IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

19
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Преброяването от 2011 изнесе следните данни:Българи - 5 664 624Турци - 588 318Роми - 325 343Това общо значи че сме малко над 6.5 милиона, но всъщност според НСИ у нас живеят около 7.3 милиона души, а според ЦРУ 7.1 милиона души. Останалите 600-800 хил са с неопределен етнически състав. Това ни дава възможност да заключим че повечето от тях са роми без адресна регистрация. Ромите у нас са между 850 хил и 1.1 милиона, а не 320 хил. както лъже НСИ. От българската етническа група приблизително 35% са пенсионери или около 2.2 милиона, 2.2 милиона трудово заети, 500 хил безработни и около 600 хил непълнолетни(половината от всички непълнолетни). Това съотношение реално говори за бъдещ колосален срив на работната сила от български произход и намаляването и с 70%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Колко повече цифри и факти ти трябват? - Ако мислиш, че цените ще растат не си губи времето тук, а купувай жилища и успех с инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
Банките не му позволиха да се свие напълно, т.к. те са най-големите собственици на жилища и това би било ужасно за балансите им. Второто нещо се нарича инфлация. ако приемем, че тя е средно 10%/г. (забрави лъжите на НСИ), за 12 г. е 120%. Т.е. ако 1 кв.м. 2002 г. е бил 200 евро, а сега е 400, то реално сега е по-евтин отколкото 2002 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
И не получих отговор, как се е променила демографията между 2002 и 2014, че сега, СЛЕД кризата и спада, цените са тройни в сравнение с 2002
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Мигрантите също са играчи на пазара, нали. Прав си обаче, че способността на провинцията да снабдява София с хора е близо до края си. И когато мигрантският поток секне, само местната раждаемост ще трябва да крепи населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 15
misanthrope
преди 10 години
Цифри моля. От кога циганизиращото се население е фундаментален фактор?Та .. цифри. Отношение цена/наемОтношение чист среден доход/цена на квадратен метърВсичко това, което наричате "фундаментални" фактори са само субективни заблуди във вашите глави, и както става ясно, дори не сте в състояние да приведете конктетни количествени измерения, а само си ги мислите тези неща ей така, да се намирате на приказка.Аз не казвам че има или че няма възстановяване или че цената ще расте или ще спада. Не съм пророк че да го казвам. Просто показвам, че коментарите ви са на ниво "селската кръчма"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Всъщност демографията на София е ужасна, мит е че има бум на раждаемостта и този мит е изфабрикуван с цел да ви прилъже да инвестирате в софийски имоти. Причината за това е липсата на нормални условия за отглеждане на деца, детски площадки и места за игра. Реално раждаемостта в София е една от най-ниските в страната и в цяла Европа и е около мизерните 1.3 деца на жена. Ако не са икономическите мигранти от провинцията София ще се топи с 10-15 хил. всяка година. Раждаемостта в София е колкото би била за да се поддържа 700 хил. град, което значи спад с 50% софиянците в близките 30-40г, а не увеличаване с 45% както лъжат медиите, отново с определена цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Независимо какво правят строителите всяка година ще остават все повече и повече празни жилища, защото стопаните им са починали/имигрирали. Просто скоро няма да има кой да купува, което значи че цените ще пълзят непрекъснато НАДОЛУ и нищо няма да може да спре спада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Споменах ли безработицата? - 13% според НСИ и пълзи нагоре. Реалната сигурен съм е много по-висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Българското население намалява с около 70 хил на година или с около 8 души на всеки час по данните на Центъра за демографска политика в Русе, а техните данни са базирани на Евростат и ЦРУ (данните на НСИ са ***). Това значи че до 2020 ще сме намалели с близо 0.5 МИЛИОНА. Всички родени етнически българчета за една година са по-малко от имигриращите граждани за тази година. Ако се изключат ромите нашият етнос се топи със скорост между 2-3% на ВСЯКА ГОДИНА, което рекорд за книгата на Гинес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още