IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

29
rate up comment 20 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
Малко си в грешка - има си начин. Например водата:тръбата може да си е една, но фирмите които осигуряват поддръжка, доставка(от яз.Искър или от Рилския водопровод например) и пречистване на отпадните води могат да са различни и да си избираш кой да те обслужва.Същия подход е и с тока, като в зависимост от производителя на ел. енергията би трябвало да има различни такси за пренос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 18 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Радвам се, че сем на едно мнение. Аз просто исках да наблегна още веднъж на това, че проблема не трябва да се търси в зелената енергия. Това е посока която не можем да обърнем, а и не трябва. Виж за темпото може да се дискутира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 5
lordrad
преди 11 години
Хахаха вие си мислите, че може да промените нещо с протести.Не само горивата всички цени ще скочат.Някой хора сега трупат яки пачки.Ако нещо можеше да се промени с избори досега щяха да са ги забранили.Днес има митингова демокрация т.е. простотия.Каузата е загубена от правителство на правителство ще става все по зле, защото у всеки е заложено да бъде крадлив и корумпиран.Само не ми разправяйте колко сте честни, защото ако сте на власт сегашните пасти да ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 2
p_trade
преди 11 години
определи съвършен закон и ще те призная , по твоита логика правото трябваше да се изу4ава 1-2 месеца мах , аз мога и един наказателен кодекс да спретна със съседа :) аи стига *** популизъм !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 28 rate down comment 1
biarta
преди 11 години
Господин журналист, как така не ти е ясно защо се иска смяна на системата защого не работи ,съдебната не съди с изключение на някои друг кокошкар,банките пладнешки обирджии,икономиката е в колапс,земеделието е в печалба само за 1000 фермера ,0т кое да едоволен обикновения човек ,за безработицата да не говорим стъкмистиката я обуздава докъ м 12%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Съгласен съм напълно. Просто исках да кажа, че начин има, а не е както си го мислят някои, че щом си сменя доставчика и трябва да ми прекарват нов кабел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 30 rate down comment 0
der direktor
преди 11 години
Виждам върви единомислие. Не са проблем законите в България. Даже нашите закони са по-рестриктивни от западните. Проблем са тези които ги прилагат - държавни чиновници, които ги използват за корупционен натиск, депутати, които гласуват закони в полза на своя фирма и обричат цели бизнеси, и съдебна система, която отсъжда в полза на който плати. Тези трябва да ги накараме да работят законово.А между другото, някой забеляза ли как горивата скочиха с 11 ст. докато гледаме протестите? Къде е тук регулатора за този монопол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 8
ruseborn
преди 11 години
Тълпите- как нарича народа този бездарник. Тълпа и то крадлива са тези 240 в НС и такива неориентирани нещастници като този. Тяхната пътеводна звезда е повече и повече аванта ако ще и хората да *** по улиците. Вън от България! Ще се управим и без Теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
Следва да се изпратят групи за преговори с много видни българи примерно укриващи се в ЮАР да имсе обясни, че ако не върнат парите ще последват съдбата на Троцки в Мексико, но не само те а и техните семейства.Смятам, че тези два варианта ще спасят страната.Другото е отново същото гледали сме го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 24 rate down comment 4
Натрий
преди 11 години
Как ви се звучи идеята 10% от депутатите да са със статут на Граждански контрол?Начинът на избор ще е следния: Пълнолетните граждани, които заявяват желание да бъдат избрани за граждански контрол ще бъдат избирани на СЛУЧАЕН принцип. Всички депутати от гражданския контрол ще са по двойки. Единият, обаче ще живее и работи в населеното място, където е изборният район. Работата му ще е да се среща с гражданите, на ПЪЛЕН работен ден, да обобщава на проблемите им и да ги предава на този в парламента. Всеки месец ВСЕКИ депутат от гражданския контрол, който е в парламента ще поставя въпроси, които се нуждаят от законодателни промени. На една година ролите на двамата ще се разменят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още