IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

49
rate up comment 24 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
"ГЕРБ е типична лидерска партия"! Да сме наясно: ГЕРБ не е лидерска партия, тя е племенна партия с вожд.Лидера е човек, който постига лидерски резултати и помага на другите да постигнат такива.бойко не е лидер, той е вожд на едно племе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 18 rate down comment 1
enforcer
преди 11 години
броят депутати не променя системата: парламентарна република. мажоритарен вот? това ми е най-смешното...нужни са промени :) със сигурност, но не такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 30 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Така е, Боян!Този модел работи там, защото ценообразуването там е различно. На Немските централи им е скъпо да доставят ток в това село, тъй като трябва да плащат повече на преносната мрежа (повече километри пренос). За това, този местен човек може да осигури по-евтин ток, тъй като той не плаща за пренос почти нищо.Ето такъв модел е основата на свободния пазар на електроенергия.Тук самите закони не го разрешават. Това е класически пример за "корупция" организирана от държавата. Държавата НЕ допуска граждански контрол тук.Промяната трябва да е насочена към това да "принудим" държавата да даде достъп за граждански контрол. Това сега е много важно, тъй като БСП се гласи да възкреси проекта Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 11 години
Най-важните промени трябва да доведат до свободен достъп на "малките" до пазара - това е най , най , важната реформа . Трябва да има съвсем различна регулация на малките и големите фирми . Малките трябва да са свободни - така ще се осигури заетост и конкуренция на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 20 rate down comment 3
optional
преди 11 години
много странно. да има избори за съдебна система? това ли предлагаш. Аплодисменти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 24 rate down comment 0
Sokratus
преди 11 години
"Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия."Г-н Любенов, чели ли сте Конституцията на РБ!?!Според вас какво е разделение на властите?Може би, народа избира законодателната власт, а тя избира изпълнителната и съдебната!?! Да виждате проблем в зависимостта на властите една към друга!?! Единствената независима власт от законодателната е президенстката и точно затова тя няма почти никакви реални правомощия!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 21 rate down comment 5
albobo76
преди 11 години
Чудно ми е колко ли е получил авторът от политическата класа, за да напише толкова глупости? Има многo неща по системата за смяна. Броят депутати трябва да се намали поне на половина. Да се избират депутати мажоритарно, а не по партийна листа. Мажоритарите депутати да могат да бъдат отзовавани от избирателите им. Така депутатите ще са пряко отговорни пред избирателите, а не пред партийния лидер. ГЕРБ е типична лидерска партия, колко депутата от ГЕРБ разпознавате по име и физиономия? - какво остава да знаете кой кой е и какво е постигнал до сега. Още в Библията е казано: "По делата им ще ги познаете." Ние даже по имена и физиономии не ги разпознаваме. И трябва да се орежат много от придобивките на депутати и други лапачи на държавна ясла, като служебните лимузини и бонуси например. Държавната служба, включително депутатската трябва да е точно това - служба на народа, а не източник на тлъста заплата и служебна охрана и лимузина за сметка на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 20 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Сега го чувам, но и на мен много ми хареса тази идея, браво за предложението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Кое не е така в Германия, имам познат който беше на стаж в малко село в подножието на алпите, селото се състои от тридесеттина къщи, та един от селото е изградил в жентъра на селото на кметството и няколко сгради до него соларни панели и захранва цялото село с енергия, като си имат метен хотел и ресторант включително и него. Та местните плащат на този човек (фирмата му естествено) като той се оправя с местното енерго и съселяните му изобщо не се интересуват от цената на енергията нито в държавата, нито в района, нито от където и да е, а само сключения договор с местния доставчик, та я кажи кое не е вярно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 32 rate down comment 1
data
преди 11 години
най смисленото предложение за промяна на системата което чух тези дни е гласовете на не гласувалите да не се преразпределя между партиите а да остават като празни места в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още