IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър е злоупотребил с власт или със служебно положение

16:26 | 30.04.13 г. 83
Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение. Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Е..!? ... Грейт Уол еми ето ти един пример какви инвеститори ни трябват! И ..при кое правителство стъпи той тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
първо-нападки нямам срещу теб. Имам лично мнение-разбирам на 100%, какво си написал и на 101% не съм съгласен с него(за да съм честен-вярно смятам, че си или слепец, или платец, или глупец-надявам се на слепец). Аз не смятам, че трябва да имаме големи чуждестранни инвеститори, но това е друга тема-Грейт Уол за теб ако е малък инвеститор-за мен не е, ето ти един по-отдавна-Либхер. Инвеститорите се боят от рекета на ББ-смяташ, че на запад всички пари са бели ли? А фирмите-например Калиакра-погледни къде са били производствените точки и къде са сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
.."създаде държавна фирма която да добива нефт и газ от черно море,Делян Добрев се хвали как е дал на концесия на ТОТАЛ блок за МИЛЯРДИ, а ние ще получим скромните 30 процента." Защото пректикал за това са нужни технологии освен желание и воля. Защото има и известен риск за инвеститора които никак не е малък! 30 процента изобщо не са малко. Провери за колко предишните правителства дадоха златото и не само на Австралийците и ще ти стане ясно защо Добрев отчита това за успех! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Оставям настрана опитите да пеиначиш написаното от мен и личните нападки защото съм сигурен че разбираш написаното правилно. :DСега .. "първи път от десетилетие-фирмите взеха да се изнасят от тук, вместо да идват-което, направо не мога да го повярвам." ти наясно ли си какви са тези фирми за които споменаваш? А предполагаш ли защо за толкова години от 89 насам нямаме големи стратегически ориентирани към производство чуждестранни инвеститори? А дали изобщо тези които смяташ за ЧУЖДЕСТРАННИ инвеститори са наистина чуждестранни!? Защо има толкова много БГ пари в офшорки имайки предвид мащабите на икономиката ни!? От какво се боят да инвестират в родината си? Защо намират честите проверки за спъващи евентуалния им бизнес тук? Дали не е заради произхода на тези пари? Дали затова намират ГЕРБ за вредни за "развитието" си? А защо например вместо да ги държат по сметки тук и там не инвестират в производство да речем в ГЕРМАНИЯ след като тука има толкова лоша конюнктура за тях?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
прав си с една корекция-в Бг имаме протекции за зем. производители, но само за едрите:) Дребен производител-две слаби години поред и е чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 8 rate down comment 0
prectical
преди 11 години
Нито един инвеститор няма да дойде.Няма инвеститор който би искал да бъде подслушван и после срещу него да се използват компромати и да бъде изнудван. Относно политиката на ГЕРБ, вместо да се създаде държавна фирма която да добива нефт и газ от черно море,Делян Добрев се хвали как е дал на концесия на ТОТАЛ блок за МИЛЯРДИ, а ние ще получим скромните 30 процента.Наскоро ми попадна някаква новина с Израел как са открили огромно находище на газ.Те няма да дадът на концесия а ще сключат договр с американска фирма и приходите ще са 70 или 80 процента за държавата,другото за частника.Но управлението на Борисов ни направи роби на запада.Защо ние нямаме протекционалистична политика каквата имат Франция за земеделските продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
въобще, цялата тая работа-да е Бойко, за да не е Тройната коалиция...Така гласуваха за Царя на по предните избори. А защо да не е тройната коалиция-не, че е било по-зле, ами за да не са "турци и комунисти на власт"(цитирам един бакш, оня ден ми развиваше тая теория. А защо да не са турци и...социалисти(щото то комунисти няма)-от '44та ни грабят едните(една баба вчера се обясняваше в Часът на Милен Цветков-отишла на църква после я били линчували-разбирай-унижили публично, за това ги мразела), а другите 5 века са ни грабили. И едното и другото не е икономическа, даже не е и политическа причина. А за хора с повече от две мозъчни клетки не би било никаква причина. Което пак казвам-не ме прави нито от едните, нито от другите. Просто смятам, че от всичките злини най-лошата е ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а относно инерцията-за 7 години се сменя начина на мислене. Не съм го измислил аз-ползвам го наготово. За такъв интервал се брои едно поколение. Т.е. за 3,5 години трябва наполовина да се е извървял пътя-ти така ли мислиш, че е станало? И колкото да те коригирам-'97, '44, '89...ето ти примери как рязко и внезапно се е променяла посоката на движение. И понеже осмислен съм бил(донякъде) само '97, ще ти разкажа за тогава-единият ден има мутри с бухалки по улиците, след 3-4 месеца няма(какво, защо, къде, как-не ме интересува). Та явно тая работа е повече въпрос на желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
не бе, не си гербер-никак даже, само ги защитаваш сляпо и на всяка цена:) Но като се замисля-бъди какъвто искаш-то това е хубавото да си с леви разбирания(като мен)-харесваш разнообразието.Да почна за реализацията-разрешителните са дадени, когато ББ беше кмет-след като си преписва Южната дъга е хубаво да му препишем и моловете(макар, че Парадайс примерно почна при Фандъкова), въпреки, че той има много по-малко заслуги за Южна дъга, от колкото за моловете. Германия се възползва от силното си производство, за да дръпне напред. Ние не се възползвахме от добрата си данъчна политика и ниските си заплати-за първи път от десетилетие-фирмите взеха да се изнасят от тук, вместо да идват-което, направо не мога да го повярвам. Симпатизирай им още-за първи път няма ни един инвеститор, който да дойде. С изключение на китайците-които веднага след като обявиха стъпването им тук, им натириха местният партньор в девета глуха. Защо стана така според теб? И колко нови инвеститора ще дойдат по този начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Изобщо отчиташ ли инерцията в живота на държавата? Тя не е лека кола като седнеш зад волана и да смениш от раз посоката на движение!? И кораб даже не е! Това е много сложен организъм и всеки процес изисква технологично време! То..това време.... със сигурност не е 3.5 години! ;)..така си мисля аз де :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още