IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ако Путин все пак атакува НАТО?

Заради вярата на алианса в чл. 5 военните мерки са неадекватни за сериозно предизвикателство, според експерт по сигурността

08:31 | 06.03.22 г. 94
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Основното предположение в НАТО е, че руският президент Владимир Путин няма да посмее да нанесе директен удар по алианса. Член 5 от Северноатлантическия договор, според който всяка атака срещу страна членка на НАТО трябва да се счита за атака срещу всички членки, започна да се разглежда като неоспорима гаранция за отбрана, която, според съюзниците, Русия няма да се стреми да подложи на изпитание.

Въпросът сега, след атаката на Русия срещу Украйна, е: Доколко Путин споделя тази тотемична визия за член 5, пише Франсоа Хизбур, старши съветник за Европа в Международния институт за стратегически изследвания и специален съветник във Фондацията за стратегически изследвания, за Politico.

Отговорът – не знаем, е достатъчно тревожен, за да наложи преосмисляне на военната и политическата позиция на НАТО.

Нека започнем с това, което знаем за Путин. Руският президент даде да се разбере, че възнамерява да пренареди средата за сигурност в Европа. Съществуването на Украйна, страна, по-голяма от Франция, като суверенна държава беше отречено още миналия юли в неговата статия „За историческото единство на руснаците и украинците“ и сега той провежда съответната политика със сила.

Тези, които предполагаха, че Путин блъфира, защото войната би била „ирационална“, сега виждат, че той рационално избра войната, за да постигне цел, която не може да бъде постигната с други средства.

Може да се очаква Русия да направи същото с двата проекта на договора за „ограничен суверенитет“, които представи през декември. Те имат за цел да върнат европейската система за сигурност три десетилетия назад към съветската епоха и да забранят по-нататъшното разширяване на НАТО.

За разлика от Съветския съюз, чийто основен приоритет беше да запази своята империя след Втората световна война, Русия на Путин иска да пресъздаде тази империя и да пренесе стратегическите си граници в сърцето на Европа.

Солидарността на Запада попречи на Путин да постигне тази цел дипломатично. Сега можем да очакваме той да я преследва с други средства. Ако има нещо, което инвазията в Украйна показа, това е, че Путин има предвид това, което казва, пише Франсоа Хизбур.

Трябва да се отбележи, че Русия е страна, която приема сериозно военната мощ. Ако не направим адекватна военна подготовка в мирно време, съществува риск да не бъдем взети на сериозно, когато става въпрос за възможността за действителна война.

И ето къде идва тотемичната вяра на НАТО в член 5. Поради това убеждение военните мерки на НАТО остават неадекватни за сериозно предизвикателство: ядрените оръжия и ограничените ротационни сили осигуряват увереност и може би известна доза възпиране, но конвенционалните сили на НАТО, дори когато се засилват, не са съобразени да защитават срещу сила от типа, която действа днес в и около Украйна.

Има голям шанс Путин да се стреми да тества допълнително решимостта на НАТО след украинското нападение. Очевидните места, откъдето да започне, са страните извън НАТО, но близки до НАТО – по-специално Швеция и нейните стратегически територии в Балтийско море, като остров Готланд.

Ограничени операции в сивата зона също могат да бъдат предприети директно срещу страни от НАТО, които станаха по-уязвими в резултат на украинската кампания: Москва сега контролира стратегически важната пропаст Сувалки, 104-километров участък от границата на Полша и Литва, който минава между Беларус и руския анклав Калининград на Балтийско море.

Румъния, слаб във военно отношение съсед на Украйна, вероятно скоро ще види руски сили по границата си, които да подкрепят Сърбия и Република Сръбска. И докато Русия обновява силите си след украинската кампания, Путин ще следи внимателно САЩ за политически промени след междинните избори там.

Тъй като санкциите ще подкопаят способността на Русия да поддържа война, трябва да се предположи, че Путин ще действа по-скоро, отколкото по-късно.

Проектодоговорите на Путин и нахлуването му в Украйна освобождават НАТО от необвързващите ангажименти, с които той се съгласи през 1997 г.: Постоянни сили и бази сега могат и трябва да бъдат установени на територията на бившите страни от Варшавския договор. Отбранителните способности на НАТО там трябва да бъдат увеличени с порядък - от 5 000 през 2021 г. до около 50 000 разположени войници, от бригадно ниво до еквивалент на пълен армейски корпус.

На политическо ниво членките на ЕС Швеция и Финландия трябва да се възползват от бързо членство в НАТО, ако искат да се присъединят. Тук няма техническа пречка, тъй като те са в квази-plug-in режим спрямо НАТО. Това би било най-добре да стане преди руските сили да се възстановят от украинската си кампания.

