IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит се е удвоил през март

Износът ни през месеца спада с 9% на годишна база, а вносът се повишава с 2%

13:13 | 12.05.14 г. 114
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит се е удвоил през март

През март износът ни се свива за трети пореден месец, отразявайки се негативно върху търговския баланс на страната, чийто недостиг за месеца почти се е удвоил на годишна база, нараствайки с 97% до 753 млн. лв. За първото тримесечие търговският дефицит се разширява с още около 737 млн. лв., или с 51%, до 2,19 млрд. лв. 

През март общият износ на България намалява с 8,8% спрямо същия месец на предходната година до 3,2 млрд. лв. За първото тримесечие на 2014 г. понижението е с 6,9% на годишна база до 9,5 млрд. лв.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база

Графика: НСИ

За периода януари-март сме внесли с 0,3% повече стоки спрямо същия период на 2013 г. до 11,7 млрд. лв. Само през третия месец на новата година общият внос на България се увеличава с 1,6% спрямо същия месец на предходната година до 3,9 млрд. лв.

Изменение на общия внос по месеци на годишна база

Графика: НСИ

Държавите от Европейския съюз са нашият основен търговски партньор, като по-тесни търговски взаимоотношения развиваме с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които за първите месеци на годината формират 71,8% от износа за Европа.

По всичко личи, че търговският баланс на страната страда заради негативните данни за търговията с трети страни. Старият континент е поел по пътя на възстановяването и именно натам трябва да гледаме, за да се опитаме да запазим темпото на растеж на износа, което имахме през 2013 г.

В противен случай един от двигателите за икономическия растеж ще забави своите обороти, като по този начин може да застраши цялостното представяне на икономиката ни през 2014 г. Да се надяваме, че разнопосочните сигнали от един от основните ни европейски партньори – Германия, няма да повлияят съществено на цифрите за вноса и износа от и към ЕС.

Връзките с трети страни се влошиха още през третия месец на годината, маркирайки близо 17-процентен спад на износа за първото тримесечие на годината. Данните подсказват, че със заздравяването на Европа се възстановяват и търговските взаимоотношения с държавите членки, но за сметка на тези с другите ни партньори.

Само през март експортът на България към трети страни се е понижил с цели 22,2% спрямо същия месец на 2013 г. и е в размер на 1 млрд. лв., разкриват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

По отношение на вноса от трети страни за първите три месеца на 2014 г. той се свива със 7,8% на годишна база до 4,4 млрд. лв. Само за март вносът намалява с 5,6% спрямо година по-рано и възлиза на 1,4 млрд. лв.

Сигналите, които излъчват данните, предполагат, че ситуацията в Украйна и Русия е повлияла на търговията с държавите, попадащи под определението „трети страни“. Връзките с основния ни търговски партньор – Европейския съюз, които остават стабилни през февруари.

Основните ни търговски партньори са Турция, Китай, Русия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Македония, които за периода формират 55,3% от износа за трети страни.

Износът към Турция намалява с 15,2%, но продължава да е най-голям като обем (799,1 млн. лв.), докато вносът е нараснал с 32,6% за първите три месеца на годината до 748,6 млн. лв. През периода експортът за Китай се е повишил с 20,3% до 276,3 млн. лв., а импортът – с 11% до 395,7 млн. лв. Към Сингапур сме изнесли стоки за 205,9 млн. лв., което е ръст от 6334,4% спрямо първите три месеца на 2013 г.

За първото тримесечие на годината износът към Русия се с свил с 1,1%, а вносът – с 33%. Именно от Руската федерация внасяме най-много стоки, като за тримесечието обемът е спаднал до 1,522 млрд. лв. Изглежда, че ситуацията в Украйна се отразява негативно на износа ни за страната. В първите три месеца на годината той се понижава с 57,7%. Вносът обаче нараства със 17,4% на годишна база до 290,7 млн. лв. Украйна е четвъртата страна, от която внасяме най-много стоки.

