IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система – доверие в кома

Дебатът ни за здравните вноски продължава - вижте предложенията на Димитър Неков - Императорът

10:59 | 15.08.12 г. 75
Здравната система – доверие в кома

Дебатът за неплащането на здравни вноски се точи с години. Едни не намират стимул да внасят, други просто се възползват от вноските на останалите. Днес ви представяме пет идеи на Димитър Неков - Императорът

Омагьосаният кръг, в който се лута здравната система от години, всъщност отдавна се е превърнал в спирала на смъртта, която води само и единствено надолу. Хора, умиращи поради неадекватна или въобще неполучена медицинска помощ, масово емигриращи лекари, затваряни болници, несправедливости при ползването на здравни услуги – и на фона на всичко това опитите на едно вбесяващо със своята некомпетентност правителство, което се опитва да принуди хората да плащат за една съмнителна и некачествена услуга със силови методи.

На фона на всички тези фактори липсата на доверие в здравната система и здравеопазването е най-естествената човешка реакция. Малцина са тези, готови да плащат доброволно за некачествена услуга и при положение, че ако им се наложи да я използват, ще бъдат принудени да плащат отново.

След като ежедневно виждаме как по медиите и в интернет нещастни „здравноосигурени” родители се молят като просяци за подкрепа, в опит да спасят живота на своето болно дете, няма как да не си зададем въпроса – къде отиват моите здравни осигуровки?

Както сме посочвали и друг път, проблемът е в явният законов дисбаланс между права и задължения. От една страна здравното осигуряване е формулирано като право в Конституцията, но пък според същия Основен закон всеки има право на медицинска помощ.

От гледна точка на първото чисто юридически пропадат всякакви опити на правителството за насилствено събиране на здравни осигуровки, било чрез забрана за продажба на частна собственост, било по още по-абсурден метод – чрез отнемане или неиздаване на лични документи – опити, доказващи единствено пълната некомпетентност и безсилието на управляващите.

Ясно е, че здравната система повече не може да се лута в бездната между правата и задълженията и тъй като никой не може да върви по две пътеки едновременно, трябва да бъде избран един-единствен път.

Или принудително събиране на здравни вноски от всички – включително държавни служители, пенсионери и роми (последните две прослойки – основен контингент на здравните заведения въпреки факта, че не плащат осигуровки) или по-справедливия вариант – премахване на задължителността на осигуряването, отказ от монопола на НЗОК и широко навлизане на частни здравноосигурителни фондове и здравно застраховане на базата на личната отговорност на всеки гражданин.

Няма нищо по-справедливо от тази лична отговорност. Щом един гражданин е пълнолетен, дееспособен и му се дава правото да избира управляващите страната, то той би трябвало да е достатъчно отговорен и към самия себе си и своето семейство – и никой не би трябвало да му отнема правото и задължението на тази отговорност.

Взаимоспомагателният елемент трябва да присъства, но само като второстепенен и надграждащ – единствено за случаите на тежки заболявания и сериозни злополуки, изискващи скъпо или продължително лечение. Вече имахме случаи да оповестим нашите идеи, но нека повторим основното:

- Създаване на частни здравноосигурителни  фондове под държавен контрол, ограничаващ се единствено до изразходването на набраните вноски.

- Лична  и наследяема здравна партида за всеки гражданин, с която той ще има право да се  разпорежда, включително да изтегля част от натрупаната сума.

- Свобода на вноските – по отношение на размер и периодичност. Всеки здравноосигурен да има право да внася по своята партида колкото и когато пожелае.

- Здравният фонд да инвестира част от набраните вноски на клиентите в изграждането на болници и закупуването на медицинска апаратура, така постепенно ще бъдат заменени и допълнени съществуващите държавни болници, които ще бъдат използвани като начална база.

- 20% от здравните вноски да бъдат насочвани към взаимоспомагателна партида на съответния фонд, до която ще имат съразмерен достъп осигурените във фонда.

- Други 5% от вноските – във взаимоспомагателна каса, обща за всички частни  фондове – последна защита за тези здравноосигурени, нуждаещи се от изключително скъпо лечение.

А неосигурените? Нека те плащат в брой при нужда или да разчитат на благотворителност, щом това е техният избор.


