IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 27 rate down comment 8
Hammer
преди 9 години
Въпреки че на пръв поглед действията на Русия и на НАТО изглеждат еднакви те носят различни съобщения. Мисля, че досега трябваше на всички да е станало ясно, че Русия не цели да започва война нито с Украйна, нито с НАТО (ако наистина искаше това досега отдавана да се е случило, възможности много). Когато Русия изпраща бомбардировачите си до ОК показва, че е готова да защитава интересите си. Точно така, да ги защитава. Защото не беше Русия държавата, която направи преврат до САЩ и не беше Русия тази, която опита да открадне военноморска база на САЩ. Не е и като НАТО да не се придвижваше все по-на изток след разпада на СССР (би ми било доста интересно да видя реакцията на Вашингтон, ако Русия беше започнала да присъединява всички държави около САЩ в ръководен от нея военен съюз, да излезе едностранно от споразумението, което забранява да се използват ядрени оръжия и да обяви съвсем открито, че планира да доставя ядрени оръжия в държавите около САЩ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Танковете са на една от страните в съюза, Съюза НЯМА общи танкове. 3 от 4те страни са гранични една с друга, 4 та не . 3те канят 4та да участва със свои сили и техника в учения заедно със сили и техника от 3те страни. Пак казвам на тяхна територия. Точка. Всяка страна, включително Русия има право на това. Но да обвинявате САЩ в двойни стандарти, а в същото време вие да проявявате такива.. говори зле за вас. Да не кажа мега зле. Направо жалкарски..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 13
georgi_shum
преди 9 години
@10 Тия мантри си ги ръси в пенсионерския клуб:) Там може и да хванат дикаш :) Пред мен не вървиш:) Само един пример, има и други но 1 стига :) Кой започна войната в Афганистан 1979 и как я завърши?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Русия не започва войни, тя само ги завършва!Известно е как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Мирише на война!Провокациите на американците не свършиха!Много момчета от американската армия нямат понятие, че отиват на война!Казва им се, че е учение, а се оказват на бойно поле!ББ и Плевналиев да си опичат акъла!Никакви бойни полета на земята на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 19
georgi_shum
преди 9 години
4 страни, членки на един съюз решават да правят военни маневри на собствена територия. Нещо нередно и опасно? Когато Русия праща стратегически бомбардоровачи покрай границите на ОК, Франция и т.н си е в реда на нещата, кагато Рудия до границата с Украйна и в Четно море прави военни маневри с десетки хиляди персонал и хиляди единици техника пак всичко е наред и няма никаква опасност са мира в Европа. А когато САЩ със 100 танка и 3000 души правят маневри с балтийските военни джуджета.. мира в Европа е под голяма заплаха така ли ?:)) Да използвам твоята лексика - "Та *** в двуличното, двустандартно ***" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 15
stefan-L
преди 9 години
само една батарея ракети Искандер може да превърне Латвия на помия и *** ! Няма си на представа тоя латвииски *** какъв таралеж си слага в гащите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
Longin
преди 9 години
Марш танкистовБроня крепка, и танки наши быстры, И наши люди мужества полны: В строю стоят советские танкисты - Своей великой Родины сыны. Гремя огнем, сверкая блеском стали Пойдут машины в яростный поход, Когда нас в бой пошлет товарищ Сталин И Ворошилов в бой нас поведет! Пусть помнит враг, укрывшийся в засаде Мы начеку, мы за врагом следим. ЧУЖОЙ земли мы НЕ ХОТИМ ни пяди, Но и своей вершка не отдадим. ...няма страшно, руските танкове са миролюбиви, и не нападат първи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 13
stefan-L
преди 9 години
Ами за танковете който пристигнаха на порт Бургас защо не пишете нищо господа журлисти на инвестор? Що криете от Българският народ че заради нашите продажни управляващи Плевньо Бойко Кунева Симеонов Първанов и Местан ставаме мишена за ракетите ИСКАНДЕР !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Мдаа... само преди дни Матю Пери написа в лондонския "Таймс" по адрес на изпълненията на Запада в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и Украйна: "Не започвай нещо, което не можеш да завършиш!"Янките не са доволни от повсеместното мазало навсякъде, което са натворили и сега започват да ръчкат и в Прибалтика! Последно помня да са прекарвали танкове преди войната в Ирак. Не знам колко работа ще им свършат тези сто танка, обаче каква беля могат да докарат на главата на цяла Европа, просто не е истина!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още