IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отмени таксата за производителите на ток от вятър и слънце*

Делото в институцията беше заведено от президента Росен Плевнелиев

14:47 | 31.07.14 г. 174
Конституционният съд отмени таксата за производителите на ток от вятър и слънце*

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна новата такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце, която беше въведена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, съобщават от КС.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на сайта на институцията по-късно през деня. То е подкрепено от 10

конституционни съдии.

Таксата беше определена на 20% от приходите на производителите на енергията от вятър и слънце.

Делото в Конституционния съд беше заведено от президента Росен Плевнелиев.

Правителството в оставка планираше да замени таксата с друга, ако съдът я отмени. Управляващите очакваха от тази такса в бюджета да влязат 150 млн. лева. Така и не стана ясно за какво щяха да се използват тези приходи.

Председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова коментира пред Investor.bg, че е удовлетворена от решението. "Конституционният съд възстановява и затвърждава върховенството на закона като неотменим принцип в енергетиката", коментира тя.

По думите и решението отправя "мощно послание" към всички инвеститори, че в България се гарантира стабилна инвестиционна среда и неприкосновеността на договорите е неотменим принцип.

По думите на Русенова досега от производителите на енергия от вятър и слънце са събрани над 100 млн. лева. Това е довело до закриване на работни места и отлив на инвестиции от сектора.

Русенова обясни, че от бранша ще настояват тези пари да се ползват като социални помощи за енергийно бедните домакинства още през този зимен сезон.

* Актуализирано с позицията на председателя на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

101
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Рико, с огромни услия се опитвам да запазядобрия тон. АЗ не работя като консултант, не работя в сферта на ВЕИ или свързаните с нея. Казвал съм, тук - питай Календара примерно, шото с него сме водили разговор тогава, че имам производсто на бързо оборотни стоки - внасям суровина, преработвам до продука, който правя и продавам. При мен, са идвали (преди години) хора,които познавам и които са ме помолили да ги консултирам, как да си изготвят бизнес плана, как да си сменят предназначението на земята, как да си осъщетвят сделката по закупуване транспорт и митническо оформление на вноса на оборудването. За тази консултация, са ми заплатили съответна сума. Сега ясно ли е? И зашо и ти се правиш на ***. Колко пъти да кажа и на какъв език да го напиша. че не съм ЗА тези цени и условия за ВЕИ? Но съм против ТАЗИ сътворена простотия да се опрявя с друга простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Китай има най много инсталирани ВЕИ като мощност - и те явно са в далаверата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Италия-ще им излезе по-скъпо да развие ядрена технология, Испания-те не харчат милиарди, те просто си усвояват пустините, които не им носят една стотинка; Германия-както казах-те според мен са на българската схема. Нали не смятаме, че щом е в Централна Европа, значи не се краде:) И да знаеш-на Германия не им липсва морската пехота-тя си е още там:)Мнението ми да не се смята за про или анти ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Сега разбрах - ти си, така да се каже, консултант на дребно. Един вид доставчик. Или закупчик. Правил си сметки на ниво "бакалийка" без да гледаш или се интересуваш как (пагубно!) дейността на тази "бакалийка" (и подобните й) се отразява на цялата НИ икономика. За теб е положително, че няколко работни места (явно и твоето) били създадени и изобщо не те интересува, че всички останали ще платят скъпо и прескъпо за това и че това дърпа назад цялата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 9 години
Ми , няма как това да са причините да изхарчиш едни доста милиарди :) Една страна да се ушие - разбирам , *** това много страна много нещо . Едно нещо ги обединява - липсата на американската морска пехота и руски газови залежи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Италия-щото нямат АЕЦИспания-щото имат огромни необработваеми площиГермания-според мен щото е като в БГ-някой ги краде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 9 години
Дани , прав си с изчисленията и данните към настоящия момент ! Обаче - не отчиташ факта че соларната енергия има най голям потенциал да вдигане на EROI от всички други енегроизточници към момента . И още нещо - задавал ли си си въпроса защо го правят страни като Германия , Испания , Италия ( остави Бг) ? Ще ти кажа моето мнение - след като поскъпне ( или поевтинее ) до равновесната си цена слънчевата енергия изчерпва инфлационният си потенциал :) Демек - няма как арабелите да ти спретната нова петролна криза в стил 70-те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Значи нервя се вече. Кажи ме Рико, къде в постовете тук съм казвал, че съм на ТИ с техническите параметри на панелите? Дадох една проста констатация , която явно и ти подкрепяш. Къде съм казал, че ВЕИ са по енергиино ефективни от други източници, къде съм ги определял за алтернатива на петрол, въглиша и т.н.Къде съм им сравнявал или определял коефициените на преобразуване и т.н Все неща, за които Професора ме напада? Къде? Особенно след като на нялолко пъти обяснявам, че имам в предвид чисто финасова ефективност. И още повече, изрично обяхних за КАКВО съм консултирал. ти пак ми се обясняваш. Боже господи - вие български език не разбирате ли бре хора. Или си мислите, че консултацията по един проек е само техническа ? Или че един човек е специалист по всичко и консултира по всичко... Боже господи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
То голямо писане сте му дръпнали - не ходите ли на плаж , не пиете ли бира ? :):)Та по темата - прави впечатление че никой не се съобразява с времевия хоризонт . Демек - всеки който е писал е прав в определена перспектива . За това и не е хубаво да се нападате така лично . Ще поевтинеели соларната енергия - да разбира се , но след 10, 15, 20 г. За момента силиция като че ли си по изчерпи потенциала :) В краткосрочен план ще го отнесем ли всички - и още как :( Дали си струва да отнесем плувката ? Може би - соларната енергия дава определена независимост в енергийно отношение на малките страни който нямат армия от самолетоносачи или огромна територия с нефтени и газови залежи . Къде е опасността - вноса на енергоносители в платежния баланс да бъде заменен от вноса на соларни панели ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"Твърдя само, че панелите с годините с станали по ефективни и по евтини и че за бозримо бъдеще тенденденцията ще се запази"--------------Е то това не е нужно човек да е бил консултант по такива проекти за да го твърди. Дани само илюстрира що за консултант си след като явно НЕ си на "ти" с числата и параметрите на панелите.А за КС - да, така е - дори и да работеше, на правителството щеше да му е нужно време за да реагира, но все пак, като не работи е 100% сигурно, че няма да може да реагира. Т.е. сигурното си е сигурно. Най-малкото, ако правителството беше действащо можеше журналистите да му поставят този въпрос и то все нещо трябваше да отговори. А така - след като доста време няма да има кой да реагира - ни правителство, ни парламент, темата може по-лесно да бъде забравена и потулена. Защото да повторя - КС с месеци не предприе нищо по въпроса, а реагира чак и точно сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още