IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

87
rate up comment 34 rate down comment 8
data
преди 9 години
Ето ти един атлас : http://***.euratlas.net/history/europe/1300/index.htmlще ти е интересно щом харесваш историята :) цъкай си по години и виж на кой къде са му границите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 32 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
аз съм живял малко в Лондон и да ти кажа, че голяма част от битовите им вещи са адски различни от нашите и са местно производство. Това прави ли ги изостанали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 32 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
Ти нещо не схващаш-не е ако, то това ще стане. Щото Мави е прав за нещо-ако не е тоя газ от някъде трябва да дойде алтернатива. Такава, на тоя етап няма! И кой ще диктува условията тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 33 rate down comment 8
data
преди 9 години
не ползвам космически ракети ми в ежедневието си ни в бизнеса си - явно за това не съм разбрал :) Ша взема мерки - обещавам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 33 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
На 72 - добре, ще я задържа и ще видим..Но пак ти казам. Ако Русия ( или респективно Турция) искат да продават руски газ в Европа по това направление.. не могат без нас:) Т.е пак ще трябва да ни кихат.. А без да продават на Европа.. целия проект губи смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 33 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
Айде бе, така ли си спомняш нещата:)За мен почват 2004та мисля беше Оранжевата революция. Янукович май не си му чел предизборната платформа. Щото той говори за политика от типа на Финландия, но по-обърната към Русия. Свери си данните, щото не ми се говори за нещо, което с едно търсене в гугъл може да се докаже обратното.Освен това-и Русия от много време има партньорство с НАТО и участва в учения и т.н. Кво променя това?А ти не знаеш каква помощ указва САЩ. Не си там и можеш само да спекулираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 34 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
на 70 - точно това искам да кажа и аз, но дори да се върнат на нивата от 2008- пак ще се много спорни такива колосални проекти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 34 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
Ако отидеш в Казахстан сигурно ще е обратното, по повод на вещите. Но не говоря за това-ако са толкова зле, що все още изстрелват американски астронавти с руски ракети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 33 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
тука за 69 ти. За мен това в Украйна го почна Русия. Или поне тя е по виновна. Тя започна още от август 2013 тормоз над Украйна за да я откаже от ЕС и да я привлече в нейния съюз. Не забравяй,че Янукович, бе този който работи и настояваше за споразумението за асоцииране, но руснаците целенасоче и умишлено го смазаха и отказаха. И това предизвика цялата дандания в западните части и в Киев, където хората определено са прозападно настроени, и дори много от тях да говоят руски, не са имат за руснаци.. От там нататък - пак на базата на риалполитикс-а САЩ видя възможност и се възпозва. Мантрите,че щатите искали база там не ги приемам - няма нито пряко, нито косвено доказателство, че това е така. Украйна от много време има партньорство с НАТО, участва в него мисии и никога до сега не е искала членство, нито пък са им предлагали такова. Дори и сега, САЩ не смеят да им оказват реална военна помощ нито с оръжие ното дори с по сериозно оборудване..Дори финансово не ги подпомагат сериозно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 32 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
И от къде трябваше да мина, според теб, ако иска да заобиколи Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още