IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

47
rate up comment 36 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
И това ти го пиша не, защото нехси обичам народа и държавата, а точно напротив! Но за да направиш нещо като хората, трябва да си наясно с обективните обстоятелства, да прецениш хладно и без страсти фактите и да сложиш нещата на здрави основи. Аз съм единак, темерут и труден за манипулиране - нито комунистите можаха да ме излъжат, нито лайнарите след тях, за да ми вземат душата или акъла и да ме вкарат в стадото! Хаха!Та ще си запазя правото на собствено мнение и по въпроса с Путин и по въпроса с международния културен обмен.И да - има едно нещо, с което съм съгласен с теб - доста съм умен! хахахаха!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 37 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Колкото до цивилизационния аспект, който засягаш, дай да уточним нещо: кой народ имаш предвид под "нас"? Тези, дето сме дошли от тамошните земи, или този, дето е живял по сегашните ни? Щото този, който се е преселил от там не знам да е донесъл някаква култура - ни писменост, ни архитектура, ни език, ни религия, от която да е останало нещо.Ако везираш този народ, който е живял по нашите земи, то кой точно - славяните, траките или римляните/византийци? Щото руснаците говорят славянски език, пишат с букви, създадени от гърци за славяни, изповядват религия, дошла от Юдея през Рим и Константинопол... Както виждаш, ние самите не е ясно какво и на кого дължим. Иначе имам един комшия, с който може да си паснете на тема как светът всъщност е тръгнал от България, а не от Македония! Обаче, честно, доста съм обиколил по света и няма място, където да не са чували за Достоевски и Чайковски, Менделеев и Ломоносов, но никъде за Иван Вазов, Петър Берон и Добри Чинтулов. Даже не знаят къде е България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 40 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Путин не е джудже, а е държавен глава на една от двете ядрени суперсили на планетата - в известен смисъл, животът на човечеството зависи от него! Избран е за трети мандат от народа си, който съвсем не по милост и нечие великодушие, еле пък по случайност, или още по-нелепо - благодарение на нас да се явява творец и причинител на този статут на държавата си!!! Просто не разбирам от каква лична или национална позиция си позволяваш да имаш такова отношение? Черните краски ги виждам много ясно! Руснаците няма да допуснат Украйна да стане военна база на американците, та ако ще там да остане само една дупка! много преди това ще спре да тече газ през Украйна! Без газ - знаеш какви са краските! Хаха!Кефя се на Путин по начина, по който съм се кефил на Дьо Гол, на Хелмут Кол, на Кенеди, на Кастро, на Натаняху, на Башар, на Ердоган, Митеран. Ако срещу Путин сега бяха Кол или Геншер и Митеран, вместо Меркел и това *** Оланд, те щяха да се разбират с Путин, а Украйна нямаше да е тази кланица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 35 rate down comment 12
fairfax
преди 9 години
И кво сега, всички трябва да треперим, щото Путин не се знае какво ще направи, щото нефтът бил поевтинял и финансите не му излизат? Ами да се оправят бе! На тях пука ли им, че българите плащат най-скъпата газ в Европа? Защо на нас да ни пука как се чувстват руснаците с евтин нефт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 37 rate down comment 14
georgi_shum
преди 9 години
Защото без нас като народ и България като държава, неговия народ щеше да си е все още диво азиатско племе, без религия, култура и писменост. Щяха да говорят на език близък до монголо китаиските и да пишат с чертички. Така че да си имаме уважението!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 37 rate down comment 11
georgi_shum
преди 9 години
Тук съм съгласен с теб - че нищо не е сигурно и нищо не е такова каквото ни се казва по ТВ па дори и да го казва Путин. Именно и затова ти казах одеве, че в момента боя е, кой с кви карти да седне на масата. Аз не си го представям да пада, просто ми се иска да се държи като предвидим, разумен и най вече отговорен към народа си и Европа лидер. Лидер на огромна страна. Европа е част от Русия, както и Русия е част от Европа. Но за мен той не се държи така и това ни касае нас тук пряко. Не е нужно да ти казвам защо. И съм много против черните краски, които рисуваш заради този проект за който сам казваш, че още нищо не е сигурно. Малко нихилистично ми идва. Не искам да те обиждам в случая. Просто споделям мнене. Днес водим добър разговор и ми се минава на изразните средства от преди няколко дни.. Но чесно казно се дразня когато ти, като умен чивек се кефиш на такива изказвания като на Путин. Това джудже пък било и временно президент на Русия е точно никой, че да ни дава оценки на нас. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 39 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
За 35 години на тръстиката научих, че има само едно сигурно нещо, и то е, че няма нещо сигурно! Особено в джунглата на "свободната инициатива"... хаха! Толкова договори са се прецакали пред очите ми, толкова пари съм отгледал как отплуват по Перловската река, толкова дела съм водил... хехе!Това на моето ниво, а за тези огромни сделки, с такива мега-залози, с тези мега-играчи и щабове от мозъци зад тях, шпионаж... И пак нищо не може да бъде 100% сигурно. Но и ние нямаме никаква сериозна информация за това, за което са се договорили Путин и Ердоган, не знаем какви са плановете на Путин...?? Ако утре нахлуе и окупира Украйна? Ако спре газа за цяла Европа? Вие го чакате да падне. Как си го представяте - пише оставка и кани Обама да назначи Березовски за временен губернатор? Ако нищо не прави, ще потъне за около година. Ще чака ли това да стане? Какво може да направи? Толкова много неща може да е измислил, толкова много възможности му дава огромните ресурси, с който разполага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 37 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Прекрасно разбирам тезата ти и без примерата, който не намирам за много удачен, но както и да е. Просто не виждам логика в нея. Ни политическа, ни финансова, ни геополитическа. Ще го обясня с примера ти. Ти си инвестирал много кинти в машина за тия кутии, с капацитет достатъчен, че и бая повече от тия 340 000 дето ти заръчва клиента ти. Теглил си заеми за тая машина, договорил дългосрочно картона дето ти трябва за тях, и на базата на парите дето получаваш за тях си сметнал и теглил заема за 10 г. След 1 г. обаче гръка на твоя човек му писва да плаща 0,18 ? за кутия и си намира някой албанец дето ще му я прави за 0,16 и показва на твоя човек, а и на теб индиректно 1 среден. Ти можеш ли без 200 от 340те хиляди, на които си разчитал? Ако най рано може да намериш клиент нов с този обем след 5 г увиснал ли ти? От тази гледна точка инвестицият ти в толкова скъпа и високо производителна машина без сигурени договори, които да я обезпечават, умна инвестиция ли е или не точно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 34 rate down comment 12
абитуриент
преди 9 години
много гледни точки , но в спора се ражда ИСТИНАТА......!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 33 rate down comment 14
абитуриент
преди 9 години
http://***.mediapool.bg/denyat-h-v-koito-putin-otchete-gravitatsiyata-news227931.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още