IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър е злоупотребил с власт или със служебно положение

16:26 | 30.04.13 г. 83
Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение. Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"не знам-или отиди си измий очите или престани да плещиш глупости:)" Да речем че си прав! Посочи ми алтернативата щом смяташ че плещя глупости !? :)...Кажи ...за кого да гласуваме и защо? Аз лично не съм партиен и с две ръце ще гласувам за по добра алтернатива.:).. Та кажи ми я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
пак със съжаление ще те поправя:Да запалим по една свещ за България с мълчание.Бог да прости тази държава, която така и не можа да стане държава, Територия с няколко племена - българското, *** и турското. въпреки опитите на някои индивиди да загърбят различията и да преминат в едно голямо племе, единствено българите решиха, че нямат нужда от племе и могат да се оправят по единично. Жалко, защото бяха най-голямото от 3-те племена. Нищо, природния баланс си върши работата и от най-голямото станха изчезващо. Тъпите им кратуни така и не разбраха, че света се променя и сам война вече не е войн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Скъпи Сини камъне! Основната борба, която трябва да направим, е СЕГА, ПРЕДИ изборите. Защо да чакаме каруцата да се обърне, че после пак да се борим, да оправяме, да се чудим как да изгоним /поредните или същите?/ негодници? Абе не ви ли омръзна, първо да ви правят на ***, а после, да търчите да се оплаквате?Шашава история, шашави хора, ***. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 0
Черкезов
преди 11 години
Бас ловя че си от петрич, напекло те е днес! Взимай студен душ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Предстои да меся хляб, козунак, не искам да нося лоши мисли в себе си. Не мога и не искам.Гласувайте така, както ви казва съвестта.Моят глас срещу нечий друг вероятно. Отново започваме от нулата!Думите станаха отровни! Да запалим по една свещ за България с мълчание.За доброто на България! А след 12 май, никой не може да ни отнеме възможността да искаме и да се борим за това, за което трябва!Весели празници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
не знам-или отиди си измий очите или престани да плещиш глупости:)От това което каза излиза, че-ГЕРБ трябва да бъдат преизбрани(защото са без алтернатива), но на практика са същите като предишните.И относно това кой колко е крал-медала отива при ББ, можеш да си сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Велик хумор вадиш, Дохтуре, на моменти.А какво е най-добре да вземе ГЕРБ ? Ами, да вземе, че да се махне. Ще се получи чудесна новина, вЕрвай ми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 10
Черкезов
преди 11 години
Може ли да си толкова зле!!Ако ГЕРБ не вземе власта отново край с България!Ще ни яхнат Турците и Руснаците!!Засрами се безсрамнико
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 11 години
Мушморок, не съм ти чел изцяло простоиите, и това, което казвам е факт- цялата наша фирма ще гласува ПРОТИВ Герб, цялото ми семейство също, родителите ми-също, част от познатите ми-също! Палачинката, за последният месец се обърна, момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 4
Сините камъни
преди 11 години
Тоя, който е писал минус на молитвата, да вземе поне да я прочете! Тя е за България! За родината ни!Какво казваш с минуса си, подлецо интернетен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още