и да ни цака било той или ефендито Няма от де. ЮП има смисъл само през нас! *** е притиснат с прогресиращо изпразваща се хазна и търси изход. И по силни карти за масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още