IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система – доверие в кома

Дебатът ни за здравните вноски продължава - вижте предложенията на Димитър Неков - Императорът

10:59 | 15.08.12 г. 75
Здравната система – доверие в кома

Дебатът за неплащането на здравни вноски се точи с години. Едни не намират стимул да внасят, други просто се възползват от вноските на останалите. Днес ви представяме пет идеи на Димитър Неков - Императорът

Омагьосаният кръг, в който се лута здравната система от години, всъщност отдавна се е превърнал в спирала на смъртта, която води само и единствено надолу. Хора, умиращи поради неадекватна или въобще неполучена медицинска помощ, масово емигриращи лекари, затваряни болници, несправедливости при ползването на здравни услуги – и на фона на всичко това опитите на едно вбесяващо със своята некомпетентност правителство, което се опитва да принуди хората да плащат за една съмнителна и некачествена услуга със силови методи.

На фона на всички тези фактори липсата на доверие в здравната система и здравеопазването е най-естествената човешка реакция. Малцина са тези, готови да плащат доброволно за некачествена услуга и при положение, че ако им се наложи да я използват, ще бъдат принудени да плащат отново.

След като ежедневно виждаме как по медиите и в интернет нещастни „здравноосигурени” родители се молят като просяци за подкрепа, в опит да спасят живота на своето болно дете, няма как да не си зададем въпроса – къде отиват моите здравни осигуровки?

Както сме посочвали и друг път, проблемът е в явният законов дисбаланс между права и задължения. От една страна здравното осигуряване е формулирано като право в Конституцията, но пък според същия Основен закон всеки има право на медицинска помощ.

От гледна точка на първото чисто юридически пропадат всякакви опити на правителството за насилствено събиране на здравни осигуровки, било чрез забрана за продажба на частна собственост, било по още по-абсурден метод – чрез отнемане или неиздаване на лични документи – опити, доказващи единствено пълната некомпетентност и безсилието на управляващите.

Ясно е, че здравната система повече не може да се лута в бездната между правата и задълженията и тъй като никой не може да върви по две пътеки едновременно, трябва да бъде избран един-единствен път.

Или принудително събиране на здравни вноски от всички – включително държавни служители, пенсионери и роми (последните две прослойки – основен контингент на здравните заведения въпреки факта, че не плащат осигуровки) или по-справедливия вариант – премахване на задължителността на осигуряването, отказ от монопола на НЗОК и широко навлизане на частни здравноосигурителни фондове и здравно застраховане на базата на личната отговорност на всеки гражданин.

Няма нищо по-справедливо от тази лична отговорност. Щом един гражданин е пълнолетен, дееспособен и му се дава правото да избира управляващите страната, то той би трябвало да е достатъчно отговорен и към самия себе си и своето семейство – и никой не би трябвало да му отнема правото и задължението на тази отговорност.

Взаимоспомагателният елемент трябва да присъства, но само като второстепенен и надграждащ – единствено за случаите на тежки заболявания и сериозни злополуки, изискващи скъпо или продължително лечение. Вече имахме случаи да оповестим нашите идеи, но нека повторим основното:

- Създаване на частни здравноосигурителни  фондове под държавен контрол, ограничаващ се единствено до изразходването на набраните вноски.

- Лична  и наследяема здравна партида за всеки гражданин, с която той ще има право да се  разпорежда, включително да изтегля част от натрупаната сума.

- Свобода на вноските – по отношение на размер и периодичност. Всеки здравноосигурен да има право да внася по своята партида колкото и когато пожелае.

- Здравният фонд да инвестира част от набраните вноски на клиентите в изграждането на болници и закупуването на медицинска апаратура, така постепенно ще бъдат заменени и допълнени съществуващите държавни болници, които ще бъдат използвани като начална база.

- 20% от здравните вноски да бъдат насочвани към взаимоспомагателна партида на съответния фонд, до която ще имат съразмерен достъп осигурените във фонда.

- Други 5% от вноските – във взаимоспомагателна каса, обща за всички частни  фондове – последна защита за тези здравноосигурени, нуждаещи се от изключително скъпо лечение.

А неосигурените? Нека те плащат в брой при нужда или да разчитат на благотворителност, щом това е техният избор.