Какво е вашето мнение - как трябва да постъпи държавата, за да гарантира събираемост на вноските и достатъчно като количество и качество услуги на плащащите. Очакваме мненията ви на info@investor.bg в обем 400-600 думи!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 3 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Абсолютно правилен коментар. Щом един гражданин е пълнолетен, дееспособен и има правото да избира управляващите в страната, той трябва да си плаща здравноосигурителните и пенсионни вноски, да си плаща данъците, сметките за вода, парно, ток и т.н. В противен случай - да няма право да избира (в общия случай купени гласове) парламент и правителство, от които ще зависи моят стандарт. Това няма да бъде дискриминация, а справедливост и равнопоставеност. Може да се включи и фактор грамотност - четене и писане на български език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"уроците по данъчно-счетоводно законодателство не са за тук."------------------А уроците по конституционно право за тук ли са? Да си чувал, че в конституцията ни пише, че "Гражданите имат право на здравно осигуряване" (право, а не задължение)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Това не знам кой ще приеме като предложение, по ред причини/заетост, време, лична убеденост на база факти и/или видяно и прочие и прочие/. Да не говорим, че едва ли пък някой ще получи отчетите във точния вид, а отделно някой трябва и да ги консолидира и анализира. Ето ти един жокер. Има не много на брой фирми, които пишат софтуерите за ДКЦ, ОПЛ, лаборатории и зъболекари и трансфера на данни към НЗОК. Поне аз говоря от позицията на убеден на база видяно - в болници/бай ***/тука мога да кажа и как се прекарват неосигурените, дори в спешните кабинети и отделно прочетена малко информация/неофициално/ като разменени данни между НЗОК и разни "изпълнители", както ги наричаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Понякога "тънкостите" са ЖИЗНЕНО важни......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
По повод ясно-неясно и във връзка с 2-ри абзац от #50, попитай някой счетоводител около теб, к`во се случва когато някой има официални трудово-правни отношения, независимо дали по трудов договор или като самоосигуряващо лице/след като се подадат така наречените "единичка", "двойка" и "шестичка"/ и дали може "ако иска да се осигурява" и дали и как това после се събира. Че уроците по данъчно-счетоводно законодателство не са за тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Четвърто:"Болниците ще са пълни с бай ***"Омръзна ми да го слушам това! Предложих на Императора да съберем пари за да му платим и той да изиска отчетите на НЗОК (или на болниците) и да видим черно на бяло колко всъщност са разходите за лечение на неосигурени пациенти. Уви, оказа се, че Императора предпочита да говори общи приказки и да хвърля голословни твърдения вместо да ни докаже с числа, че е прав. Оказа се също, че няма и голям интерес към събиране на пари за такова начинание - към момента е подкрепено от десетина човека, за общо 150 лв. Ами да те попитам и теб - щом си толкова заинтересован, кажи колко пари искаш ти, за да свършиш тази работа (да изискаш отчетите на НЗОК и/или болниците и да покажеш от къде изтичат парите)? Хайде, след като няма достатъчно заинтересовани, може пък аз да се навия да платя всичко сам. Кажи искаш ли да свършиш тази работа и колко пари искаш за нея! П.П.Предложението е напълно сериозно и важи за всеки, който прояви интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Трето, казваш: "И не ми пробутвай как НЗОК, като държавна, ще плаща високи цени/каквито ще са вероятно на частните, по-добри болници/". С което (отново) показваш колко не си наясно със ситуацията. Защото НЗОК и В МОМЕНТА плаща високи цени на всички, вкл. и частни болници. Е, тънкостта е, че тия високи цени са само за определени дейности - част от клиничните пътеки са яко надценени, а други са подценени. Което е станало (както обикновено) защото лобито на кардиохирурзите е било по-силно от това на останалите лекари и затова техните (на кардиохирурзите) пътеки са от скъпи по-скъпи. Съответно има лекари с 5 (пет) цифрени месечни заплати, а има и такива с 3 (три) цифрени месечни заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Първо, в схемата от древен Китай ми хареса не толкова самата схема (вероятно неприложима в днешния значително по-сложен свят) колкото това, че в нея се вижда ясен принцип. Защото ние в момента (и не само) обсъждаме детайли без да сме наясно с фундаментални постановки. Което личи например от масовата, повсеместна и упорито втълпявана заблуда, че частната застраховка е нещо като лична сметка и не работи на солидарен принцип. А тя си работи точно на същия комунистически принцип - от всеки според способностите, на всеки според потребностите.Второ, относно осигуряването в НЗОК - ами масово разпространеното схващане е, че това осигуряване е задължително. Да, ама не е така - ако искаш не се осигурявай! Защо мислиш се мислят разни схеми (например да не можеш да купуваш/продаваш кола/имот ако не си си платил вноските в НЗОК) ако тези вноски са задължителни (като данъците)?! Ако бяха задъжителни просто НАП щеше да ги събира по общия ред и готово. Ама не е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
И след като ти харесва схемата от Древен Китай, какви са тия напъни в защита на НЗОК, не ми е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
По точка 1 и 2 ,ако имаш въпроси, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още