Тези мерки ще струват пари и ще изискват политическа енергия, но е спешно да бъдат предприети. Президентът на Русия ни напомни, че войните му не са студени - те са горещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Сега със сигурност ги чуха въпросът е ще могат ли да осмислят казаното - Ако здравият разум надделее ще бъдем свидетели на някакви козметични санкции колкото за очи. Ако не махнат сегашните санкции и се опитат да въведат нови нищо добро не ни очаква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Мдаа- плява, плява и пак плява...3/4 от ЕС държави са и НАТОВСКИ държави, които преспокойно могат да си гласуват в техните си парламенти за присъствие на американски войници на тяхна територия.Т.е. ако сащ искат да се ''върнат'' в ЕС, то това е невъзможно, защото ЕС държавите ВЕЧЕ са ги поканили;0 Ако целта е тази, която пишете, то е безсмислена цялата нацистка руска агресия в Украйна, просто защото тя може да бъде постигната със средствата на дипломацията;0 Изобщо не познавате процесите, които текат в ,момента. Европа НЯМА да признае русия за сила; ЕВРОПА НЕ ИСКА ДА ЧУВА КАКВОТО И ДА Е БИЛО ОТ ПУТЛЕ99РОВА НАЦИСТКА РУСИЯ, ЕВРОПА ЗНАЕ, че РУСИЯ е тази, която е зинала да глътне Европа, а не сащ и ЗАТОВА ВИ ДАВА ОТПОР, и то такъв отпор, който не сте и сънували от ''евро999гей999ците''- според собствените ви определения за ЕС гражданите.ТВОЯТА НАЦИСТКА РУСИЯ СИ СЧУПИ ГРЕСИВНИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛСКИ УСТА И ЗЪБИ В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА- ТОВА се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Разбира се, ако Русия няма необходимите сили да постигне целите си, ще бъде смазана и разпарчетосана и това ще е краят й. Слабите ги бият! Но Русия вече тръгна и едва ли ще се спре, преди да се сдобие с резултати или загуби. И в двата случая - жална й май на на Европа... А можеше да е много по-лесно, ако вместо тъ пи зомбирани политици нещата се управляваха от бизнеса, или поне да се чува мнението му. Или поне от неговите позиции и мнения би следвало да се дискутира в сайт като този, а не да се преписват политически заклинания, под които да се упражняват в брейнсторминг комплексари и безделници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка зарежи идеологическата пропаганда и дай да погледнем реално на фактите - Западът подкрепи Украйна на думи, но не и на бойното поле. ------- Санкциите които наложиха ще бъдат разменната монета за преговорите в последствие. След края на преговорите Украйна ще е в по лошо териториално и икономическо състояние от колкото преди войната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
"Какво ако Путин все пак атакува НАТО?" . . . Ето и моята прогноза: Не "АКО"! Русия (не Путин, Русия!) ЩЕ атакува НАТО! Всичко, което беше поставено като задача пред дипломатите и формулирано в ултиматум отпреди месец и непостигнато с дипломатически средства, беше казано, че ще бъде търсено с военно-технически такива. Украйна не е цел на Русия, а част от въпросните военно-технически мерки, които са задействани за постигане на целите й, а именно - връщане на американското военно присъствие в Европа на границите от 1997 г. Американците ще трябва да избират - или да се бият в конвенционална война на територията на Европа, която ще загубят, но държавата и населението им ще останат - по добре от ядрена дупка, но в нова геостратегическа среда, или да посегнат към ядрения спусък и да изчезнат физически заедно с Европа. Русия вече няма какво да губи - санкциите ще я унищожат, тя има ресурси за година-две и затова ще се бори в този срок с военна сила към принуда те да бъдат премахнати и системата за сигурност и сътрудничество в Европа - предоговорена и пренаредена. Войната в Украйна е демонстрация в какво се превръща животът на хората за часове и е сигнал какво ще последва в цяла Европа, ако не се направят политически и дипломатически усилия да се ЧУЯТ И ОСМИСЛЯТ исканията на Русия. Нападението над Украйна от страна на Русия може да се изрази с думи само по един начин: "Ние от години говорим, но никой не ни чува! Сега чувате ли ни?" Всичко останало е празно плямпане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
"Не си написал нищо, но тролчетата вече са сложили минусчета."- опитах дали ми е изтекло наказанието, но те нали са първосигнални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Не мисля, че Руснаците въобще мислят да ходят по назапад от Киев. Войната ще свърши с неговата капитулация и ще започне фазата на преговорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
Бит кой H
преди 2 години
Да се опитаме да влезем в кожата на Путин. "... но украинците започнаха да строят своята държавност на базата на отрицание на това, което ни свързва". Този цитат е от изказването му по 1TV в деня на признаването на новите автономни републики Донецк и Луганск. Сега заменете "украинците" с "македонците" и прочетете текста отново. Не ви ли звучи по-адекватно? Фактът, че нашите съседи отричат произхода си не ни е давал повод да нахлуем там, даже напротив, подарихме им танкове и зенитни установки и ги подкрепихме при влизането им в НАТО. Путин се интересува от история. Сега поне знае какво ни е причинила Русия, когато през 1877 - *** е отказала да освободи териториите на днешна С. Македония, а през 1945 - та СССР е създала нова държава там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тук си в дълбока грешка, копейник! Цял свят се обедини срещу Империята на злото и лъжите, по всички направления, икономика, спорт, политика и тн. Ето това е резултатът от години нападения по съседите, кражнби, изнудвания и заплахи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Кой на какво се е противопоставил ???? - НАТО - Няма да се месим в конфликта за да не се разрастне -------- Всички зарезаха Украйна и само я подлъгват че ще и помогнат та да може да се проточи конфликта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още