IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Южен поток” може да бъде съобразен с европейското законодателство?

Преди второ четене могат да отпаднат текстовете, които ограничават включването на трета страна в морската част на газопровода, смята Рамадан Аталай от ДПС

22:14 | 29.05.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
“Южен поток” може да бъде съобразен с европейското законодателство?

Според депутати от управляващото мнозинство има вариант да бъдат спазени евродирективите и проектът “Южен поток” да бъде спасен, съобщава БНТ.  

От ДПС и левицата са готови да ревизират спорните текстове в Закона за енергетика преди окончателното му приемане, според които само руски доставчици могат да използват тръбата в морската й част, като се отчетат препоръките от Брюксел.

От опозицията призоваха левицата да изтегли всички текстове от проектозакона, които противоречат на европейското изискване за диверсифициране на газовите доставки. Според опозицията разделянето на “Южен поток” на морска и сухоземна част и въвеждането на понятието “морски газопровод” е опит да се заобиколи европейското законодателство, като подводната част изкуствено се вади извън територията на ЕС.

“Трябва да бъдат изтеглени предложенията на двамата депутати от БСП с промените  в Закона за енергетика. Ние това сме го предложили между първо и второ четене, така че просто трябва да се приемат нашите предложения", заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

От опозицията се обявиха и против собствеността на тръбата да бъде само на “Газпром”.

“За да няма конфликт на интереси, собствеността на тръбата не може да бъде на един определен производител на газ, както и тарифите не могат да бъдат определяни също от заинтересована страна – в случая производител на газ. Те трябва да бъдат определяни от независим регулатор”, каза още Добрев.

От управляващото мнозинство са готови да направят определени законодателни отстъпки в интерес на проекта, като се съобразят с изискванията на Брюксел.

"Между първо и второ четене ще се намери изход от създалата се ситуация, като отпаднат онези текстове, които ограничават включването на трета страна в тръбопровода по морската част”, заяви Рамадан Аталай, депутат от ДПС.

Според депутата от Коалиция за България Таско Ерменков обаче принципът е следният: "Определяме откъде започва “Южен поток” и докъде се простира, без да нарушаваме каквото и да е било изискване на европейското законодателство и гарантираме, че от там от където започва да действа европейското право ние ще се съобразяваме с него. Това ще бъде нашият подход”.

Ако всички пречки пред Южен поток бъдат преодолени, строителството на българската част стартира тази година. То ще се извърши от консорциум между руската “Стройтрансгаз” и българското обединение “Газпроект юг”.

Руската компания е с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са “Волга груп” на Генадий Тимченко с 63% и “Газпромбанк” с 20%. Тимченко е шестият най-богат човек в Русия със състояние от 15.3 млрд. долара.

В “Газпроект юг” акционери са 5 от най-големите български строителни компании. Любопитното е, че те ще работят с близо 400 фирми -подизпълнители. Предвижда се в рамките на проекта да бъдат ангажирани над 7 хиляди  души.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още