IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

59
rate up comment 19 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
да така е "матряла" не става за исландския модел, но все накак трябва да изкристализира "български" такъв. За сеге е достатъчно критична маса хора да разбере че проблема е системен, да се оформи мирогледен модел (да се осъзнаят проблемите) който да пречупи индивидуалните решения, за да започне постепенната промяна. Нов готов модел не може да има. Ще е грешка отново да се опитваме с "чуждия" опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 18 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Още по-логично предложение - заплатите на депутатите да се определят на референдум. Заплатите на обикновените хора се определят от работодателят им. Работодател на депутатите сме ние. Следователно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 18 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Усещаш ли как въпреки нежеланието ни да си го признаем, пак ще стигнеме до "матряла", и до въпроса колко е и за какво става:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 26 rate down comment 6
shinawatra
преди 11 години
Системата е пълен провал, най-малко защото това е България и отдавна е опорочена и узурпирана от шайка разбойници и обслужващия ги персонал. Нека автора да каже от какво е доволен през последните 4 години, защото аз не се сещам за някакъв напредък изобщо. Не смесвайте персоналния възход с всеобщата национална деградация. ГЕРБ донесе множество беди на България, най-вече с бездействието и некомпетентността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 23 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Исландия е утопия за БГ - там населението е силно образовано и малобройно. Тук няма как да се постигне тази хомогенност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 21 rate down comment 2
stanislavr
преди 11 години
Ето няколко интересни идеи от Исландия: Премахване на професията народен представител - най-много 2 мандата и после почивка, премахване на имунитета. Всеки народен представител да декларира за кого лобира. Избирателите да имат право да сменят народния си представител по време на мандата, а с референдум - целия парламент. Граждански комиетети да имат правото да внасят идеи и предложения в парламент, министерства, общини - най-добрите и важните да се разглеждат задължително и в разумен срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 14 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
На теб и на твоя познат, който бил на стаж в Германия, изпрашам сърдечни поздрави (поздравите са от над 10г. живот и работа в Германия, както и от няколко панела от покрива). Оставам само с поздравите, иначе трябва да почна да ти цитирам закони и ще стане една ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 18 rate down comment 0
Sokratus
преди 11 години
Преди да аплодираш, каквото и да било е добре да се замислиш! Съществува ли друг начин за избор на изпълнителна и съдебна власт (САЩ)!?! Ако има те по-Добри резултати ли дават(Дават)! Защото едно е сигурно в България системата не работи и промяна е наложителна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 17 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
+++ точно казано. Проблема е системен и от това зависи физическото ни оцеляване на тази територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 20 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Мога да дам и още едно предложение, което е логично и е възможно да хареса на много хора. Депутатите - с минимални заплати. Щом тези хора смятат, че аз мога да живея с толкова пари, значи би трябвало с толкова да могат да живеят и те. Па ако искат да я направят и 20 000 евро. А за намаляване на бройката в НС - това със сигурност трябва да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още