IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър е злоупотребил с власт или със служебно положение

16:26 | 30.04.13 г. 83
Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение. Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Интерес буди скоростта с която прокуратурата реагира! :D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Разбира се че и в ГЕРБ има далавераджии /къде няма? / ! И ще има! Няма как, някой добрал се до пост да не се изкуши! Разликата е в отношението към тях в различните партии. А това говори много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Ето ти други скандали - Галерия, където имаше доказано подслушване на журналисти, Лияни...." Кой разреши строежа върху дюните,всичко това стана със съгласието на власта." Ами поинтересувай се ! :) То се изписа много, просто трябва да се прочете.Изобщо поинтересувай се какви /чии/ хора и на какви постове преобладават в съдебната система! за 3.5 години къщичка ще ти е трудно да построиш /от-до/ камо ли да почистиш и устроиш държава. ..." Бойко Борисов идваше на власт с огромни обещания как щял да вдигне икономиката" ... и тук не си прав! България се представяше добре на фона на останалите държави в Евросъюза! Погледни движението на рейтингите и разните му други статистики! Погледни и сравни и при Станишев! И за какво е лъгал Бойко? Просто не му стигна времето. Мислиш ли че Станишев и сие му постилат червен килим да постига успехи? ..и т.н Няма да ми стигне мястото а и доста е писано през времето! Разбира се че има какво да се желае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 11 години
Довършват Цецо - Ухото с нов, кинжален удар: Подготвя се ново дело срещу Цветанов за подкуп в големи размери- http://afera.bg/mishena/42441.htmlСрещу Цветан Цветанов е в процес на образуване ново дело за подкуп в особено големи размери. Прокуратурата още мълчи за предстоящото ново обвинение, което със сигурност Цветанов ще получи. Според източниците ни тече усилена проверка и наказателното производство е пред стартиране. Случаят е особено тежък и касае подкуп в особено големи размери.Междувременно, АФЕРА разкри, че със сигурност през бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров от определени лица са искани 20 000 000 евро, но са им били отказани. Източниците на АФЕРА още са истински изненадани, предвид знаковостта на изнудваните лица, как Флоров и Цветанов даже още са живи.Работата по новото дело срещу Цветанов за подкуп още се държи в тайна от прокуратурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Май няма да му е за последно.Високопоставени брилянтни източници на АФЕРА довериха, че срещу Цветан Цветанов е в процес на образуване ново дело за подкуп в особено големи размери. Прокуратурата още мълчи за предстоящото ново обвинение, което със сигурност Цветанов ще получи. Според източниците ни тече усилена проверка и наказателното производство е пред стартиране. Случаят е особено тежък и касае подкуп в особено големи размери.Междувременно, АФЕРА разкри, че със сигурност през бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров от определени лица са искани 20 000 000 евро, но са им били отказани. Източниците на АФЕРА още са истински изненадани, предвид знаковостта на изнудваните лица, как Флоров и Цветанов даже още са живи.Работата по новото дело срещу Цветанов за подкуп още се държи в тайна от прокуратурата.Както се казва на час по лъжичка.Afera.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 1
prectical
преди 11 години
Бойко Борисов 3,5 години се оправдаваше с финансовата криза, но ми е чудно как 10 пъти по-слабо развити от нас страни я преодоляха без никакви проблеми.Борисов ни превърна в прошляците на Европа.Вместо да имаме самочувствието на бяла държава,където и да отидем по Европа се срамуваме,че просим пари.Съсипаха над 100 000 предприятия и над 400 000 официално безработни.А по мой дани неофициално беработните са над 750 хиляди.По времето на ГЕРБ всеки един пазар е наводнен с *** продаващи контрабандни цигари без страх даже от полицията, която явно ги покровителства. Наглоста на тези хора няма край.Само в една банка се държат над 50 процента от парите на държавните фирми и Бойко Борисов дори не помисля да ги махне от там видиш ли банката фалира.А на същият този собственик на банка му беше предоставена и цифровизацята и после министър Московски гледа и се обяснява като теле в железница,че не знае кой е собственика.По-голямо безочие и безобразия не съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 1
prectical
преди 11 години
Аз няма да ти кажа коя е по-добрата алтернатива,но ще ти изложа няколко факти за това управление.Бойко Борисов идваше на власт с огромни обещания как щял да вдигне икономиката, да покаже всички далавери на тройната коалиция, да прекъсне далаверите и да създаде електроно правителство.Защо Борисов и хората му през целят мандат не показаха и не разкриха нито една далавера на тройната коалиция освен за доган хидроинжинера.3,5 години Бойко Борисов и Мирослав Найденов най нагло ни гледаха в очите и ни лъгаха ,че не се води корупционо дело срещу Найденов.Знаеш ли с колко процента се е увеличило развитието на ел. правителство по време на това управление с 10 %, а при тройната коалиция беше 26%. При управлението на Борисов нямаше заменки както при тройната ламя, но ако знаеш какви далавери варти Лиляна Павлова с земя, игрите на БСП ще са като детска игра. Кой разреши строежа върху дюните,всичко това стана със съгласието на власта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
...всички тези циркове са за да ви накарат да отидете пред урните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
1.ако гласуваш - подкрепяш всички до един, които сега се кокорят по телевизора. Гласувайки изобщо означава, че си съгласен със системата.2.ако гласуваш с невалидна бюлетина - генерираш изборна активност => 1. Също така невалидния глас има шанс да се преброи "правилно" като се обяви малък процент невалидни, та всеки гласувал по този начин да си мисли, че той е изключението. 3.негласувайки е единствения начин да кажеш че не харесваш нито едно от предложенията. А след изборите ако/като не сте доволни, ще сте с най-чиста съвест да излезете на протест, понеже е нямало за кого да гласувате.Искам да кажа че трябва да се гласува само "ЗА", а не за "по-малко зло" или пък да ползвате Витков за протестен вот. Само избори които са без подкрепа могат да променят изборния закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Това е с което разполагаме като елит. :) При ГЕРБ видях резултати. И при БСП съм видял! Ти също. Е..!? Какво ни оставиха БСП когато мандата беше изцяло техен /при Виденов/? И.... какво всъщност чухме от СРС-тата? Чухме това което е било от десетилетия! Просто преди не сме го чували така публично. Такива са правилата на играта в БГ за съжаление! Не казвам, че трябва да е така , но е така! Но .... всъщност изясни ли се вината на Цветанов по тия скандали напоследък? Има ли присъда? А имаше ли за Станишев? А ще има ли за следващите? Необходимо ли е да си чул речника на Пикасо за да му харесаш картините или да не ги харесаш? Следиш ли ми мисълта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още