IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

32
rate up comment 5 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Пише ли в статията, това което съм казал. *** отговор моля? Да или Не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 13
georgi_shum
преди 9 години
хаха :) Едно лице сме в мокрите ти фантазии:)) Аз не съм анонимен *** *** като теб при това си и безполова и пак повтарям изключително *** - само да питам поне средно образование имаш ли ? Ясно съм казал, кой съм, как се казвам и с какво се занимавам. За разлика от теб. Всичко може да се провери. Тъй че не на мене тия гнусна. бедна и *** душикче. Само заради един коментар днес заслужаваш да те заплюя мощно между очите - как не било ли по добре Русия да се настаняла на Балканите.. Това е национално предателство *** ***! Да си подариш родината на чужда страна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 7
Longin
преди 9 години
На руските воиниО, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!Желали би вас да прегърнеми тоз път сърдечно, горещо.Но взорът ви свети зловещо...Как ръце сега да разгърнем?О, руси! Аз друг път ви славяхза подвиг велик и чудесен,високо ви лкът поставяхвъв мойта душа, в мойта песен!Вий НЯКОГА знаме Христоворазвяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим (не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно по любим я ния.За тоз кумир ние се биеми с чужд, и със близък упорнои няма ний врат да превиемпред никакво иго позорно!О, колко ви, братя, жалея!О, как би желал, братя клети,свобода и вам и за неякат нас да живейте и ***!1916
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 19 rate down comment 7
Hammer
преди 9 години
А иначе като се връщаме за събития от втората световна война....дали просто така случайно пропускаш да споменеш, че точно Русия усеща заплахата от нацистка Германия, много преди въпросния съюз с Германия и нападението над Полша. Не беше ли пак Запада този, който не само че не се вслуша в предупрежденията на Русия, но и дори беше поощрил разширяването на Германия на изток? Какво по-добро от това Германия да нападне Русия, евентуално...но сметките излязоха криви..преди преврата в Украйна Русия също предупреди Запада да не се меси. Западът отново не се вслуша в съвета и отново допусна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Кажи в същите времена , какво е поведението на другите велики сили и тогава може да има разговор.Плюс, това са предъвкани неща, А ти си отговори на себе си, кой вдигна в чест на загиналите толкова много паметници!Определено не е държавата! Вярвам на дядо си и на историятам която не се пише по учебниците.А тия охлюви, дето ни тикат към война, си заслужават съдбата, съболезнования!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Човекът и ти сте еднакво лице, за пол не твърдя, по всяка вероятност, безполов!Да не мислиш, че не ви е ясна схемата!По всички форуми, задава се въпрос и някой тича да му отговаря!Тактиката, да се вържете някой да ви отговаря за нещо, за което и три ракии са малко!И аз съм агресор, когато посягат на най-скъпото ми, какво, да сложа глава на дръвника!Поздрави на СП и НТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Ти си сляп и не можеш да четеш. САЩ изпращат общо 750 единици техника ( в това число - танкове, бронирани машини Брадли, хеликоптери, хъмвита и други + 3000 военнослужещи на съвместни военни учения с въоръжените сили на Литва, Латвия и Естония. Ученията ще продължат 3 месеца. Това е написано в статията. Ако не можеш да четеш и да разбираш елементарен текст.. проблема не е мой приятелю... Да ти посоча ли точния ред в статията, където е написано това? Не съм го цитирал. но мисля съм го препредал правилно и достоверно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 10
Longin
преди 9 години
"Точно, както на времето нашите деди не са имали подкрепа от запада за да се освободим, и надеждата е била в Русия."я си помисли защо Иван Вазов - отявлен русофил и общественик, живял в десетки различни градове и в Русия включително - края на живота си пише стихотворение ПРОТИВ Русия?? след като като по-млад има не едно и две стихотворения в прослава на Русия... ЗАЩО?? Как и защо зрял човек стига до такова решение и такъв АКТ.... а и защо стихотворението беше крито от нас 45 години до 1989 ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Като си помисля, какво направиха американците в Сирия, какво говорят за Асад!И само там ли?Откъде се намериха толкова *** в България?Да започнем с ББ и Станишев!Хвани единия удари другия.И двамата с невероятно его.Такива пудели им трябват на финансовите акули.Вържат по една панделка на опашките на пуделчетата и те въртят опашчици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 13
georgi_shum
преди 9 години
Господи колко си ***!!!!! Ама наистина си ***!!! Като няма кво да кажеш почваш с малоумията и съвсем ставаш за смях!!! Човека ти казва - 1939г. Хитлер и Сталин са съюзници. Заедно нападат и анексират Полша. Т.е СССР/Русия е агресор. 1939 СССР напада Финландия. С цената на много жертви, превзема и анексира към 1/3 от територията на Финландия. т.е СССР/Русия пак е агресор. Три примера, които ти оборват малоумната мантра, че Русия война на почвата. А ти като типични *** кифла (макар, че едва ли си и дори кифла, по скоро мекица) почваш да ръсиш още по големи малоумия за банки и т.н... Е нямам думи. Това, ако не е малоумие и дебилизъм не знам кое е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още