IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

19
rate up comment 19 rate down comment 3
Longin
преди 11 години
все повече в мен напира усещането че народа ни(или улицата) иска (очаква) някакви нови, по съвършенни закони (Конституция) които да (може) да спазва - при положение че масово гази сегашните...хм? тимшел, anyone...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 16
lordrad
преди 11 години
За съжаление през последните 7 века доказахме безспорно, че не можем да управляваме държава.Нормално ние сме сбирщина от чергарски племена от изтока и централна Европа прабългари, печенези, тюрки, славяни, монголи, персиици, кумани и мн. други.Така ще бъде и занапред ще си страдаме, защото ни е заложено в народопсихологията.Изхода е един няма смисъл от Народно събрание безмислени харчове и разходи.Трябва да помолим най учтиво в Берлин и Брюксел да ни назначат западно правителство изцяло от западни експерти заедно с техни си консултанти и екип.Същите следва да са на заплата към Брюксел и решенията на този кабинет ща се съгласуват с Брюксел и Берлин.Второто, което незабавно следва да се направи пълна проверка на последните 30г. и да се издирят всички знайни и незнайни милионери и милиардери, които следва да отчетат в кеш или собственост 90% от всичко заграбено в противен случай присъди от 30г. без право на замяна или помилване както и конфискация на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Законите си ги има и сега, но се четат и прилагат " ПО ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ". Факторът ЧОВЕК е много проблематичен в България. И то все едни такива НАШИ хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
....С което искам да кажа че несъзнателното желание на хората за промяна е напълно основателно. Изплуването на несъзнателното към съзнателно, както и осъществяването и (да напълни парламента) трябваше да е задача на онази най-успешна и умна част от народа която е се спаси в чужбина. Не случайно протеста няма лица. Просто няма кой. Всички досега показали се по телевизорите нямат качества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
То си е измислено, няма нужда ние да измисляме пак топлата вода. Има политика която е не на национално,а на евопейско ниво. Казват толова % зелена енергия в мрежата до ххххх г.-добре. Ако можеш договаряш, ако не изпълняваш. Не е там драмата. Електропреносната мрежа трябва да е на държавата и всеки който отговаря на определени критерии може да продава ток, като плаща наем на държавата за мрежата. Умни електромери, пращат си сигнала и когато смениш доставчика се знае до кога колко си изхарчил. Нищо сложно. Така доставчиците се борят за клиента, а държавата си държи монопола. От просто по-просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Според мен народопсихологията си е наред. Нормалният индивид винаги се опитва да достигне границите на позволеното. Крайъгълният камък на неработещата в момента държава е наистина е именно съдебната система. Тя обаче не работи заради неприложимите, пробити и преписани закони. Те трябва да са прости, ясни, приложими и фокусирани върху интереса на мнозинството. Тези които се опитват да рамкират невъзможни за рамкиране неща да бъдат премахнати, за да не объркват и раздуват системата и да се търсят извънзаконови алтернативи за контрол. Като начало е нужна поне оптимизация на законите, за да заработи системата. Простите неща работят, сложните се чупят. Недобрите и усложнени закони са плод на вглъбените в работата си "експерти" и "професионалисти", кото лесно губят обективност, както и на депутатско безхаберие и мързел от които зависи озаптяването на "експертите". Така че пак се върнахме пак до съдържанието на парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Всички погледи са насочени към изпълнителната власт. Ами съдебната? Стои си на топло отстрани и се хили. Като има престъпления държавното обвинение къде е? Един мирен протест пред съда може да покаже, че не сме ги забравили. Обаче трябва да се изолират гамените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 3
unicornblade
преди 11 години
Подкрепям те напълно. И съжалявам, че две от исканията на протестиращите, които за мен всъщност са най-стратегически стойностни и наистина биха повишили нивото на демокрация, остават встрани от медийния шум - облекчена процедура за референдуми и процедура за отзоваване на депутати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 9
nobel
преди 11 години
О, напълно си представям либерализацията на електроснабдяването. Няма никаква нужда да идват повече кабели до дома ми. Съвсем достатъчно ще е, когато инкасаторът ми покаже сметката аз да мога да реша къде да отидат парите ми. И като кажа Козлодуй, парите ми да отиват точно там. А като ме попита няма ли да дадеш нещо за зелена енергия да мога да кажа "не". Няма никакво значение, че точно моите електрони не са дошли директно от Козлодуй. Токът поне е стандартен и за разлика от сиренето няма никакво значение точно къде е произведен. Важното е да го има в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 0
993
преди 11 години
... да ги регулира, да упражнява надзор и да ги санкционира. прави ли го, те ще са на щрек. Да, може в ДЕКВР да има представители на "гражданското общество" или то да упражнява контрол с други механизми. Но вкарат ли се хора на "гражданското общество", те вече стават политици, вкарат ли се по различни институции, те се корумпират... Ето тук е заровено кучето. Разбирам младите, здравичките момечета. Това което става на улицата е "тръпка", "Аааааа-ууууу, оставка, мафия, национализация (все думички прошепнати им от разни кукловоди). А после. После младежите излъгани, а кукловодите удовлетворени. Няма да измислим топлата вода в България! Тряба да намерим начин, гражданите да упражняват регулярен контрол над институциите, а не само на 4 години чрез избори. Тук е заровено кучето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още