IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 30 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 11 години
До автора: "Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите" "Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите""Тук протестът се провали""Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите"Уважаеми г-н Любенов, поздравления за тези ваши констатации. За мен те изключително ясно показват кой, как и защо ОРГАНИЗИРА тези "протести". Една единствена промяна е нужна и това е да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛСУВАНЕ. Това ще е краят на платените гласове и политическите договорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Когато чета статията неизбежно си задавам въпроса - полезен или вреден беше протеста, или нямаше никакво значение. Защото ако е вреден най-добре е да забраним протестите, колкото и недемократично да изглежда това. За това ми се иска да кажа, че имаше и някои ползи. Политиците започват макар и бавно да си научават урока. Както каза Иван Костов, който и да си и с каквато и подкрепа да се ползваш 100 000 души на улицата могат да те свалят от власт. Дано следващите да са научили поне това, че в държавата не трябва да има големи групи от недоволни хора и че трябва поне малко да подобрят материалното положение на народа, ако искат да останат на власт. А приказките за велико народно и нова конституция са си чиста плява, но какво да се прави. Не може при такава масова и спонтанна проява да искаме всичко да е съвършенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 7
993
преди 11 години
"Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието."Добри въпроси! Отговорът: защото докато не влязат в джоба на българина, това са виртуални пари. Да попитам все пак за либерализацията на пазара срещу "естествените монополи". как си го представят:- до всяка къща идават 7-8 кабела на различни енергоразпределителни дружества. Днес сключвам договор с "белия" кабел, утре със синия, щото дава "по-ефтино", а след една година с "червения", щото и той дава по-ниска цена. УТОПИЯ!Същото и с водата, канализацията, газта и т.н. Смешки нали??? По 7-8 тръби за вода, за газ... Та в някой региони дори няма една канализация...Тук е ролята на държават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 5
orchis
преди 11 години
Много добра статия.И аз не разбирам защо се простестира толкова много пред парламента. Ако има нещо което би следвало наистина да се промени е съдебната система и по-скоро хората в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 7
unicornblade
преди 11 години
Вярно е че имаме някаква форма на демокрация, но тя едва ли може да се приеме за обществено полезна, когато за 20 години България за губи над 20 % от населението си - колкото и Германия през Втората Световна Война.Правилната ви оценка, че липсва контрол наистина е крайъгълният камък, но проблемът е, че тази липса е толкова болезнена, че основателно назряват съмнения, че е възможна корекция в рамките на сегашните рамки.А трябва ли въобще да изброявам случаите на подмяна на вота на избирателите?Да, прав сте че улицата не знае точно какво иска, но това е нормално. Нормално е да има и неадекватни искания.Жалкото не е че има неадекватни искания от улицата, жалкото е, че има неадекватни закони, които излизат от парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 47 rate down comment 1
deBill
преди 11 години
а защо никой не говори за съдебната система. Струва ми се че и тя плаче за изборност и изваждане на светло през няколко години.Не е ли показателен факта че не можаха да намерят читав магистрат в няколкото случая в които се извадиха на светло визитките им. Иначе статията си я бива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 71 rate down comment 3
Александър_
преди 11 години
Много интересно мнение и до голяма степен съвпада с моето. Колкото и да я чета Конституцията, не виждам какво толкова лошо и има, че да трябва да я променяме. Проблемът на България не е в Конституцията или дори и отделните закони. Не че са перфектни, но според мен проблемът е, че масата хора не ги е грижа за тях. Масата хора, не ги е грижа да живеят честно и почтено и спрямо някакви установени правила. Тук сме държавата на тарикатите и всеки гледа да изтарикати както може. И ако за нормалния човек тарикатлъкът се явява в някакви дребни неща, като например да се вози без билетче в автобуса и да кара с превишена скорост и после като го спрат да бутне 20 лв. на катаджията., същият този манталитет, когато човекът отиде на отговорна държавна позиция избива в измами за милиони левове.Не ни трябва промяна в Конституцията, а в народопсихологията. Каквато и Конституция да имаме, ако ще и буква по буква преписана от някоя успяла държава, без промяна в начина на мислене, няма да успеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 11
unicornblade
преди 11 години
Извинете, но духът на статията не е много удачен. Погледнете цялостната разруха за последните години - икономическа, социална, демографска , културна. Вярно е че имаме някаква форма на демокрация, но т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
dravi
преди 11 години
Много точно казано. Поздравявам автора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още