IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кейнс би решил дълговата криза

Един от уроците на историята е, че националните дългове трябва да се управляват по начин, който не унищожава икономиката и умерения политически център

08:50 | 17.05.12 г. 83
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Кейнс би решил дълговата криза

И все пак Гърция е краен пример

Центристките правителства в редица средиземноморски страни са приемани като безпомощни марионетки. Те нямат независима монетарна политика, нямат възможност да девалвират валутата си, нямат право да налагат капиталови контроли и разполагат със съвсем ограничени възможности да подкрепят изпитващите затруднения местни бизнеси. Отгоре на всичко сега трябва да затягат фискалната си политика допълнително.

Когато подобна политика се провали, гражданите се обръщат или на ляво, или надясно, избирайки всичко друго, но не и умерените партии, придържащи се към мерките за икономии.

Именно това се случи през 30-те години. Историческа ирония е, че европейските страни, които избегнаха повторение на Голямата депресия след финансовата криза от 2008 г., сега следват глухата улица, която през 20-ти век доведе до екстремизъм и война.

В германската историческа памет има ясен спомен за хиперинфлацията от 1920 - 23 г. Възможно е обаче, германците да са забравили, че именно дефлацията и Голямата депресия доведоха Хитлер на власт през 1933 г.

Един от уроците на историята е, че националните дългове трябва да се управляват по начин, който не унищожава икономиката и умерения политически център. Европа разполага с едни от най-добрите финансови експерти на света. На тях трябва да бъде позволено да приложат модели за понижаване на дълговото бреме без налагането на бюджетни икономии.

Ако това означава отпускане на европейски фондове, финансирани чрез общоевропейски облигации или специални данъци, нека бъде така. Ако означава чувствително преструктуриране на суверенните дългове, заменени за индексирани облигации или облигации, обвързани с растежа или със значителен гратисен период, докато страните не се възстановят – добре. Ако това означава тежестта за обслужването на дълговете да бъде прехвърлена върху по-старото поколение, което на практика дължи тези пари, тази политическа възможност също трябва да бъде разгледана.

На страните от еврозоната трябва да бъде позволено да се върнат към растеж

За толкова закъсала страна като Гърция контролиран изход от еврото изглежда най-добрата опция, тъй като би помогнал за нейната конкурентоспособност. В интерес на Гърция и нейните кредитори е девалвацията на новата гръцка валута да бъде контролирана.

