IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

39
rate up comment 19 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Иначе аз смятам, че трябва да се мине към двукамарен парламент, като долната камера е виртуална и с постоянно текучество на народните представители - издигани и сваляни от непрестанен народен вот според техните идеи и обществена активност. Подробности - в блогът ми.http://nekov.blog.bg/***/2013/02/21/bylgarski-patrioticheski-front-kratka-programa.1056269
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 18 rate down comment 3
ruseborn
преди 11 години
Абе комсомолец! Коя конституция и система роботи бе, както при Живков ли? Да си останат тези *** в НС- бивши партийни и комсомолски секретари, бивши спортисти които когато им прекратиха заплатите от фабриките където се водеха на казан, вземаха сопите и почнаха да ГРАБЯТ! Така че Другарю, следващия който ще си подаде оставката е ...Плевналиев. Направил 10 млн в Германия, ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 1
forexboy
преди 11 години
"Сиромах човек - ЖИВ ДЯВОЛ!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Разбира се, и аз не съм против зелената енергия. Просто го дадох като пример. Ако доходите ми са добри може да реша да купувам и само зелена енергия. Но сегашното положение не ми харесва, защото цената на този вид енергия е въпрос на договорки, а не на желанието на производителя да произвежда по-евтино или поне да се опита да ме убеди, че това няма как да стане. Или имаме пазарна икономика, или казваме, че нямаме и връщаме старото. Та всичко опира до това колко пари ми дрънкат в джоба. Сега ако съм богат и реша да си купувам само зелена енергия това просто няма как да стане. Ща не ща трябва да плащам на всички, защото просто няма механизъм. А механизъмът, както казваш ти е проста работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 25 rate down comment 9
Императорът
преди 11 години
Вчера се видя колко са подкрепящите ГРОБ - жалка групичка, струпана между Парламентът и паметникът на Царят Освободител... БТВ ги изкара "многохиляден митинг"... нищо, че протестиращите преди 4 години срещу Станишевото правителство бяха само "2000", макар и изпълнили до краен предел същият този площад.И това бяха "поддръжници" докарани от половин България - основно чиновници, измъкнати от работните им места, *** и безработни, вероятно купени набързо с по някой лев.При честни избори ГРОБ няма да вземе и 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Приятел, не заблуждавай. В Германия няма такова нещо. Все пак има и хора във форума които не са в БГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 24 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Единственият ни проблем в моментната ни народопсихологията (защото тя се мени и няма исторически корени) е възпитанието на децата в безродство и егоизъм, от което зависи имунитета на общността. Нуждата от този имунитет насочва хората към патриотични партии.@лонгин - Колкото до газенето на законите - те се газят по принуда а не по желание. Ако искаш да си конкурентен трябва да газиш. Такова е положението. Всяка власт има изгода от газене на зоконите и затова се разрешава. Така се вменява вина и се държи гражданското съзнание в подчинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 21 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
Иначе по темата, поне едно нещо може да се направи да намалят народните представители на 120 не виждам никакъв смисъл от 240 представителни и без това е тъпкано с анонимници там???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 22 rate down comment 6
SSIW
преди 11 години
Еми те в Щатите вече я смениха системата: национализираха коскоджам ти автомобилен концерн, банки, ипотечни агенции, квот се сетиш ... освен това по време на другата голяма системна криза от 30-те, същата държава, апологет на пазара, повече от десетилетие, живее в едни обществено-икономически отношения, организирани до сущ, както при нас тука по времето на Живков, едо-към-едно! Рузвелт разкрива 12 МИЛИОНА работни места (работодател е ДЪРЖАВАТА), въвежда компенсация за безработните, пенсии, здравни осигуровки, все неща дето са ги нямали до тогава. Въвежда таван за корпоративната печалба: 250 хил.долара и облага тая печалба с 94% данък ( над 250 хил. данака е 100%), т.е. собствениците на производствените предприятия също са били един вид на ЗАПЛАТА(но им е оставил собствеността и натрупаните до момента капитали). Държавата собственик и работодател го виждаме на достатъчно места, които на теория са общества с уж пазарни взаимоотношения (пресен пример: Във Франция държавата напрактика ще стане собственик на Пежо-Ситроен). Някак си е смешно и нелепо да си забиваме кратуните в пясъка и да отричаме: те такова животно нема! Нужно е гъвкаво мислене, не тесногръдие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Ще ти обесня как може да се премахнат монополите при енергото примерно, за да разбереш че изобщо не е утопия хората отдавна са открили топлата вода, не е нужно да се открива наново, за справка Германия. Та да разясня накратко ЕРП трябва да не са посредник в отношения между производител и потребител на енергия, а просто извършител на услуга на който се плаща определена цена. Примерно производител от малък ВЕЦ сключва договор с близко предприятие за прозводство на дървесина примерно, да си има ясна тарифа определена от държавата за пренос на енергия на единица разстояние и тази цена да се плаща на ЕРП. Друг пример е ако примерно в даден блок се съберат 30 човека и си изградят на покрива на сградата соларен парк за местно потребление да могат да го направят, а не като в момента да се искат някакви *** разрешителни и ред други възможности да се дадът за избор на хората, за жалост в момента НЯМАМЕ избор, просто си плащаш на монопола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още