IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система – доверие в кома

Дебатът ни за здравните вноски продължава - вижте предложенията на Димитър Неков - Императорът

10:59 | 15.08.12 г. 75
Здравната система – доверие в кома

Дебатът за неплащането на здравни вноски се точи с години. Едни не намират стимул да внасят, други просто се възползват от вноските на останалите. Днес ви представяме пет идеи на Димитър Неков - Императорът

Омагьосаният кръг, в който се лута здравната система от години, всъщност отдавна се е превърнал в спирала на смъртта, която води само и единствено надолу. Хора, умиращи поради неадекватна или въобще неполучена медицинска помощ, масово емигриращи лекари, затваряни болници, несправедливости при ползването на здравни услуги – и на фона на всичко това опитите на едно вбесяващо със своята некомпетентност правителство, което се опитва да принуди хората да плащат за една съмнителна и некачествена услуга със силови методи.

На фона на всички тези фактори липсата на доверие в здравната система и здравеопазването е най-естествената човешка реакция. Малцина са тези, готови да плащат доброволно за некачествена услуга и при положение, че ако им се наложи да я използват, ще бъдат принудени да плащат отново.

След като ежедневно виждаме как по медиите и в интернет нещастни „здравноосигурени” родители се молят като просяци за подкрепа, в опит да спасят живота на своето болно дете, няма как да не си зададем въпроса – къде отиват моите здравни осигуровки?

Както сме посочвали и друг път, проблемът е в явният законов дисбаланс между права и задължения. От една страна здравното осигуряване е формулирано като право в Конституцията, но пък според същия Основен закон всеки има право на медицинска помощ.

От гледна точка на първото чисто юридически пропадат всякакви опити на правителството за насилствено събиране на здравни осигуровки, било чрез забрана за продажба на частна собственост, било по още по-абсурден метод – чрез отнемане или неиздаване на лични документи – опити, доказващи единствено пълната некомпетентност и безсилието на управляващите.

Ясно е, че здравната система повече не може да се лута в бездната между правата и задълженията и тъй като никой не може да върви по две пътеки едновременно, трябва да бъде избран един-единствен път.

Или принудително събиране на здравни вноски от всички – включително държавни служители, пенсионери и роми (последните две прослойки – основен контингент на здравните заведения въпреки факта, че не плащат осигуровки) или по-справедливия вариант – премахване на задължителността на осигуряването, отказ от монопола на НЗОК и широко навлизане на частни здравноосигурителни фондове и здравно застраховане на базата на личната отговорност на всеки гражданин.

Няма нищо по-справедливо от тази лична отговорност. Щом един гражданин е пълнолетен, дееспособен и му се дава правото да избира управляващите страната, то той би трябвало да е достатъчно отговорен и към самия себе си и своето семейство – и никой не би трябвало да му отнема правото и задължението на тази отговорност.

Взаимоспомагателният елемент трябва да присъства, но само като второстепенен и надграждащ – единствено за случаите на тежки заболявания и сериозни злополуки, изискващи скъпо или продължително лечение. Вече имахме случаи да оповестим нашите идеи, но нека повторим основното:

- Създаване на частни здравноосигурителни  фондове под държавен контрол, ограничаващ се единствено до изразходването на набраните вноски.

- Лична  и наследяема здравна партида за всеки гражданин, с която той ще има право да се  разпорежда, включително да изтегля част от натрупаната сума.

- Свобода на вноските – по отношение на размер и периодичност. Всеки здравноосигурен да има право да внася по своята партида колкото и когато пожелае.

- Здравният фонд да инвестира част от набраните вноски на клиентите в изграждането на болници и закупуването на медицинска апаратура, така постепенно ще бъдат заменени и допълнени съществуващите държавни болници, които ще бъдат използвани като начална база.

- 20% от здравните вноски да бъдат насочвани към взаимоспомагателна партида на съответния фонд, до която ще имат съразмерен достъп осигурените във фонда.

- Други 5% от вноските – във взаимоспомагателна каса, обща за всички частни  фондове – последна защита за тези здравноосигурени, нуждаещи се от изключително скъпо лечение.

А неосигурените? Нека те плащат в брой при нужда или да разчитат на благотворителност, щом това е техният избор.


