IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отмени таксата за производителите на ток от вятър и слънце*

Делото в институцията беше заведено от президента Росен Плевнелиев

14:47 | 31.07.14 г. 174
Конституционният съд отмени таксата за производителите на ток от вятър и слънце*

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна новата такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце, която беше въведена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, съобщават от КС.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на сайта на институцията по-късно през деня. То е подкрепено от 10

конституционни съдии.

Таксата беше определена на 20% от приходите на производителите на енергията от вятър и слънце.

Делото в Конституционния съд беше заведено от президента Росен Плевнелиев.

Правителството в оставка планираше да замени таксата с друга, ако съдът я отмени. Управляващите очакваха от тази такса в бюджета да влязат 150 млн. лева. Така и не стана ясно за какво щяха да се използват тези приходи.

Председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова коментира пред Investor.bg, че е удовлетворена от решението. "Конституционният съд възстановява и затвърждава върховенството на закона като неотменим принцип в енергетиката", коментира тя.

По думите и решението отправя "мощно послание" към всички инвеститори, че в България се гарантира стабилна инвестиционна среда и неприкосновеността на договорите е неотменим принцип.

По думите на Русенова досега от производителите на енергия от вятър и слънце са събрани над 100 млн. лева. Това е довело до закриване на работни места и отлив на инвестиции от сектора.

Русенова обясни, че от бранша ще настояват тези пари да се ползват като социални помощи за енергийно бедните домакинства още през този зимен сезон.

* Актуализирано с позицията на председателя на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

