IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отмени таксата за производителите на ток от вятър и слънце*

Делото в институцията беше заведено от президента Росен Плевнелиев

14:47 | 31.07.14 г. 174
Конституционният съд отмени таксата за производителите на ток от вятър и слънце*

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна новата такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце, която беше въведена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, съобщават от КС.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на сайта на институцията по-късно през деня. То е подкрепено от 10

конституционни съдии.

Таксата беше определена на 20% от приходите на производителите на енергията от вятър и слънце.

Делото в Конституционния съд беше заведено от президента Росен Плевнелиев.

Правителството в оставка планираше да замени таксата с друга, ако съдът я отмени. Управляващите очакваха от тази такса в бюджета да влязат 150 млн. лева. Така и не стана ясно за какво щяха да се използват тези приходи.

Председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова коментира пред Investor.bg, че е удовлетворена от решението. "Конституционният съд възстановява и затвърждава върховенството на закона като неотменим принцип в енергетиката", коментира тя.

По думите и решението отправя "мощно послание" към всички инвеститори, че в България се гарантира стабилна инвестиционна среда и неприкосновеността на договорите е неотменим принцип.

По думите на Русенова досега от производителите на енергия от вятър и слънце са събрани над 100 млн. лева. Това е довело до закриване на работни места и отлив на инвестиции от сектора.

Русенова обясни, че от бранша ще настояват тези пари да се ползват като социални помощи за енергийно бедните домакинства още през този зимен сезон.

* Актуализирано с позицията на председателя на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

