IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

49
rate up comment 2 rate down comment 10
albobo76
преди 10 години
Пазарът на имоти е локален, т.е. пазарът в един град не влияе на този в друг, а какво остава от една държава в друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 26 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Мои роднини в Монреал(Канада) живеят под наем на цена 1000 CAD на месец в тристаен апартамент, а това е 600 евро. Наемът на месец в повечето нормални софийски квартали е по-висок за такова жилище. А доходът на средния "канадец" там е около 2500 CAD след платени данъци, което значи 5000 CAD за семейство. А в мижава София същото семейство би получило около 1000 CAD след платени данъци. Сещайте се къде е разликата сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 10 rate down comment 5
ivasilev1
преди 10 години
Единственото,което бих отбилязал тук е броят на коментарите под статията - около 50 само за 3 часа. Малкто теми събират подобни резултати. Мисля, това казва всичко - хората у нас се интересуват най-много от имотите сред всички останали инвестиционни възможности. Именно този интерес движи и ще движи пазара. Просто този пазар не се води толкова от логика, а от този интерес и въздесъщите лакомия и страх. Последните години връх вземаше страха. Да видим дали лактомията ще наделее. Аз имоти няма да купувам. Иначе по данни на Камарата на строителите себестойността на 1 кв-м застроена площ е 241 евро на кв.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Това е съвсем нова дискусия, за друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 14 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ако определящ беше само фундамента, то тренда трябва да бъде нбезкраен! Точния момент на обръщането му, издава манипулацията!Ето - "кредитирането секна" - кой го определя? Свободния пазар ли? на който ФЕД изкупува свободно?? Ама от позицията на печатар... ти като печатар ли се определяш? или да познаваш друг такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
прие много лесно това което казах, а то обяснява 2 важни за ежедневието ви неща: наличието на противоречия (1) и неспособността ви да ги видите (2)! ТВ-реалността е пълна с противоречия, които се изглаждат чрез манипулацията и субективизма! - невъзможно е да ме "гони параноя за световна конспирация", след като съм казвам многократно, че последната се ползва единствено за определяне границите на ТВ-реалността! И вярата и НЕвярата в "световна конспирация" са грешни! Всичко прието чрез вяра е грешно! Но съществува абсолютната реалност! А тя е различна от частния и случай на ТВ-реалността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Колега, аз говоря за фундамент. На пазара обаче има и сантимент и левъридж (кредитиране). Ако определящ беше само фундамента, нямаше никога да има подценени или надценени активи. Обаче е вярно и друго - фундамента винаги побеждава сантимента и левъриджа. 2008 г. кредитирането секна, сантимента се обърна и цените поеха надолу към фундамента, от които се бяха отделили. Позицията ми е, че цените на жилищата все още не са стигнали до фундамента. Но съм сигурен, че рано или късно ще го стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Очевидно имаш имотки за продавка или даване под наем, или си броки или банкер, и заради това скачаш като ощипана булка. За всеки средностатистически *** е ясно че гражданите със "неопределен" етнически произход със сигурност НЕ СА английски купувачи на имоти, не са и руснаци, защото руснаците ползват българските имоти само сезонно, не са и сирийци защото бежанците не са толкова много, а са максимум 20 хил и преброяването беше преди сирийската криза. За какво им е на толкова много българи да отричат, че са "българи", няма логика просто. Толкова голяма група могат да са само ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 10
misanthrope
преди 10 години
Абе кое не разбра бе? След 10 г. няма да вземаш 860 капиш? ще вземаш 2000 И ПАК ЩЕ СИ НЕДОВОЛЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Щом казваш :)Аз съм съвършено спокоен между другото. Нямам позиция нагоре или надолу, защото според мен няма да има значителни промени скоро. От една страна, продавачите няма да свалят, цената е реална ( за София говоря, защото там имам наблюдения) от друга не виждам от къде ще дойде някакво огромно търсене (освен ако икономиката не полети, доходите също и банките не почнат пак да дават кредити едва ли не на сила) така че.. споко. Но който чака цени от 300 евро на квадрат, има да почака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още