IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 40 rate down comment 13
georgi_shum
преди 9 години
Не не.. ще измрем.. Живота без *** и без Южен Поток е немислим....противоречи на природните закони просто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 41 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Не бе, нема да умрем всички! Само ***! Даже едно баш капитале китка ми приготви тука...хахаха!Напротив - нали тези ги избрахте да спассяват държавата - нема как да не я спасят! Даже един тука викаше, че стартирате новия проект - "България 2014" - най-после свободна от Русия и обърната само на запад! Още през май ще ти требват обувки с големи грайфери, щото от мед и масло по улицата много щело да се пръзаля.... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 43 rate down comment 20
dakl
преди 9 години
Голямата част от световните коментатори и анализатори са категорични , че най големият губещ в този геополитически конфликт се оказа България и един ден независимо от това дали тя ще продължи съществуванието си като държава, лицето което ще олицетворява тази загуба и вероятно ликвидирането на самата държава , ще се нарича Бойко Борисов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 47 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Ауууу всички ще УМРЕМ.. Без Южен Поток всички до пролетта сме умрели... Без джуджето Хаяско и матушка Рус, още май месец сме измрели..аааааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 42 rate down comment 17
STRAHO
преди 9 години
Няма такова интервю. Пуснах го само защото съвпада на 100% с това което си мисля. :))) Стори ми се много точна преценката на автора. Ползвал е името на Путин като лирически герой. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 44 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Бе не го знам кога Путин е успял да даде интервю за България и колко е сериозно, не изглежда да е сериозно, прилича повече на евтина партенка, но ето това е сериозно:"Париж. Ръководителят на Международния газов съюз Жером Фере смята, че Европа не може да пренебрегне руския газ и всички опити за убеждаване на европейските граждани в противното са грешка. Това е заявил Фере в интервю за френското издание Figaro. Дори американската промишленост да получи разрешение за износ на своя шистов газ, то неговото приоритетно направление ще бъде Азия. Не бива да се пренебрегва напрежението между Украйна и Русия, но когато хоризонтът се изчисти на всички ще им стане ясно каква огромна роля за стабилността на Европа играят газопроводите, е казал още Фери."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 42 rate down comment 18
STRAHO
преди 9 години
Бъзикилийкс! Бъзик бъзик но си е точно така! Бъзик държава сме си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 48 rate down comment 24
STRAHO
преди 9 години
http://neverojatno.wordpress.com/2014/12/02/putin/Една МНОГО ТОЧНА преценка на българите! АМА МНОООООГО ТОЧНА! откъс: " - Все пак, какво бъдеще виждате вие за България? Никакво, не ме ли разбрахте, България вече не съществува, няма я. Мога да ви кажа, какво бъдеще виждам за територията, която някога е била наричана България. До десет години, вие не само няма да отворите седми блок на АЕЦ Козлодуй, но ще закриете централата и ще сложите кръст на атомната енергетика и ще внасяте руски енергийни ресурси от Турция. Богатствата на земята ви ще бъдат източени от чуждестранни концесионери, а нивите ви отровени от сондажи за шистов газ. Населението доколкото го има, ще се изхранва с вносни ГМО продукти, а децата ви няма да знаят, че дедите им някога са се наричали българи. Ще изчезнете не просто като държава, не само като народ, но и като страница в историята на света, а територията ви ще бъде използвана като плацдарм за реализиране на различни геополитически цели."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 40 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
Нищо не е приключило! Тепърва започва! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 49 rate down comment 25
hagan
преди 9 години
европейски съюз такова понятие в геополитиката няма има една табелка зад която стои американеца и той решава накъде да се движи европейския съюз е аморфно съединение което има за цел да изпълнява заръките на зад атлантическия господар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още