Повече по темата вижте в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air cъс Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Не това имаше впредвид този индивид. Аз съм му го казал малко по-надолу. Пазара е отворен и имаш ли пари няма да останеш без стоки! В днешни времена, всеки се мъчи да си натика стоката във всяка ниша. Това което той говореше си бяха пълни глупости и няма смисъл да го толерираме, защото така дори му правим лоша услуга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Тука има нещо. Едва си написал коментара и получи минус. За няколко секунди. Развихрила се е някаква кампания и не отиват на добре нещата ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 4
Repoman
преди 10 години
mnz мисля, че друго обясняваше. Че не става да има потребление само с доходи, а трябва да има и стоки. Ако имаме само доходи и малко стоки, това води до високи цени и сравнително ниско потребление. Затова трябва да има повече стоки, за да са по-ниски цените на вътрешния пазар. Аз поне така разбрах и съм съгласен с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
Нямам никаква представа кой е тая малка секира ( за мое най най най голямо щастие). Магистратурата си по икономика съм завършил в Дания и ако там някой си позволи да говори на лекция такива глупости.. съм 10000 % сигурен, че академичния съвет ще го изрита на секундата... Да твърдиш, че увеличаване на дефицита по търговская баланс.. стимулирало вътрешното потребление и води до позитиви за местната иконимика... си е тотална ИДИОТИЯ.. Както ти го каза data, потребление се стимулира с доходи... не със стоки. А сега, при това положение - реално с наши пари стимулираме чужди икономики, харчейки повече пари за техни стоки, от колкото получаваме за наши, които продаваме на вън....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 3
Repoman
преди 10 години
Кой да развива вътрешното потребление? Дянков, който го сви до последно? Или Тиквата, който пращаше образованите да стават оператори на животински единици и да сеят картофи, че да има какво да се яде?Което си е истина, така си е. Потреблението у нас е недоразвито и както изглежда никой не иска и да го развие, защото е по-лесно да се работи само за износ, а народа да пасе трева, защото е без пари. :) Друг е въпроса дали и колко от стоките трябва да се внасят по първо и по второ направление :), то натам и отиваме с всичките тези приказки за ограничаване на вноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
"Ако ще разчитате само на нас да ви храним - забравете. Няма как да стане. "-----------Хехех ;)) Световния БВП е около 70 трил. дойлера, а в сферата с която са зети потребителите на този форум се въртят около 400 трилиона .... такива ми ти парадокси ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 3
das
преди 10 години
Има някаква истина, че трябва да развиваме и вътрешното потребление. Вярно, че за него трябват пари, но не само. Важни са както стоките на вътрешния пазар, цените и заситеността на пазара, така и нивото на косвените данъци в страната ни. Може би е време с цел стимулирането на вътршното потребелние да се помисли за намаляване на ДДС-то у нас до 18% или дори 16%, като може да се увеличат преките данъци, които много време у нас се задържат на световно ниски нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Бре какви сте мъдреци. Ако харчим, дефицит, ще фалира държавата, ще това ще онова.. рев и сополи. Ако не харчим.. еее кво се стискаме .. гърците живеят по-добре.... рев и сополиИстината е проста, всеки живее както може. Който яде, си плаща, който не яде, си стои гладен. Само ние тук РЕВЕМ за всичко както вдовици. Ако ядем, ревем че трее да плащаме, ако не ядем, ревем че сме гладни и изобщо ... ред сълзи, ред сополи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 1
VP
преди 10 години
LoL :)Добре, че прочетох коментарите да ми се оправи настроението :) Да закриваме износа, стига мъка и дянковизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 10 години
*** как да не можеш :) Но виж за едно е прав , и потвърждава тезата на Дянков - повишаването на доходите без повишаване на производителността автоматично води до повишаване на вноса . Демек политиката на правителството за стимулиране на икономиката реално стимулира чужди икономики :) , освен ако не става дума за внос на инвестиционни стоки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още