IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

57
rate up comment 34 rate down comment 8
data
преди 9 години
полезно четиво , :) п.п.Още ли харесваш " Реалполитик " ? Путин доказа че може да върне Украйна в първи клас отново , кофтито за него е че Обонго ( пак на базата на Реалполитик ) доказа че той пък отново може да върне Русия там където беше 1990 г. :) Последния път на американчетата им трябваше 10 г , сега предполагам че ще стане по бързо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 33 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
ПС: Другарчето на Хаяско се казва Пишпунта. Не мога да си го измисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 32 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
сорка, видях, че ми отговори, ама историята ми е страст, та за това забавих отговора.Не вярвам да вярваш, че ако руснаците искат да спрат газта има сила да им попречи. Щото и преди съм казвал-това са изключително неприятни туристи-качват се на танка и идват. От друга страна-ако България не беше в ЕС газопровод щеше да има. Щото ако има такъв до Сърбия(а ако не бяхме в ЕС щеше да има до там) можеш да си сигурен, че щеше да има доставки за Австрия и Италия. А те искат тая газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 34 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
щото все пак да не забравяме, че та са били(готите и прабългарските племена) ако не от един етнос и от една културна група, то поне съседи, но не е ясно кое от двете(пак казвам-ако разглеждаме изолирано нещата). Относно тая архитектура-в днешна Испания остготските запазени укрепления са същите, като тия строени по нашите земи и на изток от нас. Както казах Второ българско царство няма общо със съвременна България, но не си насаждай комплекси-именно руснаците разправят, че ние сме народ с мисия. Ама те говорят за един друг народ. А относно това света кво е чувал и кво не...обикаляйки ги питай за...да кажем Лексикона на Свидас. Няма да знаят нищо. Значи ли това, че и Византия е била изостанала, предвид, че по-голямата част от своето съществуване доминира над Рим и е най-дълго просъществувалата империя в света? Над 1000 години. Разбира се, това нито от руснаците нито от западняците ще се популяризира, щото не е изгодно и за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 34 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
а относно архитектурата си в голяма грешка.Даже може би в най-голямата. Сега...германските историци ще си отрежат езика, но няма да признаят правото на древните да се самоопределят, но готите примерно, ако гледаме техният историк Йорданес(със сигурност най-влиятелният им историк, ако не и единственият) твърди, че готите са гети, т.е. тракийски. Даже книгата му се казва Гетика. Германците имат навика, като си харесат нещо да го пишат германско(малко като македонците) и казват, че горкият е сбъркал и те няма как да не са източно германски племена. Представи си. Тая тяхна архитектура(съвременното разбиране за готика вярно идва от германските архитекти от по-късно време, но почива на традиционната готска) поразително прилича на прабългарската(ако ти е интересно ще ти пусна линкове със снимки на лично да ми откриеш разликите, ама ще видиш зор). Тая прилика се ползва като аргумент, че прабългарите са тракийци. Тоя аргумент е...малко е въздушен(ако го разглеждаме изолирано)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 35 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Да не коментираме, че категоричното заявяване, че религията им е дошла от Константинопол...това е и така и не е така. Доста вероятно(но оспорвано, все пак-т.е. няма единна теза) е да са покръстени от българите. Това сме го дъвкали и преди, но обобщено-Второ българско царство е точно това, което е Русия днес-притегателен център за голяма част от славяните и категорично културен център на славянството, една от най-силно развитите културно държави в Европа. Тия "велики" северни руски княжества от по един град в тоя момент са били просто провинциални хралупи. С това не отричам нещо друго-без Русия в момента щяхме да водим тоя разговор на турски. Не отричам финансирането на, мисля 16 на брой руско-турски войни(да, руснаците са си гонили интереса, но не виждам що да ги обвинявам за това) и една камара въстания(над 80% от целият брой, ако не и повече). Не отричам, че това е въобще държавата, която брани славянската култура в световен мащаб и православната религия. Каквито сме ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 36 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
...етническа и културна група-например си мести столицата в Преславец(сега Малък Преслав), което, ако спекулираме е някъде около Силистра. Освен това-и преди съм казвал-грубо 30% от руското дворянство е с български произход и цялото ни културно наследство отива там, след падането на Търново. Ще си кажеш-кво наследство? Ами-третият в света и вторият в Европа университет(в съвременното схващане на думата) е представи си Преславската книжовна школа. Както се досещаш Охридската(ако оставим на страна спора с братовчедите на запад от нас) книжовна школа е съответно четвъртият и петият.Относно прабългарите кво са били или кво не са били...ще те разочаровам-и са имали и език(е думата обич ти е наследство от тях, българският език е аналитичен, до колкото ми е известно единственият аналитичен славянски език) и част от него е запазен. За това на българите е относително лесно да се научат други славянски езици, но на другите славяни е доста по-трудно. Но не съм лингвист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 36 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
абе пак го подкара през просото като почна за историята:)Не е ясно от къде "идваме" и теории една чанта. Включително апокрифните, които тепърва ще бъдат разглеждани дали има някаква истина. Например, че Аспарух може да се приема не като основал нова държава, а просто разширил границите на една конфедерация. Или пък, че прабългарите не са сарматски или скитски племена, а тракийски. Освен това-прабългарите(термин на историците) са имали руническа писменост. Кирил и Методи не е ясно какви са, освен че са от Солун(град на гърци и евреи, но славяни в покрайнините) и са поданици на Византия(пак исторически термин). Ти им викаш гърци, но може и славяни да са. Да не коментираме, че има руски теории(които не се подкрепят от български историци, или поне на мен не ми е известно), че Олег и Рюрик са българи. Има...да кажем основание да разсъждаваме по темата, че майката на Светослав е българка и дори и да не е, то е почти сигурно, че той се е приемал за...ако не българин, то пак от тая етническ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 33 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Не напротив. Вярвам го. Във всичко, което съм написал там. А и във всеки друг коментар тук. Но все пак - в кое конкретно се съмняваш, че вярвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 32 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
Не вярвам да го вярваш. Това е отговор на #29.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още