IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

“Южен поток” може да бъде съобразен с европейското законодателство?

Преди второ четене могат да отпаднат текстовете, които ограничават включването на трета страна в морската част на газопровода, смята Рамадан Аталай от ДПС

22:14 | 29.05.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
“Южен поток” може да бъде съобразен с европейското законодателство?

Според депутати от управляващото мнозинство има вариант да бъдат спазени евродирективите и проектът “Южен поток” да бъде спасен, съобщава БНТ.  

От ДПС и левицата са готови да ревизират спорните текстове в Закона за енергетика преди окончателното му приемане, според които само руски доставчици могат да използват тръбата в морската й част, като се отчетат препоръките от Брюксел.

От опозицията призоваха левицата да изтегли всички текстове от проектозакона, които противоречат на европейското изискване за диверсифициране на газовите доставки. Според опозицията разделянето на “Южен поток” на морска и сухоземна част и въвеждането на понятието “морски газопровод” е опит да се заобиколи европейското законодателство, като подводната част изкуствено се вади извън територията на ЕС.

“Трябва да бъдат изтеглени предложенията на двамата депутати от БСП с промените  в Закона за енергетика. Ние това сме го предложили между първо и второ четене, така че просто трябва да се приемат нашите предложения", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

От опозицията се обявиха и против собствеността на тръбата да бъде само на “Газпром”.

“За да няма конфликт на интереси, собствеността на тръбата не може да бъде на един определен производител на газ, както и тарифите не могат да бъдат определяни също от заинтересована страна – в случая производител на газ. Те трябва да бъдат определяни от независим регулатор”, каза още Добрев.

От управляващото мнозинство са готови да направят определени законодателни отстъпки в интерес на проекта, като се съобразят с изискванията на Брюксел.

"Между първо и второ четене ще се намери изход от създалата се ситуация, като отпаднат онези текстове, които ограничават включването на трета страна в тръбопровода по морската част”, заяви Рамадан Аталай, депутат от ДПС.

Според депутата от Коалиция за България Таско Ерменков обаче принципът е следният: "Определяме откъде започва “Южен поток” и докъде се простира, без да нарушаваме каквото и да е било изискване на европейското законодателство и гарантираме, че от там от където започва да действа европейското право ние ще се съобразяваме с него. Това ще бъде нашият подход”.

Ако всички пречки пред Южен поток бъдат преодолени, строителството на българската част стартира тази година. То ще се извърши от консорциум между руската “Стройтрансгаз” и българското обединение “Газпроект юг”.

Руската компания е с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са “Волга груп” на Генадий Тимченко с 63% и “Газпромбанк” с 20%. Тимченко е шестият най-богат човек в Русия със състояние от 15.3 млрд. долара.

В “Газпроект юг” акционери са 5 от най-големите български строителни компании. Любопитното е, че те ще работят с близо 400 фирми -подизпълнители. Предвижда се в рамките на проекта да бъдат ангажирани над 7 хиляди  души.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

35
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
къде ги тия доставчици:)))) Да ти повтарям ли пак-Иран няма да продаде на ЕС именно заради геополитиката си, Азърбайджан отряза Набуко. Та-къде ги? ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
firstcmt
преди 10 години
Явно си наясно в детайли с договора м/у Русия и Китай!!! Само, че слуховете са, че Русия ще доставя на $250, ане на $350. И какво лошо има към тази тръба да имат възможност и други доставчици да се включват. Това е интереса ни - да има конкурентен принцип, за да получиш най-доброто. Свери си календара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Много точно си схаванал проблема! Да трябва да прецакаме отношенията си с ЕДИНСТВЕНИЯТ ни доставчик на газ и да ги заменим с отношенията с няколко доставчици на газ! Това е националният интерес на България за да не се окажем един ден в позицията на Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
добре-какви са ни геополитическите интереси? И какви са интересите на националната ни сигурност? Да прецакаме отношенията си с единственият(ама ЕДИНСТВЕНИЯТ) ни доставчик на газ и то само щото някоя друга държава има геополитически интереси ли? Ти една книга поне за геополитика прочел ли си? Искаш ли да изброявам аз колко и кои съм чел? И там какви изводи се налагат? Че не можеш да смесваш идеологията и интересите(Кисинджър в "Дипломацията" и в "За Китай") или че глобализацията е повече в медиите от колкото при обикновеният народ(Паскал Бонифас в "Съвременната геополитика"), та да не прекаляваме с *** на чужди *** щото не се знае да няма скоро обратният процес на деглобализиране и да се чудим какво да правим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Не твърдя, че западни компании също не корумпират, но в случая освен за пари става дума и за геополитически интереси и национална сигурност! Едно е да поръчаш с подправена обществена поръчка 100 мерцедеса, друго е да направиш цялата си икономика зависима от една агресивно настроена чужда държава! Първото е просто кражба, а второто е национално предателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Тупане, Китай купува на $350 и излиза, че целият свят, ама абсолютно всички които внасят газ купуват на горе-долу една цена от $300-400 според това колко потребяват, дали тръбата е тяхна и т.н. Русия ни монополизира поради една много проста причина-само те искат наистина да ни строят тръби. Трябва да си много *** да искаш да вкарваш газ по тръба която не съществува. А като прочетеш за танкерите на Япония(в тоя сайт има статия) ще разбереш, че газа ще поскъпне доста над 400 ако сменим тръбата с тия танкери. Иран имам огромни съмнения, че ще иска да продава на ЕС поради щото не ни се кефи-щото ги натискаме за тяхната ядрена програма. Те си продават на Китай и до колкото знам Индия и си ги устройва това. Азербайджан отказа да ни даде газ на нас само преди няколко месеца ти още ги дъвчиш. И в Китай ли има рубладжии???Капиш, илитератче? 1. Къде е конфликта на интереси? По определение!!!2. Колко плащаме ние с линк3. Колко плащат другите държави в ЕС отново с линк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 10 години
Да ти кажа честно аз не харесвам руснаците с техните имперски напъни , но това за корумпирането дет си го написал издиша . Корумпирането е доста масова практика както се оказа и в компании от рода на Mercedes-Benz , Siemens и т.н. . Има доста публикации в нета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Европа купува с пъти по големи количества газ от колкото евентуално Китай ще купува, а и тръбите до Европа са много по къси! Ако Китай купува на 300-350 долара Европа би трябвало да получава газта на поне 20-30% по ниска цена, но поради разни продажни национални политици, Русия добре ни връзва със северни и южни потоци, които е монополизирала!Ако бече толкова нереално да се доставя газ от Азербайджан и Иран по Южен поток, какви са тези напъни на Газпром и техните корумпирани представители в европейските правителства да се запази монополът им върху Южен поток! Нека пуснат и алтернативни доставчици, а на тях като не им изгодно няма да доставят!Рубладжии за съжаление има не само в България, а дори и в Германия, като Герхард Шрьодер...Москва корумпира европейските политици и се опитва по всякакъв начин да спре единната европейска енергийна политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
да знаеш-букмарквам си тая страница, довечера ще се заровя в темите за газопровода между Китай и Русия и ще те направя дармадан ако там си казвал, че Китай са излъгали руснаците с цената от $350
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
ми аз да ти кажа, до колкото съм чел ние купуваме около $400. Ако е така не се чувствам прецакан. Кво да искаме повече от тая цена? Ние купуваме за бог да прости, не строим инфраструктура, само чакаме да лапаме. Еми-нормално е да плащаме малко повече от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още