IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър е злоупотребил с власт или със служебно положение

16:26 | 30.04.13 г. 83
Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение. Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 10 rate down comment 5
Сините камъни
преди 11 години
Нека отговоря за последно, защото градината ми наистина има нужда от мотика , а е време за разсада!Да се спори в ефир в общи линии е безмислено.В ефир се правят внушения. Напускайки страната, моето семейство закри три фирми, преди писах две, а сега се сетих, че две работиха, а една беше само регистрирана. Миналата година се пререгистрираха фирмите и се обяви изведнъж, че незнам си колко хиляди малки бизнеси били затворени. В тия хиляди са и моите три плюс хилядите, които затвориха моловете. Щото като има мол до *** ти, ти кой си?Така, че нека не говорим за логика. Днес си мислех, че ако Станишев, да не дава Господ, вземе властта и управлява по същия начин с компромати, майка плаче! А за молитвата, много моля, не си правете гаргара! Колко от пишещите във форума са копали за последно?А аз лично снощи по тъмно още работех в градината. Което не ми пречи да си паля свещичка на иконата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 7
hellwitch
преди 11 години
Само нека уточним, че повдигнато обвинение за престъпление не означава доказано такова.Прокуратурата се превърна в основен инструмент на предизборната борба и е много жалко, че много хора ще се подведат по тези компромати.Бойко бил мутра, а ЦЦ милиционер - е добро утро. Те си бяха такива и преди 10г. Какво всички се правят на изненадани. Или са изненадани от пиперливия език на ББ. Че той винаги такива ги е ръсел(*** и т.н.)Въпроса е кой какво прави - да фирмите на ББ строят, но го правят за разлика от тези на 3-ната ламя. Да пенсии, образование и здравеопазването са зле, но поне евро средствата бяха отпушени и има светлина в края на тунела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Е да ама другите *** директно обещават да ми бръкнат в джоба и да дадат още пари на ***.Не мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 9
Pyramid
преди 11 години
Два поста по-долу, казваш, че ще гласуваш за ГРБ, щото..."няма за кой".*** си логиката, ако те разбирам, наистина. Ще рече, виждаш, че са ***, ЗНАЕШ, че са *** и ...СЪЗНАТЕЛНО, ще гласуваш за ***? А после, такива хора току пищят, че държавата била скапана, щото /едни други, забележи!/ били я крали.Крали ...преди "нашите". Какви "наши" са, за Бога, такива субекти?Аз, ако не знам, за кого да гласувам, или НЕ гласувам, или пускам невалидна бюлетина. ТАКА Е ЧЕСТНО. А за молитвите...Какво искаше лозето? Милитва или мотика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Странно, аз писах че не познавам един човек около себе си да гласува за БСП, и ти сега ми го връщаш, като че ли са твои думи. Не връваш калем, моето момче. Ако занеш, какво е калем!А за разгром, уви разгромът е за България.Прочети старата молитва, която пуснах преди часове и се успокой!За мен щеше да е по-интересно прокуратурата да сезира доклада на Сугарев за Станишев, но защо ли това не се случи! Райков го каза добре! Държава ще има и след 12 май. И някои го забравят!След като демокрацията дойде със списание Плейбой, какво да очакваме от нея!И пак те моля, не цитирай чужди думи за свои, не хващат дикиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 14
deBill
преди 11 години
винаги съм гласувал за Костов обаче сега вече ме амбицираха да гласувам за Герб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 5
Nikodim
преди 11 години
Кенефът на ББ се подслушва, а отходните места в *** махала са оставен неподслушани !Странно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 7
SS-23
преди 11 години
Ти може да гласуваш за пИдала, но азо около себе си НЕ познавам, човек, който ще пусне за Буда- нито познати, нито роднини, нито някой от фирмата! нито един! На 12 май ще има тотален разгром на Герб, дето никой не го е сънувал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
Сините камъни
преди 11 години
Молитва за Отечеството и народа ниПреблагий и всевишний Боже, Господарю на цялата земя и Царю на всички народи!Пред Твоята всемогъща власт и пред възвишения Твой престол ние се прекланяме и смирено Те молим милостиво да погледнеш на нашето Отечество и на нашия народ.Помогни, Боже наш, да се събере целият ни народ в единството на нашата народност и на православната вяра, та напълно обединени да служим на Тебе за слава, на себе си за спасение и за полза на нашето Отечество.Нека, Господи, бъде честита и славна тая земя, в която видяхме светлина и живот, в която отраснахме и където от Твоята благодетелна ръка приехме толкова милости и благодеяния. Нека ни бъде мил и драг народът, към който принадлежим и в чиито съдбини участвуваме.Благослови, Господи, нашето Отечество, за да процъфтява в него правата вяра, християнският напредък и благосъстояние.Дай, Боже, на управниците на нашето Отечество мъдрост, светъл ум и чиста съвест, добросърдечие и правдолюбие, за да ни водят в пътя на родната правда, истината и прогреса.Вдъхни, Боже, на поданиците в нашата страна да обичат управниците и началниците, като зачитат тяхната власт, да изпълняват законите и когато стане нужда, дори живота си да дадат за вярата и Отечеството.Дай, Боже, нашето Отечество да е винаги щастливо в благополучие и благосъстояние. Благослови в него стопанството. Направи да напредват добрите научни знания, изкуствата, занаятите, всеки труд и всяко благородно, духовно и веществено, творческо начинание. Пази нивите ни от неплодородие. Надари ни с добро лято и дай ни всичко да успява.Пази ни, Боже, от врагове и неприятели, от войни, от мор и глад. Дай на всички ни мир и съгласие. Пази ни от омраза и несговорчивост, от свади и раздори. Внуши, Боже, в сърцата на всички ни дух на истина и на крепка и деловита любов към всичко, що е за полза и щастие на нашата земя, Отечество и народ.И тъй, като служим на Тебе вярно и като се обичаме братски помежду си, да те славим во веки, всевишни и вечни Господи!Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 4
bertram
преди 11 години
само да го сложат в килия с някой интЕлегентен *** дето мо'е да го е.е, а мо'е и да не го е'еЦецо и Бойко пропускат много тънкия момент - ако искаш хората ти да те уважават и пазят..трябва да ги уважаваш и пазиш и ти. Практиката на ББ и ЦЦ е , когато някоя схема се издъни да хвърлят някой бушон на вълците и те да са света вода ненапита... да...ама не... като видяха какво се случва с колегите им...хората започнаха да говорят пред прокуратурата.така или иначе на вскичи им е писнало от вифаджията и пожарникаря, защото те искат всичко, но само за себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още