IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

42
rate up comment 7 rate down comment 15
georgi_shum
преди 9 години
Ххахаха :) Питах я:) Не ще :) Ама ще ни се наложи за няколко седмици да идем лятото, че имам малко работа там :)) А иначе прав си за закона за драматургията:) Руснак го е казал btw:) Ама не важи ли същия закон и за 45 000 ната руска армия съсредоточена в Ростовска област, с хиляди единици техника, която е на бойни учения там от 7-8 месеца:)? Или пак викаш Русия си е у тях и може.А Литва, Латвия и Естония, понеже са джудженца и са викнали САЩ у тях - за тях не може:)? Те нямат интереси и нямат право да ги бранят ?:) А и в крайна сметка нали Русия е могъща от 120 танка, няколко Брадлита, Хъмвита, хеликоптерчета и танкове ли се плаши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И да - руснаците си правят маневри в собствената държава, а янките по цяс вят. Обаче са се разкрачили като марсилска *** и рискуват да се разчекнат, като двете й дупки се съединят в една голяма... Хехе!Ще видим какви ще ги пееш и ти, и янките, когато китайците почнат да копат канала в Никарагуа, а Ортега покани отговарящите по договор за сигурността му руснаци да си направят едно съвместно учение под *** на Чичо Сам... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 4
someone
преди 9 години
До georgi_shumАбе хейтър, много си се възбудил нещо, ходи удари една бърза ножка и си лягай... айде марш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Тука голяма веселба пада :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
""""""Само заради един коментар днес заслужаваш да те заплюя мощно между очите - как не било ли по добре Русия да се настаняла на Балканите.. Това е национално предателство *** ***! Да си подариш родината на чужда страна.."""""Прочети внимателно написаното от мен, преди всякакво действие, което ще си има съответното противодействие!Намери, ако можеш Лисабонският договор и кажи България, държава ли е?Русия се борят за суверинитета си, и единствената подкрепа и ние да извоюване такъв, е ако Русия успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 11
georgi_shum
преди 9 години
Хаха ставаш все по жалка :)) За моето образование грижа не бери:) В пъти по добро е твоето:)) А и съм казал тук какво е :) Това, че ти си *** и бедна, си е изцяло твой проблем и твой порок :) И да ти кажа - вече аз наемам хора) От мен наемен работник повече не става :) Ама нищо, дано поне хонорара ти си струва. Ама едва ли:) *** Боленчо си го купи с две екскурзиики до Варадеро и Париж + редовни посещения в Москва:) Та ти си им излязла хилядократно по еФтино:) Аз във Варадеро съм живял 2 години като дете:) В Париж и Москва съм спрял да броя колко пъти съм бил:)) Поне по 10 имат :)) Тъй че ако някой иска да ме купи.. бая скъпо ще му изляза:)) Едва ли ще иска да се харчи толкова :)) хахах :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Аз пък тези 750 ги бях проспал... Начи работата е съвсем сериозна. Чувал съм още едно време един лаф с произход от театралните среди - закон в добрата драматургия: ако в първо действие на една пиеса на стената виси пушка, до края на пиесата тя трябва да гръмне!Обаче аз мисля, че сега янките ще натоварят напрежението около Украйна, но ще ударят първо в Сирия. Абе изобщо, започва се... И на мястото на жена ти щях да се прибирам в Новосибирск... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 15 rate down comment 4
pepe
преди 9 години
Имали право на учения - ок. Да изразят подкрепа за прибалтийските държави - ок, ама като поканения партньор стоварва повече техника от трита домакина взети заедно :), това прилича ако не на анексия, то на тотален диктат. Да не говорим за срока на тези учение - първоначално за 3 месеца :). Абе някой очевидно много го сърби, ама май ще му излезне накрая късмета да го начешат :). А колкото до онова заблуденото момченце дето ни праща в пенсионерския клуб - искам да му кажа, че пенсионери не мобилизират, ама виж момчетата над 18 (колкото по-млади по-добре) ще са първата смазка :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Великите сили никога не са ни оставяли на спокойствие!Никога!Как ли би реагирал днес Вазов на ситуацията в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
За образование ли те попитаха, когато те наеха?Май ти е ниско самочувствието точно на тази база!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още