IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система – доверие в кома

Дебатът ни за здравните вноски продължава - вижте предложенията на Димитър Неков - Императорът

10:59 | 15.08.12 г. 75
Здравната система – доверие в кома

Дебатът за неплащането на здравни вноски се точи с години. Едни не намират стимул да внасят, други просто се възползват от вноските на останалите. Днес ви представяме пет идеи на Димитър Неков - Императорът

Омагьосаният кръг, в който се лута здравната система от години, всъщност отдавна се е превърнал в спирала на смъртта, която води само и единствено надолу. Хора, умиращи поради неадекватна или въобще неполучена медицинска помощ, масово емигриращи лекари, затваряни болници, несправедливости при ползването на здравни услуги – и на фона на всичко това опитите на едно вбесяващо със своята некомпетентност правителство, което се опитва да принуди хората да плащат за една съмнителна и некачествена услуга със силови методи.

На фона на всички тези фактори липсата на доверие в здравната система и здравеопазването е най-естествената човешка реакция. Малцина са тези, готови да плащат доброволно за некачествена услуга и при положение, че ако им се наложи да я използват, ще бъдат принудени да плащат отново.

След като ежедневно виждаме как по медиите и в интернет нещастни „здравноосигурени” родители се молят като просяци за подкрепа, в опит да спасят живота на своето болно дете, няма как да не си зададем въпроса – къде отиват моите здравни осигуровки?

Както сме посочвали и друг път, проблемът е в явният законов дисбаланс между права и задължения. От една страна здравното осигуряване е формулирано като право в Конституцията, но пък според същия Основен закон всеки има право на медицинска помощ.

От гледна точка на първото чисто юридически пропадат всякакви опити на правителството за насилствено събиране на здравни осигуровки, било чрез забрана за продажба на частна собственост, било по още по-абсурден метод – чрез отнемане или неиздаване на лични документи – опити, доказващи единствено пълната некомпетентност и безсилието на управляващите.

Ясно е, че здравната система повече не може да се лута в бездната между правата и задълженията и тъй като никой не може да върви по две пътеки едновременно, трябва да бъде избран един-единствен път.

Или принудително събиране на здравни вноски от всички – включително държавни служители, пенсионери и роми (последните две прослойки – основен контингент на здравните заведения въпреки факта, че не плащат осигуровки) или по-справедливия вариант – премахване на задължителността на осигуряването, отказ от монопола на НЗОК и широко навлизане на частни здравноосигурителни фондове и здравно застраховане на базата на личната отговорност на всеки гражданин.

Няма нищо по-справедливо от тази лична отговорност. Щом един гражданин е пълнолетен, дееспособен и му се дава правото да избира управляващите страната, то той би трябвало да е достатъчно отговорен и към самия себе си и своето семейство – и никой не би трябвало да му отнема правото и задължението на тази отговорност.

Взаимоспомагателният елемент трябва да присъства, но само като второстепенен и надграждащ – единствено за случаите на тежки заболявания и сериозни злополуки, изискващи скъпо или продължително лечение. Вече имахме случаи да оповестим нашите идеи, но нека повторим основното:

- Създаване на частни здравноосигурителни  фондове под държавен контрол, ограничаващ се единствено до изразходването на набраните вноски.

- Лична  и наследяема здравна партида за всеки гражданин, с която той ще има право да се  разпорежда, включително да изтегля част от натрупаната сума.

- Свобода на вноските – по отношение на размер и периодичност. Всеки здравноосигурен да има право да внася по своята партида колкото и когато пожелае.

- Здравният фонд да инвестира част от набраните вноски на клиентите в изграждането на болници и закупуването на медицинска апаратура, така постепенно ще бъдат заменени и допълнени съществуващите държавни болници, които ще бъдат използвани като начална база.

- 20% от здравните вноски да бъдат насочвани към взаимоспомагателна партида на съответния фонд, до която ще имат съразмерен достъп осигурените във фонда.

- Други 5% от вноските – във взаимоспомагателна каса, обща за всички частни  фондове – последна защита за тези здравноосигурени, нуждаещи се от изключително скъпо лечение.

А неосигурените? Нека те плащат в брой при нужда или да разчитат на благотворителност, щом това е техният избор.


Какво е вашето мнение - как трябва да постъпи държавата, за да гарантира събираемост на вноските и достатъчно като количество и качество услуги на плащащите. Очакваме мненията ви на info@investor.bg в обем 400-600 думи!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"аз съм за личните партиди и малък процент солидарно осигуряване"----------------------И аз, и аз! Аз съм също и за световен мир и премахване на световния глад. Да, да, само да има кой да плаща. Щото ако запазим сегашния размер на здравните вноски, но само 25% от тях влизат за солидарно финансиране (както предлага императора), то системата просто ще се срути. Сега с вноските на здравите (предимно по-младите) се финансира лечението на болните (предимно по-старите). Ако това се спре просто старите няма да има с какво да бъдат лекувани. А приказките, че зелените (или кафяви май бяха) "любимци" на императора източвали здравната каса, ми се иска да бъдат подплатени със статистика. Хайде де, не може да е толкова трудно да се извади статистика колко са разходите на болниците за лечение на здравнонеосигурени. Не може да е толкова трудно и да бъдат затегнати начините за този вид източване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
kaputov
преди 11 години
Идеите на Императора са неприложими.Помислихте ли колко трябва да е вноската за да може да се покриват всички разходи?Без помощта на бюджета не може да се мине.И сега хората се ползват от осигуровките.Повечето операции в провинциалните болници и в Правителствена са практически безплатни..Трябва да се обуздае алчността на столичните "светила".Ако има медицински ДАНС,който да контролира разходите и плащанията под масата нещата може и да се оправят.Само че кой ще контролира контролиращите?Това е основния въпрос в БГ.А лекарите нека си имигрират.На запад се взимат големи заплати,но и отговорността е голяма.За всяка грешка и проявено нехайство се заплаща скъпо.Тук да сте чули за осъден лекар?Това което може да се направи е да се обособят болници за неосигурени в които да работят млади и неопитни лекари съгласни да работят много за ниски заплати.Държавата/общините да изплаща в пълен размер здравните вноски на пенсионери,безработни,а държавните/общински служители да си ги плащат сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
Сестрите мигрират доста по-лесно... Вероятно това може да се подчертае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
С повечето съм съгласен, но не и с тази тиражирана масова емиграция на лекари. Преди да напишеш нещо такова, провери фактите - колко заявления за легализация на дипломи има, колко от тях фактически са заминали, има ли и завърнали се ( лично познавам такива ). Лекарите емигрират долу-горе и колкото всички останали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
В допълнение. Може би за да бъде стимулиран човек да внася в индивидуалната партида, трябва да има някакво данъчно стимулиране. То и сега първо се вадят осигуровките и после се приспада данъка.Тегленето на суми вероятно трябва да е свързано с плащането на данъците и вероятно някаква глоба в размер на 10% да кажем, ако не се ползва за здраве.Общо взето в тази част може доста да се дискутира, но и аз съм за личните партиди и малък процент солидарно осигуряване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Поздравления за Императора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още