IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

79
rate up comment 15 rate down comment 1
fairfax
преди 11 години
Жоре, пак ще те попитам - как си обясняш парадокса, че при еднакви системи, едни общества живеят по-добре от други?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 14 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
аз смятам че още е рано за организации понеже няма оформени визии. Когато се появят ще ги видим добре. След това трябва да "преспим" с тях и чак тогава има смисъл да се търси осъществяване на идеите. Протеста беше полезен, но той ще утихне, урока е даден. Засега най-полезното е да философстваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 17 rate down comment 2
shinawatra
преди 11 години
не в човешкия матрял (най-просто казано защото неговата дума изобщо не тежи), а в материяла който ни управлява. властта е в хората с пари, от тях трябва да се търси отговорност:) системата е прогнила откъдето и да я погледнеш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 20 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Досега няколко човека се опитваме да дадем отговора на въпроса ти и той е - защото системата позволява едните да живеят на гърба на другите. Разсъждението ти за матряла води към емиграция, но тя си има граници и цена. Останалите трябва да намерят начин да живеят тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 14 rate down comment 3
the architect
преди 11 години
ANDRO moito momche parvo izchisti chengetata ot celia parlament , posle ot pravitelstvoto , posle ot upravlenieto na investora "naaaaaprimerno " i taka natatak i shte vidish kakvo e smiana na sistemata . ama ti si mnogo ot vsichki ostanali i zatova ti proshtava. aide sega otidi da si kupish banichka s bozichka i natatak po sashtia nachin , v sashtata sistema
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 22 rate down comment 5
fairfax
преди 11 години
Подкрепям мнението на автора на статията...Проблема не е в системата, а в човешкия материал. Как иначе си обяснявате, че при еднакви системи, едни общества живеят по-добре от други? И понеже не искаме да си признаем, че сме едно объркано, незряло и повредено от 50 години комунизъм общество, искаме да измислим някаква незнайна система с незнайни политически правила. Докато всеки търси проблема и виновника само извън себе си, каквато и система да измислим, няма да заживеем по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 21 rate down comment 6
Jay Gould
преди 11 години
Идеалният вариант би бил избиране на Велико народно събрание - Едно ново Велико народно събрание би значело Суспендиране на сегашната куца, комунистическа и не-либерална конституция, отмяна на много от разрешителните и лицензионни режими в България. Това би значело и замразяване на заплатите в държавната администрация за периода и поне за 1 година напред, облекчено правене на бизнес, защото голяма част от държавните агенции, без данъчните служби ще са парализирани в очакване месеци наред, какво да им заповядат и кого точно да тормозят http://borsi.blog.bg/biznes/2013/02/22/.1055714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 17 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Лошото е че както казваш ти промяна трябва, но някакси не ми се нрави това, че тук уж интелигентни хора пишат, идеи се обменят, става дискусия, а никой не предложи някакси да се организираме, за разлика от улицата където много бързо се намериха "организатори" и "лидери". Ти как го виждаш това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 21 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
В задължителното гласуване няма нищо лошо, освен това, че е задължително. На мен повече ми харесва системата, при която броя на депутатите да зависи от броя на гласувалите. А не както сега - решаваме, че негласувалите сигурно са щели да гласуват едикакси и пак си разпределяме местата в парламента. Не гласуват ли за теб определен брой хора - просто не ставаш за депутат и мястото ти в парламента остава празно. А може и да обединим двете системи. Ако, въпреки, че гласуването е задължително не си събрал достатъчно гласове - пак не ставаш депутат. Хората не те искат. Не зная коя е най-добрата форма и едва ли точно сега ще я намерим, но промени трябва да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 16 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Именно протестния и непредставен вот ти дават истинския избор. Защото тогава партиите ще са по активни и ще се опитват да те представят.Също така трябва да има задължителна регистарция на партийни програмни платформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още