Какъв е пътят за изход от икономическата криза - подходът на Кейнс или строгите икономии? Кой е прав в своите предложения Пол Кругман или Ангела Меркел? Изпратете ни вашата позиция на адрес info@investor.bg и ние ще я представим на останалите читатели. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
По-добре е да се забарни кредитирането. Защото веднъж разрешено , то явно не може да бъде поставено в разумни граници. Да не се заемат пари от бъдещето , а всеки бизнес който потърси кредит да се обявява незабавно във фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Кейнс? Да забравим за него! Той е минало! Кризата сега има само едно решение, и то е заличаване на банките! Забрана за банкова дейност в целия свят! Може и да има финансови институции някакви, но те да предлагат заеми с нормална лихва. Да кажем 3-4% за целия период! Не по 300-400%! Когато *** в един организъм консулират повече отколкото той прозивежда хранителни вещества, той загива (производителя) приемника. А със него и ***! Реално сега ситуацията със световната финансова система е същата. Много посредници,борси,банки.... шмшкер до шмекер. Все "прекарват" някого когато печелят и производителите "умират". Еми редно е сега и малко *** да умрат! Стрнното обаче при финансовите *** е че са по-големи от приемниците си?! А това е недопустимо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 1
snaky
преди 12 години
Danny666, много ме кефиш като почнеш да им обясняваш някои истини, които те и без това няма да разберат! Направо ги сцепваш. Искрени поздрави! Просто си представям как позеленяват пред клавиатурите и се пукам от смях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Вземи си лекарствата пич !Стига си писал глупости !12. За какво да харчи КИТАЙ бе мили ? Нали ВСИЧКО в ЩАТИТЕ е произведено в КИТАЙ ...муаахааа....11. Какви фирми да се престуктурират бе мили ? Тези дето печатат пари ли ? Икономиката на Щатите е 72% ПОТРЕБЛЕНИЕ ..муаахаааа....10. Едното е зло за БАНКЕРИТЕ другото САМО за плебса !9. Антициклична к'во ? Многооооо си внимавал в часовете в УНСС-то май ? Политиката предлагана от този мошенник е да се спасяват шмекерите и тарикатите за сметка на спестителите !!!8. Муааахахааа тука ИЗБИ РИБАТА ! Абе ти да не работиш в банка ? Лелеее колко лошо ще стане ако банкерите фалират ! Ще лъсне ИЗМАМАТА на съвременната монетарна система !7. От къде преписа този тъпизъм ?6. Ха ха ха развинтена фантазия ! Правила ВИНАГИ ИМА ! само дето НЕ ВАЖАТ ЗА ВСЕКИ капиш ? И тези правила са доста проззззти:Щом не плуваш се давиш ! Не крони-капитализъм от твойта т.8 !5.Дааа явно гледаш само БГ тв ха ха , щото по света доста хора от години говорят за краха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 1
shao
преди 12 години
Пиша отговор към 52 (Mavi Goz) и по-конкретно желая да оспоря неговото твърдение "Самият постулат на либерализма, че по-умните, по-работливите и по-....така нататък, заслужават повече, води до натрупване на блага у едни за сметка на други. Все по-голямата концентрация на блага в едни точки на системата води до изчерпването им в други и съответно до дисбаланс на енергийно ниво. Това е физически процес и се подчинява първо на физическите закони. Защо парите и благата, които те представляват са енергия, отговор има в квантовата механика."Когато един забогатява, това не значи, че друг обеднява. Защото блага се създават постоянно. Едни пекат хляб, други конструират сгради, трети пишат софтуер, четвърти играят комедии в театрите. Това са все примери как от нищо (или от малко) правиш нещо (повече).Икономиката не се подчинява на физичните закони. Да твърдиш, че след като един човек е богат, то значи той е виновен за беднотията на други хора е изключително манипулативно и опасно твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
какъв е изхода :10. В края на краищата трябва да стане ясно че в момента се избира между едно зло или друго такова . Няма вечно щастие и няма само положителни решения . Каквото и да се избере то ще бъде трудно решено . 11. Най важното е че трябва да се разбере че на света му трябва време а не паника . Именно затова САЩ печатат пари - те просто си купуват време , време което е необходимо за да могат да преструктурират фирмите си 12. Много важно е Китай да започне да харчи повече за да може да се ребалансира световната икономика . Все пак той трябва да е наясно че след като му позволиха да забогатее реално трябва да върне топката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
7. Когато балоните станаха критично големи икономиката влезе в естествена циклична криза . 8. И тук нео либералния модел за анти циклична политика среща големия си водевил : според Мизес кризите оказват благоприятно влияние като слабите и болните умират , дълговете се заличават и всичко започва отначало . Обаче тази теория е приложима само икономическите субекти са малки и не особено свързани по между си . Икономическите субекти засегнати от кризата са огромни с бизнес на всички континенти и никой не може да предположи ефекта от фалирането и преструктурирането на фирми като A.I.G. и GM или дори на цели държави като Италия и Гърция . 9.В същото време и Кейнс не би бил особено ефективен заради натрупаните вече дългове . Въпреки че той остава единственото средство за анти циклична политика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте data,написаното от Вас са съпътстващи последици при криза, а не причина.Особено важна причина за съвременната стопанска криза е НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ).Посочената държавна финансова непълноценност (приложение на наследен начин на ДФУ, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари) се допуска за първи път в света през 1716 г.Същата е означена с името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.При наличие на тази държавна финансова грешка, хората са жертви и колкото повече се трудят толкова по-голяма криза се развива.Предпоставката за тази държавна грешка е пренебрежение на качества на Незлатни пари.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"да каже на половината население там, че трябва физически да изчезне, защото е тъпо, некадърно и неинициативно."Бих добавил с достъп до лесни пари , колкото да живее за да не работи.Затова и кризата , пресъхванито на всички източници на финансиране и подкрепа е толкова важно в общочовешки план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ако приемем че богатите са незначителен процент , би следвало да ги игнорираме , а не постоянно да ги сочим и се сравняваме с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още