IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 30 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 11 години
До автора: "Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите" "Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите""Тук протестът се провали""Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите"Уважаеми г-н Любенов, поздравления за тези ваши констатации. За мен те изключително ясно показват кой, как и защо ОРГАНИЗИРА тези "протести". Една единствена промяна е нужна и това е да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛСУВАНЕ. Това ще е краят на платените гласове и политическите договорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Когато чета статията неизбежно си задавам въпроса - полезен или вреден беше протеста, или нямаше никакво значение. Защото ако е вреден най-добре е да забраним протестите, колкото и недемократично да изглежда това. За това ми се иска да кажа, че имаше и някои ползи. Политиците започват макар и бавно да си научават урока. Както каза Иван Костов, който и да си и с каквато и подкрепа да се ползваш 100 000 души на улицата могат да те свалят от власт. Дано следващите да са научили поне това, че в държавата не трябва да има големи групи от недоволни хора и че трябва поне малко да подобрят материалното положение на народа, ако искат да останат на власт. А приказките за велико народно и нова конституция са си чиста плява, но какво да се прави. Не може при такава масова и спонтанна проява да искаме всичко да е съвършенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 7
993
преди 11 години
"Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието."Добри въпроси! Отговорът: защото докато не влязат в джоба на българина, това са виртуални пари. Да попитам все пак за либерализацията на пазара срещу "естествените монополи". как си го представят:- до всяка къща идават 7-8 кабела на различни енергоразпределителни дружества. Днес сключвам договор с "белия" кабел, утре със синия, щото дава "по-ефтино", а след една година с "червения", щото и той дава по-ниска цена. УТОПИЯ!Същото и с водата, канализацията, газта и т.н. Смешки нали??? По 7-8 тръби за вода, за газ... Та в някой региони дори няма една канализация...Тук е ролята на държават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 5
orchis
преди 11 години
Много добра статия.И аз не разбирам защо се простестира толкова много пред парламента. Ако има нещо което би следвало наистина да се промени е съдебната система и по-скоро хората в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 7
unicornblade
преди 11 години
Вярно е че имаме някаква форма на демокрация, но тя едва ли може да се приеме за обществено полезна, когато за 20 години България за губи над 20 % от населението си - колкото и Германия през Втората Световна Война.Правилната ви оценка, че липсва контрол наистина е крайъгълният камък, но проблемът е, че тази липса е толкова болезнена, че основателно назряват съмнения, че е възможна корекция в рамките на сегашните рамки.А трябва ли въобще да изброявам случаите на подмяна на вота на избирателите?Да, прав сте че улицата не знае точно какво иска, но това е нормално. Нормално е да има и неадекватни искания.Жалкото не е че има неадекватни искания от улицата, жалкото е, че има неадекватни закони, които излизат от парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 47 rate down comment 1
deBill
преди 11 години
а защо никой не говори за съдебната система. Струва ми се че и тя плаче за изборност и изваждане на светло през няколко години.Не е ли показателен факта че не можаха да намерят читав магистрат в няколкото случая в които се извадиха на светло визитките им. Иначе статията си я бива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 71 rate down comment 3
Александър_
преди 11 години
Много интересно мнение и до голяма степен съвпада с моето. Колкото и да я чета Конституцията, не виждам какво толкова лошо и има, че да трябва да я променяме. Проблемът на България не е в Конституцията или дори и отделните закони. Не че са перфектни, но според мен проблемът е, че масата хора не ги е грижа за тях. Масата хора, не ги е грижа да живеят честно и почтено и спрямо някакви установени правила. Тук сме държавата на тарикатите и всеки гледа да изтарикати както може. И ако за нормалния човек тарикатлъкът се явява в някакви дребни неща, като например да се вози без билетче в автобуса и да кара с превишена скорост и после като го спрат да бутне 20 лв. на катаджията., същият този манталитет, когато човекът отиде на отговорна държавна позиция избива в измами за милиони левове.Не ни трябва промяна в Конституцията, а в народопсихологията. Каквато и Конституция да имаме, ако ще и буква по буква преписана от някоя успяла държава, без промяна в начина на мислене, няма да успеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 11
unicornblade
преди 11 години
Извинете, но духът на статията не е много удачен. Погледнете цялостната разруха за последните години - икономическа, социална, демографска , културна. Вярно е че имаме някаква форма на демокрация, но т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
dravi
преди 11 години
Много точно казано. Поздравявам автора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още