Какво е вашето мнение - как трябва да постъпи държавата, за да гарантира събираемост на вноските и достатъчно като количество и качество услуги на плащащите. Очакваме мненията ви на info@investor.bg в обем 400-600 думи!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

66
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Кое по-точно - да не плащаш здравни вноски ли? И как гледа на това НАП (ако си на трудов договор)? Сподели, моля?...И ако е така, защо тогава негодуваш, че си "ограбван" когато болниците лекуват тъмнокожите неосигурени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Риков - отде знаеш, че не съм сторил това? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"И никой, най-малко аз, няма да "..изпробвам съдебната система...", заради теб"----------Е, аз мислех, че на теб ти тежат вноските за НЗОК и ако изпробваш съдебната система ще е за теб... Но да, разбрах те отлично - положението е безнадеждно и няма смисъл никой да прави нищо! ...Е, ако на някой не му се дават пари да си изплаква болката при психоаналитик може да си излее душата в някоя статия и да я публикува. Току виж се оформила и групичка за групова терапия. Друго си е болката да е споделена. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Е, като трън си! Не разбра ли, че е НЕВЪЗМОЖНО да НЕ плащаш, ако си легално работещ!!! И никой, най-малко аз, няма да "..изпробвам съдебната система...", заради теб, за да създава прецеденти. Въпреки, че в БГ правото не е прецедентно /като в САЩ например/ и от това не би имало полза за който и да е следващ. А това е поради две ясни, всекиму причини, че е вмирисана, прогнила и корумпирана - първо и поради по-горе описаната причина-второ. Ферщен зи? Капиш?Андърстенд ми? Точка от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"някой, някъде да публикува ВСИЧКАТА възможна и то абсолютно ТОЧНА и ВЯРНА информация. Е, ТЦ! В реалния свят, уви май не е така. "------------Да. Засега!"Е, пробвай да не се осигуряваш тогава :) "------------Тъкмо това щях да предложа на Императора, а и на всеки, на който вноската за НЗОК му тежи - просто да спре да я плаща. Конституцията му дава това право и тя има предимство пред законите, в които здравната вноска е вменена като задължение. Кратко и ясно! И съм сигурен, че ако бяхме в САЩ щеше да се намери някой, който да изпробва съдебната система с този казус. Ама не сме. Но пък май и нямаме желание и/или мечти да сме като в САЩ. Е, в края на краищата, и на това (да не искаме да сме като в САЩ) имаме право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
И избор естествено......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
От постовете в различни теми, се вижда, че си привърженик, някой, някъде да публикува ВСИЧКАТА възможна и то абсолютно ТОЧНА и ВЯРНА информация. Е, ТЦ! В реалния свят, уви май не е така. Както и да е, имаш правото си на мнения, желания и мечти. Конституционно "подсигурени". Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Е, пробвай да не се осигуряваш тогава :) Естествено, ако имаш официални трудово правни отношения или си самоосигурен или имаш каквито и да е официално декларирани доходи. Да, нарко дилърите и проститутките/естествено и бай ***/ могат ако искат/а те искат/ да НЕ се осигуряват. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Изобщо, изключително смущаващо е колко много хора и колко силно се възмущават, че НЗОК не си вършела добре работата, но като стане въпрос за действие, с което да се види дали това наистина е така, изведнъж ентусиазма секва. Обаче на общите приказки сме царе. Мъка...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Това не знам кой ще приеме като предложение, по ред причини /заетост, време, лична убеденост на база факти и/или видяно и прочие и прочие/. Да не говорим, че едва ли пък някой ще получи отчетите във точния вид, а отделно някой трябва и да ги консолидира и анализира."-------------Ами да - защо да се хаби някой за такива дреболии?! Какво пък чак толкова важно има, че да си правим този труд? Къде по-лесно е да ***'аме през просото на база "лични наблюдения и въжделения"."разни "изпълнители", както ги наричаш"--------------Не само аз ги наричам така, а това е официално прието название. Виж например тук: http://***.nhif.bg/web/guest/150И това е така не само в здравеопазването. Навсякъде, където има разделение между плащащото лице/институция и този, който върши реалната дейност се използва този термин. Напр. при обществените поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още