91
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
И още нещо и ти ли не разбираш значението нс думите примерни и илюстративни? А що се отнася за КС, извинявай но не искам да повярвам, че умишлено е търсена интрига. Дори и правителството да работеше още, след това решение, щяха да са им нужни седмици, ако не и месеци за да узмислят и прокарат нещо друго. А и щеше да им е нужен и парламент. Ако въобще намерят нещо. Както се случи с таксата за достъп въеедена от ГЕРБ иотново отменена от КС..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Така за последен път и за тебе и за Професора. Един проект има техническа/инжинерна, строителна, финансофо икономическа част, административна част. Аз съм бил консултант по икономическата, по дадени ми технически параметри. Т.е помагал съм им в разработването на бизнес план, по закупването, организирането на доставките на оборудване , митнически процедури и т.н. В нито един момент под тази тема или свързани с нея не съм коментирал технически параметри. Нито пък съм спорил за тях с Професора или съм правил изводите, които ми приписва. Твърдя само, че панелите с годините с станали по ефективни и по евтини и че за бозримо бъдеще тенденденцията ще се запази. Което е факт. .. Не знам Професора кво е заковал. закова се по простащина според мвн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Относно действията на КС: - правителството подава оставка на 23 юли;- на следващия ден - 24 юли, КС насрочва дата за вземане на решение по делото за таксата за ВЕИ;- на 30 юли правителството провежда последното си заседание;- на следващия ден - 31 юли, КС решава да отмени таксата;Извод: КС е чакал ден по ден правителството да НЕ може да реагира за да вземе въпросното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Ще извиняваш, ама ако числата на Дани са точни (което изглежда е така), тук той те закова. Не за друго, а защото каза, че си бил консултант за изграждане на соларни паркове. А е недопустимо един консултант да обърка мощността на панелите двадесетина пъти. Това е все едно един автомобилен консултант да каже, че средната мощност на масовите автомобили е 2`000 конски сили при положение, че тя е около 100 конски сили. Ами той веднага олеква като консултант....Е, освен разбира се, ако ти не си консултирал цвета на боята на оградата на въпросните паркове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
....." с цел да покажат. че ефективността на панелите през годините се подобрява, като цената им пада, а от там и ефективността на инвестицията нараства" :).. забравил съм да напиша последна дума :)) Това за да не ме цитираш пак ПРОФЕСОРЕ :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
С *** не споря. А си *** защо не можеш да схванеш, осмислиш и осъзнаеш значението на думите примерен и илюстративен. Ако все още не си разбрал посочени от мен цифри за примерни и илюстративни с цел да покажат. че ефективността на панелите през годините се подобрява, като цената им пада, а от там и ефективността на инвестицията.В нито един момент не съм твърдял колко е максимума на производството им, максималната ефективност на преобразуване и т.н. Ти си цитирай цифрите и си мисли, че си мега умен.Доказаваш се като поредния застаряващ хейтър и *** като други пишещи тук. Даже по начин на писане, структуриране на постове, използвани изразни средства много ми приличаш на едни друг пишещ тук - МАВИ-то, но какво и да е.Остани си съ здраве и аман от застаряващи, ***, но ВСЕЗНАЕЩИ хейтъри - цитатори в тоя сайт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 6 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Гоше " ...производствен капацитет от 5 кв/ч на квадрат при оптимални условия" Е ТОТАЛНА ПРОСТОТИЯ бе мили ! Я обесни КАК панел с 1 м площ ще произведе 5 кВт на час при положение че слънцето доставя 1 кВт на 1 м площ ?Гоше чети бе пич. А на професоре се обиждахме в ТРЕТИ КЛАС първият срок ха ха ха ....The maximum theoretically possible conversion efficiency for sunlight is 86% due to the entropy of the photons emitted by the sun's surface.However, solar cells operate as quantum energy conversion devices, and are therefore subject to the "thermodynamic efficiency limit".The Shockley-Queisser limit for the efficiency of a single-junction solar cell under unconcentrated sunlight is 34%.Crystalline silicon devices are approaching the theoretical limiting efficiency of 29.4%Бегай на седенката на СЕЛО да разправяш на бабите тия фантасмагории дето ги надруса тука ха ха ха,,,писал съм го и преди :АМАН ОТ ШАФЙОРИ НА ТАКСИТА ВЪВ ФОРУМ ЗА ИКОНОМИКА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Не мисля, че се излагам и че пиша простотии, и. Но няма да споря с теб, безсмислено е. Както казах цифрите който съм дам за напълно примерни и илюстративни, а ти пак цитираш пасаж, който представя нещата другояче. Искаш да ми кажеш че ефективността на панелите от 10-15 год е една и съща и не е не претърпяла никаква промяна, че цената им не е спаднала ??? Добре. така да е, няма да споря с теб ПРОФЕСОРЕ Ти не се излагай.. да ми отговаряш вече.Измести съвсем дискусията, приписваш ми думи и изводи, които не съм правил и обиждащ вадейки мои цитати от контекста, по начин, които ти изнася. Не ти прави чест, и показва що за стока си. Дани Дани,, професоре, професоре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Абе Гоше не искам да те обиждам , ама ти не спираш да го правиш за своя сметка !СТИГА СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ БЕ ЧОВЕЧЕ ! Ясно е че НИЩО не разбираш !At the equator, the Sun provides approximately 1000 watts per square meter on Earth's surface.Гоше на екватора слънцето доставя 1 кВ на час КАПИШ ?!? При ефективност на технологията до около 30% ( това е и макс на силиция ) това прави 300 ВАТА на час бе мили за квадрат панел !!! КАК МОЖЕ ТАКА ДА СЕ ИЗЛАГАШ ? Да пишеш откровенни ПРОСТОТИИ от рода на : " ...През 2007-2008 на пазара се предлагаха панели на цена 100 лв на кеадрат и производствен капацитет от 5 кв/ч на квадрат при оптимални условия. Сега се предлагат панели на цена 80 лв и с капацитет от 6-7 кв/ч при същите условия. Гоше Гошееее .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Дани, продължаваш да ми преписваш, думи който не съм казвал и изводи, който не съм правил.От физика признавам, че не разбирам и никога не съм твърдял че.За пореден път обяснявам. и давам нагледан пример с примерни цифри. През 2007-2008 на пазара се предлагаха панели на цена 100 лв на кеадрат и производствен капацитет от 5 кв/ч на квадрат при оптимални условия. Сега се предлагат панели на цена 80 лв и с капацитет от 6-7 кв/ч при същите условия. При запазване на същите ИЗКУСТВЕНИ, НЕПАЗАРНИ изкупни цени на тази енергия -подмяната на панелите, няма ли да повиши ефективността на вложения финансов ресурс?При положение, че панела е само част от разходите за изграждане? И пак те питам къде съм писал или твърдял че ВЕИ за алтернатива на петрола, въглищата или атома? Или че ефективноста им измерена през вложената енергия и получената е по добра ?Аз лично измервам ефективността и ползата от дадена инвестиция в пари. Ти ако го правиш в енергия.. ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още