81
rate up comment 4 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Гоше ама ти май хабер си немаш от ситуацията ? Оплете се като ПИУЕ в кълчища. ха ха ха " .. А енергията от тях неизменно ще става по евтина като (производствен разход) за в бъдеще......не разбрах как нещо ще стане по-еффтино при положение, че е производно на друго такова дето САМО ЩЕ ПОСКЪПВА ?!? Ти май от физика си немаш хал хабер.Уффф то тука ИКОНОМИСТИ спорят ха ха ха ..... Това колко СТРУВА нещо измерено в ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ - НАРЕЧЕНА ПАРИ за материялният свят около нас НИЩО, АМА НИЩО НЕ ЗНАЧИ мили !!! ВАЖНО е само колко енергия си вложил и колко такава ще си върнеш ( ако изобщо върнеш нещо ) ха ха ха...та за това ти писах за EROI.Ако не разбра да поясня. Според испанците ЕНЕРГИЯТА вложена в построяването на соларен парк ( сумирано ) се "връща" двойно за период...тука да удариме барабаните......за 15 години ! Ха ха ха... или казано просто като за икономист БЕЗ ЕФТИН ПЕТРОЛ И ВЪГЛИЩА тези паркове НЕМОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ камо ли да са алтернатива или спасение за простолюдието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
По ефективност драги, и под нарастваща такава имам в предвид само и единствено финансова такава, при сегашните условия ! Което потвърждаваш и ти, наричайки я грабеж. Ако не е така, досега да са фалирали и проблема да е решен от само себе си. В един от последните си постове съм казал, че съм смятал този закон и цени за лудост още при приемането му. А енергията от тях неизменно ще става по евтина като (производствен разход) за в бъдеще, което при запазване на сегашните условия неизменно ще направи инвестицията в тях финансово по ефективна. За това съм казвал, че пътя е - преговори и умерен държавен натиск за намаляване на цените! Ясно? Сладурко? Подкрепям теза ти, че тази енергия трябва да отиде към пазарни цени, но поне според мен трябва да стане по плавно..за не убием покрай мутрите и доста невинни хора, които просто си вадят хляба там. Но твърденията ти , че ВЕИ за грабеж и измама са ми малко крайни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 4 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха ОБИЧАМ сладури като тебе.Знаеш ли кофтито на форума е, че с ГЛУПОСТИТЕ ДЕТО СИ ГИ ПИСАЛ ОСТАВАТ мили ха ха ха...Та да видим сега :ПОСТ 67: " ...Казвам само, че добри или лоши тези хора са създали работни места. А ефективността на повечето соларни паркове специално, дори и сега е доста добра, а за в бъдеще ще става още по добра, заради напредъка в технологиите. За вятърните е нещо различно - там повечето в момента са доста неефективни поради ред причини." ПОСТ 53: " ...но ВЕИ имат за мен огромно предимство - за в бъдеше енергията от тях ще става все по евтина и ефективна, за разлика от всеки друг източник."Работните места дето са "създали" тези хора са ЛИШИЛИ ОТ РАБОТА в ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДРУГИ ХОРА , капиш. Лошото е че мутрите винаги преиграват и като вирус ( ама от най-гадните, като този дето върлува сега в Африка ) убиват приемнока си !ВЕИ са ИЗМАМА ! Законите за задължителното им ползване са озаконен ГРАБЕЖ ! Който иска ВЕИ ок, ноооо на ПАЗАРНИ цени .....Аре че е късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Моля избягвай умалителни и саркастични и обидни обръщения без да си разбрал какво имам в предвид и без да си се опитал да обориш някого, с по учитив тон. Някъде да си видял да цитирам EORI коефициенти или да казвам, че соларните такива са по добри от други? Или пък че ВЕИ-та са алтернатива на петрола ? Казвам, че не тези централи със закон са им създадени условия и цени, при които на базата на вложения финансов ресурс за изграждането им е осигурена доста добра възвращаемост на инвестиция и добра печалба. Ако не беше така нямаше да имаме проблемите, които имаме в момента и всичкия тоя шум нямаше да го има. И пак ми посочи, къде съм нарекъл инвеститорите ДОБРИ? И на теб да обясня щото явно не си разбрал - защитавам простата теза, че да поправяме щетите причинени от един закон, като го нарушаваме него или конституцията е простотия. Сега ясно ли е Даненце ? мухахахха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Гоше стига си писал ОТКРОВЕННИ ГЛУПОСТИ за соларните паркове !Преди известно време излезе книга на двама испанци за ефективността на соларните паркове в ИСПАНИЯ - забележи държава с почти идеални условия!Та там Гоше хората доказват, че EROI на соларните паркове е ПОД 2 !!!!Соларните паркове са ИЗМАМА ЗА МАСИТЕ ! ЗАБЛУДА за да не задават НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА БЕЗ ЕФФФТИН ПЕТРОЛ !За справка EROI на етанола от царевица ( друга алтернатива ха ха ха ) е 0.9 - 1.1 ...муаахааа.... или ветърните мелници около 15 , Нооооооо като не духа го духа ме ..ха ха ха ....Аааа, Гоше за илюстрация петрола в арабия 70-90 EROI. Изобщо живота такъв какъвто го познавате е НЕМИСЛИМ без EROI < от 15-20.Ха сега пак ни разкави за ДОБРИТЕ "инвеститори " в соларни паркове и РАБОТНИТЕ МЕСТА ДЕТО СЪЗДАВАТ ..муахааааа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Относно ГЕРБ - може би, казвам - може би, да се каже ГЕРБ е неточно обобщение. Спомням си, че по това време беше сменен Трайчо Трайков така че допускам, че не ГЕРБ, а Трайков е допуснал инсталирането на тези мощности. Така излиза, че ГЕРБ е бил пробит през Трайков. Но ако е така, не виждам лошо да излязат и да го кажат. Нали уж си признават грешките?! Но те не го правят, а шикалкавят - закона бил приет от предишните и не знам какви ли не още оправдания. Обаче това са си само оправдания, които, понеже са голословни, ги нареждат в една редица с БСП и ДПС. Добре известната редица "всички са маскари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Относно КС - доколкото знам, той няма никакви срокове, в които да е длъжен да реагира. И това, че реагира точно сега е много показателно - както беше чакал няколко месеца, можеше да изчака и още някой и друг месец. Да, ама не! Сега ще потърся кога точно са насрочили датата на днешното заседание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
ГЕРБ били намалили цени?! Дааа бе - обаче чак след като допуснаха инсталирането на много над планираните мощности по старите високи цени! Така че недей да ги защитаваш - и те са вътре заедно с БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Е тук вече е нещо различно!. Да странно ми е! Но пак ти казвам, не мисля, че обявяването на решението днес е умишлено търсена интрига. Иначе още когато приемаха тези цени и закон преди години съм изказвал мнение, че това е лудост и предполага огромни злоупотреби. А иначе мисля, че обръчи от фирми около всички партии (но най вече около БСП и ДПС) имат интерес от това положение. Затова не се намира и ефективно решение. И друго - - единственото правителство, което намали цените на ВЕИ енергията( и то на два пъти) използвайки вратички в закона ( мисля, че беше че има ЕС директива за мин, и средна цена, а първите цени бяха доста над тях) е това на ГЕРБ.Първите цени бяха в диапазона 700 -780 лв/мгвч според мощността на централа. Сегашните са доста по ниски.. ( не се сещам точно колко, ще проверя и ще пиша) но по спомен мисля бяха около 450 -500 лв..Нашата роля като общество е да принудим политиците да намерят законно решение, не да поощряваме нарушение на закона, дори и да изглежда морално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
странно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още