IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Сега ако колегата Грую, любезно ми даде данни и за средния наем в София, ще изчисля колко би трябвало да струва средното жилище. Но съм сигурен, че разликата няма да е повече от 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 18 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
По-умни от мен са изчислили, че едно семейство не би трябвало да си купува с ипотека жилище, което надвишава 3 пъти брутния годишен доход на това семеиство. Иначе рискът от фалит е много висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Колега, това че София е столица от ЕС, го разправяй на гражданите от ЕС, когато дойдат да си купият жилище в София. Освен Българи с по 860 лв средна заплата, други май много-много не ви искат жилищата в "Европейската" столица София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 11
misanthrope
преди 10 години
И как стигна до тези 62000 лева? ОК, това е цифра, обаче.. съгласи се, звучи като.. средната заплата е 860 лева, значи кило сирене трябва да струва 5 лева.Защо? На каква база го изчисли? Аналогия с друга държава? Средно за ЕС, средно за балканите? Възможност за изплащане на ипотечен кредит? Как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 5
mick
преди 10 години
София била столица в ЕС - да така е. Само дето тука улиците са разбити.. даже по центъра. Тротоарите - също. С малки изключения. Пробвайте да бутате детска количка. Навсякъде има изоставени сгради. Мизерни сгради.. в центъра на София.. но ако питаш колко струват .. ще кажат милиони - що? Та там и *** да накараш да живее ще избяга.Цените са изкуствено надути. Скъпи имоти в центъра на ***. Кварталните улици са под всякаква критика. Сградите са неподдържани.. всичко заради това, че няма нормален данък имоти, заради това, че отказът от поддържане - както на самите имоти, така и на инфраструктурата е узаконен. Вместо да имаме имоти на нормални цени и нормална поддръжка, ние имаме скъпи имоти + никаква поддръжка. Просто скъпотията изяжда поддържането. Изяжда и работните места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Прав си, на някои места стара къща с двор се продава за 2-3 хиляди лева и никой не ги купува. Такива места ще стават все повече. Сега за много уважаваните Софиянци. Ако колегата Грую е прав при средна заплата в София 860 лв (щото в Прованса е наполовина) за средно семейство с двама работеши прави 20640 лв/год. т.е. това семейство не би трябвало да си плати за средното жилище от 80 кв.м. (за БГ) повече от 62000 лв или 774 лв/кв.м. Тази сметка е за Софиянци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 16
misanthrope
преди 10 години
Че те цените в провинцията са на такива нива, че хората по-скоро ще ги запалят жилищата, отколкото да продават по-евтино. Просто няма на къде да паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
София не е България, макар, че Софиянци често го забравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 15
misanthrope
преди 10 години
"Това ни дава възможност да заключим че повечето от тях са роми без адресна регистрация."Ха ха ха хааааааа много забавно.На мен ми дава възможност да заключа, че са марсианци, маскирани като сирийски бежанци, обаче се превръщат в плазма, като ги доближи землянин :)Това ти дава възможност НА ТЕБ ЛИЧНО да заключиш каквото си искаш :) както и на останалите да заключат нещо коренно различно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 14
misanthrope
преди 10 години
Аз не видях нито една цифра, само ала бала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още