IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

39
rate up comment 16 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ако се научиш да мисли и започнеш да "виждаш" -> за твое огромно учудване ще си винаги съгласен с Иванофф!!А сега ви предлагам да се успокоито и да почакате няколко месеца, като запомните позициите и мнението си по отношение на имотите!!Скоро ще бъдете изненадани!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Без да се обиждаш, но понякога наистина те гони параноя за световна конспирация, както и мания за величие :)Което не пречи понякога да си прав и да съм съгласен с теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Не зная кой е изчислил,НО брутния доход е доста странна работа. По-скор е интересен чистия. Ако господина е бил немец например, то там чистия е 1/2 грубо от брутния, но пък ипотеката се признава за разход. У нас чистия е към 80% от брутния, но не се признава.Та, да кажем ако във Виена средния доход е 3000 евро, то излиза че цените би следвало да са 216 000 евро. Да ама почват от 300 000 :)Колкото и да е странно, съгласен съм с Иванов. Има фактори, които не са обективни но реално определят цените. Това са инфлацията, кредитирането и склонността на продавачите да не продават, но да не падат под дадена цена, както и склонността на хората да купуват недвижими имоти или по инерция, или водени от емоционални а не само от инвестиционни аргументи а както е известно, кеф цена няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 21 rate down comment 1
alphaomega
преди 10 години
Ще поскъпват само луксозните жилища които както и всички помещения и имоти които се намират в "горещи точки" (носят голяма рента). Отстаналото ще пада. Освен това над половината от сградния фонд в страната е за събаряне! И забравете това че София не била България......Демогравската катастрофа няма да подмине никой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ама то точно по твоята логика излиза че си!!Нали ти ме нарече така, а сега твърдиш: "Да не вярваш, говорим почти едно и също"а иначе -> разбира се че за мен не може да бъде валидно определение дадено от която и да е ***, па дори и усетила границите на ТВ-реалността - щото после пак си се връща там :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 18 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Колега, ти вземай 860 лв/ме и си купу жилище за 800 евро/кв.м и после чакай ЕС, банките или инфраструктурата да ти плащат ипотеката - пожелавам ти наслука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Ми щото не съм. Да не вярваш, говорим почти едно и също- че всички тези фактори бяха там и по време на ЪПа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 10 години
В момента единственото което спасява цените на имотите е европейското финансиране. То пречи на строителните фирми да свалят цените. Освен това хвърля прах в очите на хората с някои екстри за всеки град.. дали училище ще се обнови, дали центъра.. нищо, че е по високи цени. А кварталните улици и тротоари продължават да са зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Както и да е. София е столица от ЕС. Затова днес, средната заплата е 860 лева, а през 2002 беше .. 200 лева. София е столица от ЕС, затова има относителна политическа и икономическа стабилност и ипотечно кредитиране, каквото през 2002 НЯМАШЕ НИКАКВО.София е столица от ЕС, затова инфраструктурата в нея се подобрява всеки ден с европейски пари. Строят се пътни възли, строи се метро, строи се скоростен околовръстен пътСофия е столица от ЕС затова (рано или късно - по-скоро късно) ще има завод за *** и управление на отпадъцитеИ така нататък и така нататък - ФАКТИ а не ала бала да заключим че са роми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Всички избоени от Вас фактори са НЕопределящи в мисъл, че са реални (съществуващи), но не са определящи процеса, тоест са второстепенни в ТВ-реалността! Невъзможно е чрез "мислене" посредством инструментите съществуващи в ТВ-реалността, да си обясните процесс, който е над нея - като право на избор и степен на свобода!Та най-простата проверка за верността на горното е намирането на отговора: Били ли са валидни тези фактори по време на Ъпа, и съществували ли са тогава?И след като отговора на този въпрос е положителен за всички изброени фактори, то следва да търсите ДРУГ основен фактор - съществуващ извън /над/ полето ви на избор в ТВ-реалността!Ако приемем, че Ъпа е резултат на действието на всички съществуващи фактори, то явно нещо друго е компенсирало всички тези изброени фактори!а д-во за горното е реалното съществуване на Ъпа в ТВ-реалността!П.С. Мизантропе, чудя се как още не те е нарекъл някой Дървен философф!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още