IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

62
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Имам прекрасна - чел съм му я! Прочети я и ти! имам я в нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
#65 едва ли :)) за изненадите де :) Ако слушам форумните войнствени путинофили - долара още миналата година трябваше да се с срутил Рублата да е със златно покритие и всички да и се кланят..Путин вече трябваше да си плацика крачетата на брега на Атлантика, златото трябваше да е $2000 ( според Недоразумението страхо) и куп куп други неща..Чудеса в днешно време стават рядко:) Ако стават, стават с много, ама адски много пари :) Русия няма толкова. САЩ може и да нямат (според теб и да вземат заеми).. но както пак ти сам си казвал са в позиция да си напечатат колкото им трябват :)) и да им ги вземат навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ти имаш ли идея кой гласува за Янукович и каква беше предизборната му програма? С какво се различаваше от тази на Тимошенко и Юшченко?Май само си дрънкаш ей така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
#58 *** ти си много интересен човик бре! А какво да прави? Да гледа как Правия сектор вкарва с гьостериците неколко милиона руснаци в правия път? Това там са руснаци бре, човече! Ако не беше Путин, а Жириновски, досега знаеш ли какво щеше да е останало от "Героям слова!"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Издишаш! Украйна нямаше интерес от Митническия съюз. За Ен ти път ти го повтарям Янукович сам настояваше и дейно работеше в продължение на години за споразумението за асоцииране с ЕС! САМ се натискаше САМ! Същото споразумение, което после под зверски натиск от Путин отказа да подпише и взриви половината страна. и Киев Украйна имаше интерес да мост между ЕС и Русия. Путин не. Путин си я искаше само при него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
#54 Ми аз кво да виждам и да вярвам - те го обявиха официално миналата година, когато Путин беше на латино-тур и се отби в Никарагуа.#56 Таз година ще видим кой какво иска и какво може да си позволи... хехе! Може да има изненади...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Мен ако питаш - в крайна сметка, по добре да се разцепи вече, Ако така ще спрат да гинат толкова хора в сърцето на Европа, да се цепи. Донбас в Русия (но това което си владеят към момента) Другото да се оправя. В НАТО е ЕС - за където се класират, След 20 г ще се види, коя част от бивша Украйна е по добре. Но съм сигурен, че първия ,който ще изреве срещу такъв сценарии е именно Путин :) Та руснаците дори отказват да влязат миро опазващи сили на ООН да контролират примирието по линията на стълкновение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Путин има интерес от мирна Украйна в Митническия съюз, както Беларус. Янките имат интерес от война в Украйна, която да разсипе политически и икономически Русия. Украйна има интерес да е с Русия, но никой не я пита! Хохлите просто ги нае^баха по най-гнусния начин - никой никога не е мислел сериозно да ги прибира нито в НАТО, нито в ЕС!!! Всичко беше цирк, за да изкарат *** с маските по улиците и да запалят на Путин ***! И успяха! Сега остава да видим какво още са замислили стратезите, щото нещо в Европа май взеха да се събуждат и точно като руски пияница след запой се оглеждат и викат: "Ну, а что мы сделали, а?! Что мы натворили?!" хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Кой е казал. че Украйна ще се натресе? Украйна искаше да се асоциира. И ако един ден отговори на условията тогава да влезе. Путин не даде :) Уплаши го нещо явно. :) Искаше си я насила в пародията евразийски съюз :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Бози като цитирания от теб филм не гледам. сори. Ако не искаш да говоря за теб и да ти давам класификации - избягвай и ти да правиш същото:) Истината е че си заблуден - говориш за неща, който не разбираш и за които се информираш от конспиративни клипчета в Ютюб или още по конспиративни книжки и сайтчета. Ако искаш истината - чети книги, чети различни източници - даже чети повече източници от противниковия на теб лагер. Формирай ясни и обективни критерии за оценка на събития и факти от миналото и настоящето и не вярвай сляпо на тезата, която ти е най на сърце.. така може и да се стигне до истината.. Но със сигурност няма да стигнеш като ръсиш едни и същи несвързани конспиративни глупости по сайтовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още