IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър е злоупотребил с власт или със служебно положение

16:26 | 30.04.13 г. 83
Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение бившият вътрешен министър в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление.

Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение. Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спира наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Наказателното производство е спряно, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветан Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Софийската градска прокуратура вече повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване. Прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 19 rate down comment 8
SS-23
преди 11 години
С ГЕРБ е свършено!Но не трябва да спираме до тук! Аз чакам ясен, точен и категоричен отговор по отношение на:1. Бъдещата цена на тока2. Съдбата на скъпия ток от шиб***ните фотоволтаици3. Съдбата на скъпия ток от шиб***ните американски ТЕЦ-ове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Най-лошото е, че хората трябва да избират САМО измежду няколко "злини" и да се чудят коя е по-малката. Последната поне показва мааалко повече боязън от гражданите като че ли, в сравнение с "претендента". Онези директно пращаха рейсовете с палкаджийте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
Какво стана нарушенията в енергетиката!? Ало, компетентите в съдебната система! Ако и там се справяхте толкова бързо шапка да ви свали човек! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 17
STRAHO
преди 11 години
Безспорно скандала е голям. Но..... мислиш ли, че при предишните не е съществувал? Изобщо не ги оправдавам но.... като се замисли човек ... май "крадеца вика дръжте крадеца"! От друго зло ме е по страх. От това да задлъжнят и правнуците ми тия които искат властта! Самият начин по който "воюват" помежду си ме кара да си мисля че не става въпрос за управленски идеи а чисто и просто "стани да седна"! Каквото и да са дробили зад кулисите ГЕРБ, не може и дума да става за сравнение с предишните, със старите мутри! Ония ГРАБЯТ без мярка и нищо съградено след тях не остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 6
data
преди 11 години
ГЕРБ яко се *** ! Нали се сещаш че онези тримката обсъждат как да замажат делото за КОРУПЦИЯ на Миро Мазното ? И Главни Прокурор на София дава акъли как да стане това и докладва на ВОЖДА . Скандала е толкова огромен че Б.Б. говори цинизми за да могат да плюят него, а не това , че излезе на видно място , че КОРУПЦИЯТА И КЛИЕНТЕЛИЗМА са на най-високо ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
Работата на СЪД-ООД е като в познатия ни рефрен "за кокошка НЯМА прошка , за МИЛИОНИ няма закони" :D:D Много активни и бързореагиращи са в някои от разглежданите от тях случаи! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
STRAHO
преди 11 години
Не казвам, че е редно това което се е случило!!!! Ни най малко!!!! Но....... не бива да ни отклонява от далеч по сериозните ПРЕСТЪПЛЕНИЯ на тия от чиито среди тръгна скандала! Става въпрос за ГЕНОЦИД над целия народ/от деца до старци/ извършен от хора които претендират за заменят ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
STRAHO
преди 11 години
Защо ли не съм учуден! Бизнеса им е пострадал на хората. Не може така. Трябва да има урок за следващия. Има места където не бива да се "пипа" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Желенски къде се бе момче, изтърва да си номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 18
LuckyYou
преди 11 години
Айде сега ако обичат, да го извадят от листите и да го съдят! Долу ГЕРБ! Долу мутрите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още