IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 33 rate down comment 12
kalendar
преди 9 години
Я ми кажи честно-само за тоя изолиран случай с ЮП, ама САМО за него-според теб, ако не бяхме в ЕС щяхме ли да строим ЮП или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 35 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
Когато кръщават Ал. Невски така(викат му така на Ярославович, щото е пердасал католиците-немци-тевтонци на река Нева и на други места, защитавайки православната църква) България е била във война с Русия-при това сме ги клали като пилци, в тоя момент. Църквата е построена основно с дарения от БГ народ. Имало е много мнения, дали така да се кръсти или не. Е...сега знаем как се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 34 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
само преди 4-5 седмици тоя коментар нямаше да има повече + от -. А преди година щеше бъдеш зловещо оплют.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 41 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! "ЕК ни спира европрограмите, руснаците Южен поток, турците строежа на ограда по границата"А ние се въртим като пумпа и се чудим що нищо не става. Сетих се за стария виц за *** - с него отговарям и на Гошето:Лъвът събрал животните и рекъл:- Всички, дето се имат за умни, да се строят от ляво, а всички, дето се имат за красиви - от дясно!Подредили се животните, само *** стърчи по средата.- Ти що си там ***? - попитал я лъвът.- Ми аз съм и умна и хубава - не знам къде да застана!Страхо, иначе с две думи - като пред война! На същия хал сме били и преди Първата и преди Втората световна - фалирали и разкрачени. И пак в грешния съюз... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 37 rate down comment 13
georgi_shum
преди 9 години
Ще го видя като се прибера в събота, обещавам и ще пиша, че тука дето съм нещо тубата е ограничена и почти нищо не мога да отворя там.Само нещо в тая тема - не мислиш ли, че за всеки проблем, караница или развод никога не е виновна само едната страна?:) Винаги са и двете.. в случая даже и 3те..Спора, кой почна пръв може да го водим със същия успех, както кое е първо яйцето или кокошката.. Да ще има напрежение, да разместване ще има.. Но в един момент ще седнат и ще се разберат.. Според мен, в момента "боя" е, кой с какви карти да седне на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 46 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
все цитати : "ЕК ни спира европрограмите, руснаците Южен поток, турците строежа на ограда по границатаЕвропейската комисия ни орязва парите по европейските програми. Руснаците спряха строежа на Южен поток. Турците спират строежа на ограда по границата. Младите масово напускат страната. Демографията е надолу. Продължават да нахлуват нелегални емигранти от Азия и Африка върви подмяна на населението. Икономиката се срива. КТБ изгърмя. Управляващите теглят милиардни заеми, които няма кой и как да връща. Цели градове и региони се обезлюдяват. Парламентът е за посмешище. Дейците на културата протестират.".....с нещо да не си съгласен ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 44 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Ми що не излизате да празнувате бре? Къде са ви тъпаните и дудуците? Нали затова се борихте от Иван Костов,та до сега - да преборите кремълската мафия! Излезте на Дондуков и празнувайте! Даже му е време да смените името на този булевард, че дразни с това име - може да го кръстите Обама - некак си по-евроатлантически звучи, нали?! хахах!Хайде, грабвайте шампанското, може и пред парламента, може и пред Ал. Невски... опа! Пак руско име, да го е...! И тая църква требва да се прекръсти! Това едно време българите са били *** овцете - накъде се обърнеш, само руски заглавия! мафия, та и отгоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 41 rate down comment 14
Tony
преди 9 години
Войната приключи и Българският народ победи кремълската мафия = кремъл + протежетата му в бг.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 37 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Упс, не те знам как си с немския. Ето ти го и на руски - нали ти е роден... хаха.. :https://***.youtube.com/watch?v=0-Fwm9PB0VU#t=371
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 41 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе и в Германия, хем не по чатовете, а в Бундестага, доста се притесняват хората от политиката на ЕС към Русия и Путин, задават въпроси, притесняват се... напр. защо Германия и ЕС подкрепят откровени неонацисти в Украйна и жертват заради интересите на едно лоби в САЩ съдбата на един континенти и това, което е постигнато с толкова труд от времето на Кол и Горбачов, та до сега...?Ето ти едно интересно матрялче - не е от сбирка на русофили-*** у маалата, а от най-високата трибуна в Германия:https://***.youtube.com/watch?v=cRt9tQi-IZY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още