IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

72
rate up comment 11 rate down comment 9
Eon
преди 9 години
Момчета, защо Литва, Латвия и Естония са по-добре икономически от Беларус?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 8 rate down comment 7
Eon
преди 9 години
Момчета, защо Литва, Латвия и Естония са по-добре икономически от Беларус?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 18 rate down comment 7
niko333
преди 9 години
Те и в България неизпратиха само дето никой не пише за това! Танковете бяха разтоварени на порт Бургас преди няколко дни тайно вечерта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 16 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
""""""Американците създали компютър, който пресказвал бъдещето. Барак Обама решил да го попита: - Ще има ли трета световна война? - Да. - Ще я има ли Америка? - Да. ...- Мойте близки ще бъдат ли живи? - Да. - А аз ще бъда ли жив? - Да. Обама решил да си направи майтап и попитал: - А колко ще стува Кока-Колата след войната? - Тридесет и девет рубли.""""""""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Ето как изглеждаха и Харков и Одеса по време на мейдана - видно е и по байряцитефкъде искат да е Украйна. А що сега е тихо - на мен ми е неудобно да ти обяснявам... хехеhttps://m.youtube.com/watch?v=-yeC5Wi1-Wghttps://m.youtube.com/watch?v=s5o-gpsjV7cАйде пак сбогом... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Основното му в програмата му бе засилване на връзките с ЕС, но в съшото време и развитие на отношенията с Русия. Утре ще ти пратя и това да видиш. А партията му - да про руска бе, за нея се гласува главно в Донецка и Луганска област. По малко в Харковска и Одеска. В Харков що не им се получи опълчението ? Щото нямаат никаква подкрепа от населението. В Днепропетровск що също е мирно и тихо - а това е изцяло руско говорящ град, по голям от Донецк и истинското индустриално сърце на Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Уфф, нали съм ерген и нема кой да ме натири в кревата и пак загорехме с тебе... Айде лека и щипни рускинчето по дупето от мене... ;) хаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 6 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Тодоре стига бе човек! Десен сектор дори и в парламента не влязоха бе! Ако я нямаше анексията на Крим никой нямаше да им се връзва на глупостите! Тия *** щяха да ги изолират съвсем и да станат нашата Атака. Десен сектор бе идеалното оправдание на Путин и перфектното му пропагандно оръжие. Сега в Славянск и Краматорск що никой не пречи на хората да говорят руски бе ? нали си фен на тубата и ти - отвори и гледай? Що хората там не шат и да чуват за опълченците ? Гледах клип от Славянск от декември някъде.. 100ти души се бяха събрали да искат събаряне на паметник на Ленин. Говореха на чист руски. Паметника се хвърли да го брани едни дядо, който също говореше на чист руски. Дойдоха няколко милиционера и пак на чист руски разгониха мирно и тихо всички. Ще го намеря утре и ще ти го пратя! Че го гледах от лаптопа в офиса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И като си я чел, не прочете ли основното му послание за промяна на курса към сближаване с Русия? Не е ли Партията на регионите проруската партия в Украйна и кои всъщност региони представлява основно? За какъ ЕС ми плещиш? Янукович се опита да се прави на Лукашенко и с тези пируети да изнудва Путин и почти успя, ама "хитрата сврака с двата крака"! Беха го нагласили янките на черджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И вече писах - само гледай, ако по някакво чудо се закрепи мир в Украйна, схкаква бясна скорост ще се разпадне по шевовете! Тази държава досега е съществувала само благодарение на Русия - до скоро от кражби и дотации, а сега от войната. Спре ли войната, край с Украйна! Но това никой няма да допусне! Поне американците няма да го допуснат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още