Какво е вашето мнение - как трябва да постъпи държавата, за да гарантира събираемост на вноските и достатъчно като количество и качество услуги на плащащите. Очакваме мненията ви на info@investor.bg в обем 400-600 думи!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
33 - нещо ме бръкаш с някой - аз дори не съм ходил във Видин... и не виждам какво е крайното в идеите ми. Просто не искамосигуряващите се принудително да се занимават с благотворителност, плащайки лечението на неосигурените, а после, когато смите те се разболеят, да бъдат изнудвани да плащат втори път - това крайно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Императоре,никак не ми звучи сериозно това дето не те интересували отчетите на НЗОК!...Иначе, гледам, че за 5 часа сме събрали "поръчки" за финансиране на начинанието само за 90 лв. (3 х 20 + 3 х10). Явно е слаб интереса как се харчат парите на НЗОК. Защо тогава е целия този рев? Щом е така, мисля повече да не се хабя по тая тема, поне не тук - теоретизирайте си на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Има няколко фундаментални проблема който трябва да се решат и е добре да ги коментираме един по един :1.Заобикалянето на солидарния модел : как да се ограничат броя на не осигурените / което няма как да стане с репресии / и ако не може да се ограничи , как да бъдат заставени да платят 100 % от това което са потребили за да разберат своето решение да не се осигуряват . 2.Дори и 100 % да се осигуряват поради ниския БВП парите пак няма да достигат за качествено здравеопазване и трябва да има някакъв регламент тия който искат по качествено обслужване да могат да доплащат . Общо взето това са фундаментите , поне според мен . Но докато здравеопазването се управлява само от едно съсловие - ЛЕКАРСКОТО . Промени няма да има .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
Имаше един човек (ако не се лъжа председател на сдружението на Диабетно-болните в България) които се зае да уточнява къде точно е този "Голям" резерв и за какво се ползва, но уви почина преди да може да разбере истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
nikon
преди 11 години
Не корете Императора за крайните идеи.Той май има лични сметки за уреждане със здравната система.Особено с тази във Видин.Разбираемо е да има такива идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
"Разбира се,.... (изискването и публикуването на отчетите на НЗОК) може да я свърши и някой друг (вкл. например ***). "Момчета само малко по-внимателно с исканията ......!В същият този отчет от 2000 г. НЗОК декларираше преходен остатък от 500 млн лв. въпреки че по закон този остатък не бива да е повече от 10%.(а в бюджета за следващата година въобще не се появи такъв). След това започна да се говори за Голям и Малък резерв въпреки че няма такива понятия в закона! След това Ст.Софиянски започна да говори как ще даде парите от резерва за 10% лихва (ако не се лъжа в Евробанк) , но годна по-късно се отметна. Следващата година от НЗОК се похвалиха че благодарени на отличното управление на резерва са спечелили 3 (или 5) млн. от лихви, но когато писах на журанлистите от няколко водещи медии че при 3% лихва по 1м и 5% по годишни депозити от 500 млн спокойно се правят 15-25 млн. (а само от престой по разпл.сметка лихвите са 2,5 млн) всички си замълчаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 1
kaputov
преди 11 години
И какво ще стане когато "***" и другите неосигурени започнат да ***,щото нямат достъп до здравната с-***?Едно зловещо,но прагматично решение:На всеки ДжП да се изплащат по 200лв. за уморен пенсионер или "***" и друг който не си плаща осигуровките.Така с-мата бързо ще се изчисти от ***.То на практика така и ще стане,ако се обособят болници за лекуване на неосигурени,но ще е в по-хуманен вариант.Безспорно е,че с-мата реве за основен ремонт и запушване на пробойните,но лошото е,че през 2-3 год. има избори и трябват гласоподаватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
Didkata
преди 11 години
По някакъв уникален начин Императорът е замесил попара от застраховане и спестяване. Идеята на здравното осигуряване е, че се застраховаш, т.е. внасяш малко, а ползваш много, когато имаш нужда. За какво наследяване и партиди става въпрос? За какво ти е отделен фонд за скъпо лечение? Ако всичко това влезе на практика, то вноската ще отиде в небесата. Щатите имат частно осигуряване - и 1/3 едва отива за здравно обслужване. Останалото са администрация и печалби. В резюме - идеалистични глупости на повярвал си трейдър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Разбира се, ако Императора не проявява интерес, а все пак има желаещи да финансират това начинание, същата работа (изискването и публикуването на отчетите на НЗОК) може да я свърши и някой друг (вкл. например ***).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Правя и второ предложение - за превеждане по 10 лева. Който би превел 10 лева нека цъкне тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още