IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Най-смисленото искане от всички е борбата срещу монополите. Безспорно това ще помогне на всички и ще е от полза за всички. Как обаче ще се води тази борба през следващите месеци? Със служебно правителство, което няма право на законодателна инициатива? Не вярвам.

Тук протестът се провали – случайно или не. Защото борбата срещу монополите ще бъде отложена – очаква ни ожесточена предизборна кампания със закани и политиканстване, страхове от реваншизъм и подхвърляне на горещия картоф. Но ще се сетим за това при следващия ценови шок.

Провалът се вижда и от други ъгли. Оставката на Борисов сякаш смути протестиращите – макар много от тях да настояваха за тази оставка, сбъдването на желанието им ги изненада. Това се вижда от липсата на идеи, от празното говорене на онези, които се осмеляват да говорят.

Сред абсурдите, които се чуват, са шоково увеличение на доходите, рязко харчене на пари, национализация, изгонване на чуждите инвеститори. Най-големият хит от вчера обаче е идеята служебното правителство да бъде съставено само от средите на протестиращите. Тишина и аплодисменти. Инертната маса, която не знае какво иска, ще поеме руля и ще бъде адекватна.

Въпреки всичките си кусури, политическата класа в България има своите кадърни представители. Просто трябва да бъдат притискани, да се вижда, че суверенът иска отчетност. Защото нека си признаем – масовата нагласа е да не се гласува, а интересът към политиката да се заражда само около избори или ако си изгубим работата.

Системата е прекрасна, но в нея отсъства най-важният елемент – гражданският контрол. За съжаление нищо не е в състояние да изкара хората на протест, освен когато директно им се бръкне в джоба. Защото нито протестирахме когато спряха еврофондовете, нито когато национализираха пари от пенсионните фондове. Да не говорим за протести заради липса на реформа в здравеопазването или в образованието.

Примери в тази посока може да се дават много. Въпросът не е да си ги припомняме, а да потърсим нашата роля в решаването на проблемите. Вие например едва ли сте доволни от последните 23 години. А бихте ли влезли в политиката? Бихте ли се заели с обществените проблеми?

Когато си отговорите на тези въпроси, тогава си помислете смяна на системата ли е нужна или е нужно да се възползваме от правата и възможностите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

79
rate up comment 15 rate down comment 1
fairfax
преди 11 години
Жоре, пак ще те попитам - как си обясняш парадокса, че при еднакви системи, едни общества живеят по-добре от други?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 14 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
аз смятам че още е рано за организации понеже няма оформени визии. Когато се появят ще ги видим добре. След това трябва да "преспим" с тях и чак тогава има смисъл да се търси осъществяване на идеите. Протеста беше полезен, но той ще утихне, урока е даден. Засега най-полезното е да философстваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 17 rate down comment 2
shinawatra
преди 11 години
не в човешкия матрял (най-просто казано защото неговата дума изобщо не тежи), а в материяла който ни управлява. властта е в хората с пари, от тях трябва да се търси отговорност:) системата е прогнила откъдето и да я погледнеш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 20 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Досега няколко човека се опитваме да дадем отговора на въпроса ти и той е - защото системата позволява едните да живеят на гърба на другите. Разсъждението ти за матряла води към емиграция, но тя си има граници и цена. Останалите трябва да намерят начин да живеят тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 14 rate down comment 3
the architect
преди 11 години
ANDRO moito momche parvo izchisti chengetata ot celia parlament , posle ot pravitelstvoto , posle ot upravlenieto na investora "naaaaaprimerno " i taka natatak i shte vidish kakvo e smiana na sistemata . ama ti si mnogo ot vsichki ostanali i zatova ti proshtava. aide sega otidi da si kupish banichka s bozichka i natatak po sashtia nachin , v sashtata sistema
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 22 rate down comment 5
fairfax
преди 11 години
Подкрепям мнението на автора на статията...Проблема не е в системата, а в човешкия материал. Как иначе си обяснявате, че при еднакви системи, едни общества живеят по-добре от други? И понеже не искаме да си признаем, че сме едно объркано, незряло и повредено от 50 години комунизъм общество, искаме да измислим някаква незнайна система с незнайни политически правила. Докато всеки търси проблема и виновника само извън себе си, каквато и система да измислим, няма да заживеем по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 21 rate down comment 6
Jay Gould
преди 11 години
Идеалният вариант би бил избиране на Велико народно събрание - Едно ново Велико народно събрание би значело Суспендиране на сегашната куца, комунистическа и не-либерална конституция, отмяна на много от разрешителните и лицензионни режими в България. Това би значело и замразяване на заплатите в държавната администрация за периода и поне за 1 година напред, облекчено правене на бизнес, защото голяма част от държавните агенции, без данъчните служби ще са парализирани в очакване месеци наред, какво да им заповядат и кого точно да тормозят http://borsi.blog.bg/biznes/2013/02/22/.1055714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 17 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Лошото е че както казваш ти промяна трябва, но някакси не ми се нрави това, че тук уж интелигентни хора пишат, идеи се обменят, става дискусия, а никой не предложи някакси да се организираме, за разлика от улицата където много бързо се намериха "организатори" и "лидери". Ти как го виждаш това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 21 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
В задължителното гласуване няма нищо лошо, освен това, че е задължително. На мен повече ми харесва системата, при която броя на депутатите да зависи от броя на гласувалите. А не както сега - решаваме, че негласувалите сигурно са щели да гласуват едикакси и пак си разпределяме местата в парламента. Не гласуват ли за теб определен брой хора - просто не ставаш за депутат и мястото ти в парламента остава празно. А може и да обединим двете системи. Ако, въпреки, че гласуването е задължително не си събрал достатъчно гласове - пак не ставаш депутат. Хората не те искат. Не зная коя е най-добрата форма и едва ли точно сега ще я намерим, но промени трябва да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 16 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Именно протестния и непредставен вот ти дават истинския избор. Защото тогава партиите ще са по активни и ще се опитват да те представят.Също така трябва да има задължителна регистарция на партийни програмни платформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още