IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

49
rate up comment 24 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
"ГЕРБ е типична лидерска партия"! Да сме наясно: ГЕРБ не е лидерска партия, тя е племенна партия с вожд.Лидера е човек, който постига лидерски резултати и помага на другите да постигнат такива.бойко не е лидер, той е вожд на едно племе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 18 rate down comment 1
enforcer
преди 11 години
броят депутати не променя системата: парламентарна република. мажоритарен вот? това ми е най-смешното...нужни са промени :) със сигурност, но не такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 30 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Така е, Боян!Този модел работи там, защото ценообразуването там е различно. На Немските централи им е скъпо да доставят ток в това село, тъй като трябва да плащат повече на преносната мрежа (повече километри пренос). За това, този местен човек може да осигури по-евтин ток, тъй като той не плаща за пренос почти нищо.Ето такъв модел е основата на свободния пазар на електроенергия.Тук самите закони не го разрешават. Това е класически пример за "корупция" организирана от държавата. Държавата НЕ допуска граждански контрол тук.Промяната трябва да е насочена към това да "принудим" държавата да даде достъп за граждански контрол. Това сега е много важно, тъй като БСП се гласи да възкреси проекта Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 11 години
Най-важните промени трябва да доведат до свободен достъп на "малките" до пазара - това е най , най , важната реформа . Трябва да има съвсем различна регулация на малките и големите фирми . Малките трябва да са свободни - така ще се осигури заетост и конкуренция на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 20 rate down comment 3
optional
преди 11 години
много странно. да има избори за съдебна система? това ли предлагаш. Аплодисменти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 24 rate down comment 0
Sokratus
преди 11 години
"Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия."Г-н Любенов, чели ли сте Конституцията на РБ!?!Според вас какво е разделение на властите?Може би, народа избира законодателната власт, а тя избира изпълнителната и съдебната!?! Да виждате проблем в зависимостта на властите една към друга!?! Единствената независима власт от законодателната е президенстката и точно затова тя няма почти никакви реални правомощия!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 21 rate down comment 5
albobo76
преди 11 години
Чудно ми е колко ли е получил авторът от политическата класа, за да напише толкова глупости? Има многo неща по системата за смяна. Броят депутати трябва да се намали поне на половина. Да се избират депутати мажоритарно, а не по партийна листа. Мажоритарите депутати да могат да бъдат отзовавани от избирателите им. Така депутатите ще са пряко отговорни пред избирателите, а не пред партийния лидер. ГЕРБ е типична лидерска партия, колко депутата от ГЕРБ разпознавате по име и физиономия? - какво остава да знаете кой кой е и какво е постигнал до сега. Още в Библията е казано: "По делата им ще ги познаете." Ние даже по имена и физиономии не ги разпознаваме. И трябва да се орежат много от придобивките на депутати и други лапачи на държавна ясла, като служебните лимузини и бонуси например. Държавната служба, включително депутатската трябва да е точно това - служба на народа, а не източник на тлъста заплата и служебна охрана и лимузина за сметка на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 20 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Сега го чувам, но и на мен много ми хареса тази идея, браво за предложението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Кое не е така в Германия, имам познат който беше на стаж в малко село в подножието на алпите, селото се състои от тридесеттина къщи, та един от селото е изградил в жентъра на селото на кметството и няколко сгради до него соларни панели и захранва цялото село с енергия, като си имат метен хотел и ресторант включително и него. Та местните плащат на този човек (фирмата му естествено) като той се оправя с местното енерго и съселяните му изобщо не се интересуват от цената на енергията нито в държавата, нито в района, нито от където и да е, а само сключения договор с местния доставчик, та я кажи кое не е вярно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 32 rate down comment 1
data
преди 11 години
най смисленото предложение за промяна на системата което чух тези дни е гласовете на не гласувалите да не се преразпределя между партиите а да остават като празни места в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още