IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

39
rate up comment 19 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Иначе аз смятам, че трябва да се мине към двукамарен парламент, като долната камера е виртуална и с постоянно текучество на народните представители - издигани и сваляни от непрестанен народен вот според техните идеи и обществена активност. Подробности - в блогът ми.http://nekov.blog.bg/***/2013/02/21/bylgarski-patrioticheski-front-kratka-programa.1056269
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 18 rate down comment 3
ruseborn
преди 11 години
Абе комсомолец! Коя конституция и система роботи бе, както при Живков ли? Да си останат тези *** в НС- бивши партийни и комсомолски секретари, бивши спортисти които когато им прекратиха заплатите от фабриките където се водеха на казан, вземаха сопите и почнаха да ГРАБЯТ! Така че Другарю, следващия който ще си подаде оставката е ...Плевналиев. Направил 10 млн в Германия, ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 1
forexboy
преди 11 години
"Сиромах човек - ЖИВ ДЯВОЛ!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Разбира се, и аз не съм против зелената енергия. Просто го дадох като пример. Ако доходите ми са добри може да реша да купувам и само зелена енергия. Но сегашното положение не ми харесва, защото цената на този вид енергия е въпрос на договорки, а не на желанието на производителя да произвежда по-евтино или поне да се опита да ме убеди, че това няма как да стане. Или имаме пазарна икономика, или казваме, че нямаме и връщаме старото. Та всичко опира до това колко пари ми дрънкат в джоба. Сега ако съм богат и реша да си купувам само зелена енергия това просто няма как да стане. Ща не ща трябва да плащам на всички, защото просто няма механизъм. А механизъмът, както казваш ти е проста работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 25 rate down comment 9
Императорът
преди 11 години
Вчера се видя колко са подкрепящите ГРОБ - жалка групичка, струпана между Парламентът и паметникът на Царят Освободител... БТВ ги изкара "многохиляден митинг"... нищо, че протестиращите преди 4 години срещу Станишевото правителство бяха само "2000", макар и изпълнили до краен предел същият този площад.И това бяха "поддръжници" докарани от половин България - основно чиновници, измъкнати от работните им места, *** и безработни, вероятно купени набързо с по някой лев.При честни избори ГРОБ няма да вземе и 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Приятел, не заблуждавай. В Германия няма такова нещо. Все пак има и хора във форума които не са в БГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 24 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Единственият ни проблем в моментната ни народопсихологията (защото тя се мени и няма исторически корени) е възпитанието на децата в безродство и егоизъм, от което зависи имунитета на общността. Нуждата от този имунитет насочва хората към патриотични партии.@лонгин - Колкото до газенето на законите - те се газят по принуда а не по желание. Ако искаш да си конкурентен трябва да газиш. Такова е положението. Всяка власт има изгода от газене на зоконите и затова се разрешава. Така се вменява вина и се държи гражданското съзнание в подчинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 21 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
Иначе по темата, поне едно нещо може да се направи да намалят народните представители на 120 не виждам никакъв смисъл от 240 представителни и без това е тъпкано с анонимници там???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 22 rate down comment 6
SSIW
преди 11 години
Еми те в Щатите вече я смениха системата: национализираха коскоджам ти автомобилен концерн, банки, ипотечни агенции, квот се сетиш ... освен това по време на другата голяма системна криза от 30-те, същата държава, апологет на пазара, повече от десетилетие, живее в едни обществено-икономически отношения, организирани до сущ, както при нас тука по времето на Живков, едо-към-едно! Рузвелт разкрива 12 МИЛИОНА работни места (работодател е ДЪРЖАВАТА), въвежда компенсация за безработните, пенсии, здравни осигуровки, все неща дето са ги нямали до тогава. Въвежда таван за корпоративната печалба: 250 хил.долара и облага тая печалба с 94% данък ( над 250 хил. данака е 100%), т.е. собствениците на производствените предприятия също са били един вид на ЗАПЛАТА(но им е оставил собствеността и натрупаните до момента капитали). Държавата собственик и работодател го виждаме на достатъчно места, които на теория са общества с уж пазарни взаимоотношения (пресен пример: Във Франция държавата напрактика ще стане собственик на Пежо-Ситроен). Някак си е смешно и нелепо да си забиваме кратуните в пясъка и да отричаме: те такова животно нема! Нужно е гъвкаво мислене, не тесногръдие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Ще ти обесня как може да се премахнат монополите при енергото примерно, за да разбереш че изобщо не е утопия хората отдавна са открили топлата вода, не е нужно да се открива наново, за справка Германия. Та да разясня накратко ЕРП трябва да не са посредник в отношения между производител и потребител на енергия, а просто извършител на услуга на който се плаща определена цена. Примерно производител от малък ВЕЦ сключва договор с близко предприятие за прозводство на дървесина примерно, да си има ясна тарифа определена от държавата за пренос на енергия на единица разстояние и тази цена да се плаща на ЕРП. Друг пример е ако примерно в даден блок се съберат 30 човека и си изградят на покрива на сградата соларен парк за местно потребление да могат да го направят, а не като в момента да се искат някакви *** разрешителни и ред други възможности да се дадът за избор на хората, за жалост в момента НЯМАМЕ избор, просто си плащаш на монопола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още