IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Страната ни се изкачва в глобалната класация на Global Property Guide, цените са направили опит за ръст в края на миналата година

13:19 | 20.03.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
Започна ли процесът по възстановяване на цените на жилищата?

Цените на жилищата са направили опит за ръст в края на миналата година, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

За периода октомври-декември 2013 г. цените, с корекция на инфлацията, са се повишили с 0,38% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие отбелязаха увеличение от 0,93%, а през второто – 0,95%. За сравнение, през последните три месеца на 2012 г. беше отчетен годишен спад на цените от 5,42%.

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата не са се променили, сочат още данните.

Страната ни продължава да се изкачва и в общата класация на Global Property Guide. През последните три месеца на миналата година сме на 27-мо място от общо 43 пазара на имоти, докато през предходното тримесечие бяхме на 30-та позиция.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 21,5% през последните три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и 8,27% спрямо предходното тримесечие.

Втората позиция в класацията е за Естония, където цените на жилищата отчитат ръст от 16,55% на годишна база и 5,7% за тримесечието. Третото място е за Тайван с повишение от съответно 14,46% и 1,9%.

Първата десетка на пазарите с най-силен ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година се допълва от Филипините, Шанхай (Китай), САЩ, Нова Зеландия, Сао Паоло (Бразилия), Виена (Австрия) и Австралия.

На другия полюс е пазарът в Румъния, където е отчетен най-силният спад на цените на жилищата през последното тримесечие на 2013 г. - 10,4% на годишна база и 2% спрямо предходното тримесечие.

Следва Индия, където намалението на цените е над 9% на годишна база, въпреки че за тримесечието е регистриран ръст от 1,3%. В Гърция е регистриран спад на годишна база от 7,26% и за тримесечието – от 3,48%.

В глобален план възстановяването на жилищните пазари продължава, като най-ясни сигнали за ръст има в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват още от Global Property Guide. В Европа се наблюдава ясно разделение на жилищните пазари „на две скорости“. Единствено в Украйна обаче се отчита, че ситуацията се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Среден доход : цена на средно жилище. Възвръщаемост от наем : цена на жилище. Намаляващо, застаряващо и циганизиращо се население в цялата страна освен София = по-малко търсене. Пренасищане на пазара с непродадени жилища от времето на имотния балон и от строителството след спукването му. Между другото факторът себестойност на строителството за мен няма абсолючни никакво значение. 2007 - 2008 г. се продаваха жилища с марж на печалба 1000%. Ако цената на квадрат жилищна площ стане по-ниска от себестойността й, което аз мисля ще се случи до няколко години, строителите просто ще спрат да строят. Което ще намали предлагането и цените ще поемат отново нагоре. Ако има кой да купува естествено - тук се намесва демографията, която е ужасно негативна извън София, Варна и Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 13
misanthrope
преди 10 години
Извинявай, би ли цитирал няколко от фундаменталните показатели, по които жилищата са надценени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
Жилищата в България са много силно надценени по всеки фундаментален показател - икономически и демографски. Балонът от 2008 г. все още се свива бавно, поддържан от все още много "благоприятните" ипотечни заеми. "Малки подемчета" в генералния низходящ тренд не променят тренда. Моите очаквания са до 4-5 години цените на studioaa да са реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
misanthrope
преди 10 години
А ти защо си мислиш, че някой го е грижа какво те прави доволен?Щом пари от продажба на земя са влезли в градовете, значи някой е дал тези пари за да купи земята. При земята за сведение, "възстановяването" не, ами ръста е най-голям. Какво на инвестициите в София им е за сметка на страната? Тези инвестиции ако не бяха в София, нямаше да идат в страната, така че не виждам нищо "за сметка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Недей вика "невъзможно" защото в малка страна като нашата могат да ни направят каквото си искат! Ако не стане по естествен път ще стане по изкуствен, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 14
misanthrope
преди 10 години
А аз все питам и нямам отговор, защо цените са по 800 евро като реалната цена е 300 :DИ какво изобщо е реалната цена? Кое е реалното? Каква е реалната цена на златото и на бит коина? И дали демографската картинка се е променила от 2002ра (когато един хубав тристаен в София струваше 30 000 евро) до 2014та, когато същия тристаен струва 90 000 и нагоре?Изобщо, както е казал народа, гроздето е кисело като е високо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
Веск
преди 10 години
Аз все питам и отговор няма - защо наричаме възстановяване процеса на урбанизация и замяна на земята и селските имоти с градски в България. Никой до сега не е казал колко пари от продажбата на земя са влезли в имоти в големите градове и как това е повлияло на цените. Никой не казва руснаците как са повлияли, а само слушам възстановяване. Това, че у нас е евтино за руснаците не ме прави доволен. След десетките милиарди инвестиции в София за сметка на страната е нормално цените в Софиия да са високи. По-морето е нормално да влияят руснаците. Не е нормално българина да бъде лъган и държан в мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 8
studioaa
преди 10 години
В страна в състояние на тежка демографска катастрофа е невъзможно да има ръст на пазара на жилища, може да има само и ЕДИНСТВЕНО СПАДОВЕ, и то не временни а постоянни, системни и хронични. Отнесено със стандарта на живот реалната цена не жилищата е до 100 Е за панелните и 250 Е на тухлените и 300 Е на луксозното строителство навсякъде в страната (включително всички райони на София). Всичко над това си е пладнешки грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 6
Веск
преди 10 години
не разбрах кое се възстановило. Може би икономиката, може би доверието на хората към всичко в държавата, може би доходите са станали малко по-нормални и може би вече няма демографска криза. Наборите 97-98 скоро стават пълнолетни, а те са малобройни и след тях идва ромската новобългарска вълна - гледайте до тогава да се възстановите г-да брокери и банкери. Кредитиране със 7 и нагоре процента реално след скритите таксички и банкерски номерца няма да ви реши проблема. Защо трябва да купя в България? Не пуша - газя фасове, не хвърлям нищо извън кофите за смет - газя ***. Това трябва да струва 1000 евро квадрата в София. Да ама не. Гърция е близо - там слънцето, морето и настроението не свършват никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още